Siuntų deklaravimas: nori užkirsti kelią nepelnytam pasipinigavimui

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį pranešė siūlanti supaprastinti pašto siuntų deklaravimą Muitinėje.

Siūloma Muitinės tinklapyje sukurti tiesioginę nuorodą, sudarančią galimybę elektroniniu būdu savarankiškai deklaruoti pašto siuntas, taip pat Muitinei teikti aiškią informaciją, kaip tai atlikti.

Atlikusi fizinių asmenų pašto siuntų deklaravimo Muitinėje proceso antikorupcinį vertinimą, STT paskelbė nustačiusi, kad Muitinė nesudaro aiškių ir praktinių sąlygų asmenims elektroniniu būdu savarankiškai deklaruoti prekių, gautų pašto siuntomis.

„Tai sudaro galimybę Muitinės tarpininkams nepagrįstai pelnytis iš valstybės sudarytos prievolės ir pašto siuntų deklaravimo procesą daryti neskaidrų“, – rašoma pranešime.

Tai sudaro galimybę Muitinės tarpininkams nepagrįstai pelnytis iš valstybės sudarytos prievolės ir pašto siuntų deklaravimo procesą daryti neskaidrų.

STT atliko antikorupcinį vertinimą atsižvelgdama į tai, kad daugėja iš trečiųjų šalių siunčiamų prekių, kurios įsigyjamos internetu.

„Siunčiant tokias prekes į Lietuvą svarbu jas deklaruoti Muitinei ir nustatytais atvejais sumokėti privalomus mokesčius. Viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie gyventojų pasipiktinimą dėl to, kad nėra praktinės galimybės susimokėti Muitinei patiems, nepaisant to, kad tokia galimybė numatyta teisės aktuose“, – teigia STT.

Anot tarnybos, reglamentavime nėra nustatyta, kad pašto paslaugų teikėjai privalo informuoti siuntos gavėją ne tik apie privalomus muitus ir mokesčius, bet ir apie galimybę savarankiškai deklaruoti pašto siuntas Muitinei.

Muitinės tinklalapyje taip pat nėra pateikta nei tiesioginė nuoroda, leidžianti deklaruoti pašto siuntą savarankiškai, nei informacija, kur tai galima padaryti, todėl, anot STT, gali kilti sąlygos neskaidriam deklaravimo procesui.

„Sudėtingos procedūros mažina visuomenės pasitikėjimą valstybe bei skatina asmenis dėl nustatytų sudėtingų procedūrų ar didelių finansinių bei laiko sąnaudų ieškoti kitų alternatyvų“, – rašoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko gero....

Nieko gero.... portretas
Dabar aš pirkdamas Ali prekę daugiau už 22eur, žaidžiu loteriją. 99 procentais laimiu. Kinas išsiunčia per Olandiją, Belgiją, Švediją, Estiją(Omniva)......Na, ir užrašo įvertinimą tik iki 22 eur, jei dėžutė nedidelė, lengva - muitinė praleidžia su daina..Deklaruojant pačiam muitinei - šansas nulinis išlošti....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių