Seimo frakcijoms gali pakakti 5 parlamentarų

Mažųjų Seimo frakcijų atstovai gali lengviau atsikvėpti – numatoma išgelbėti jas nuo galimo subyrėjimo, nuleidžiant reikalavimų sudaryti frakciją kartelę.

Ties pavojinga riba

Planuojama siūlyti, kad Seimo frakcijai sudaryti pakaktų penkių parlamentarų. Dabar reikalaujama, kad frakcijoje būtų mažiausiai septyni Seimo nariai.

Tokia pataisa Seimo statute nuo galimo subyrėjimo išgelbėtų dabar parlamente esančias mažiausias frakcijas. Šiuo metu Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) bei Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijose yra mažiausias reikalaujamas narių skaičius – po septynis.

LiCS frakcija gali subyrėti, jeigu jos narys Žilvinas Šilgalis įgyvendintų savo grasinimą išeiti iš frakcijos. Dėl to jis žada apsispręsti iki kovo 10 d. prasidedančios Seimo pavasario sesijos.

Tiesa, LiCS ir TPP atstovai neneigia, kad vyksta jų konsultacijos dėl galimo abiejų frakcijų susijungimo. Tuomet jungtinėje frakcijoje būtų trylika keturiolika narių, ir taip būtų išvengta subyrėjimo.

Dešimt narių turinti Darbo partijos frakcija bei vienuolikos narių Liberalų sąjūdžio frakcija irgi yra netoli pavojingos mažiausio reikalaujamo narių skaičiaus ribos. Pasitraukus bent keliems iš jų, žlugtų ir visa partija.

Kol kas atsakingas R.Šukys

Dėl siūlymo mažinti frakcijų narių skaičių parlamente bus balsuojama tuomet, kai bus priimamas naujas Seimo statutas. Tačiau jo rengimas vyksta itin lėtai, todėl kol kas neaišku, kada būtų priimta ir įsigaliotų nauja statuto redakcija.

Už naujojo projekto rengimą atsakinga Seimo pirmojo vicepirmininko Raimondo Šukio vadovaujama darbo grupė. Jis sako, kad grupėje dar bus diskutuojama dėl to statuto straipsnio, kuris numato frakcijos narių skaičių, todėl kol kas esą dėl to nėra galutinai apsispręsta.

Tačiau LiCS frakcijos nariui R.Šukiui atrodo, kad būtų logiška sumažinti reikalaujamą mažiausią frakcijos narių skaičių iki šešių ar penkių. "Per Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje partija turi surinkti mažiausiai 5 proc. balsų, kad gautų mandatų. Paprastai tiek surinkus yra gaunami maždaug penki šeši Seimo nario mandatai. Nelogiška, kai partija, peržengusi nustatytą rinkimų barjerą ir patekusi į Seimą, formaliai net negali sudaryti savo frakcijos, jeigu neturi vienmandatėse apygardose išrinktų savo atstovų", – aiškino jis.

Nėra tikras, ar pasiseks

Be to, numatoma siūlyti, kad frakcijoms nepriklausančius Seimo narius vienijanti Mišrioji grupė frakcijos teises įgytų tik tuo atveju, jeigu joje būtų ne mažiau kaip trys nariai.

"Dabar numatyta, kad net ir turėdama vieną narį Mišrioji grupė turi visas frakcijos teises, kuriomis gali naudotis taip pat, kaip ir kelių dešimčių narių frakcijos. Tai nelabai teisinga. Todėl ir bus siūloma pakoreguoti statutą taip, kad tik trijų narių Mišrioji grupė įgytų frakcijos teises. Jeigu grupėje bus mažiau narių, jie tiesiog negalės naudotis tomis teisėmis", – sakė R.Šukys.

Bet politikas nebuvo tikras, ar tikrai visi šie siūlymai bus priimti tiek statutą rengiančioje darbo grupėje, tiek paskui balsuojant dėl jų Seime.

Perduos vadovavimą

Pats R.Šukys netrukus turėtų būti paskirtas naujuoju sveikatos apsaugos ministru. Todėl jis turės ne tik apleisti Seimo pirmininkės pirmojo pavaduotojo pareigas, bet ir kam nors perduoti vadovavimą Seimo statuto rengimo darbo grupei.

"Greičiausiai šį darbą perims Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Juršėnas arba kuris nors kitas vicepirmininkas. Dėl to turės apsispręsti Seimo valdyba", – sakė R.Šukys.

Jis tokį klausimą valdybai ketina kelti jau šį penktadienį.

Neatmetama, kad vietoj R.Šukio naujuoju Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pavaduotoju bus paskirtas atsistatydinęs sveikatos apsaugos ministras, taip pat liberalcentristas Algis Čaplikas. Tuomet jis galbūt galėtų perimti vadovavimą darbo grupei, rengiančiai Seimo statuto naująją redakciją.

Suredagavo tik penktadalį

Numatyta, kad naujasis statutas turėtų būti parengtas iki šių metų rudens. Tačiau R.Šukio tvirtinimu, darbas sekasi gana sunkiai, todėl nėra aišku, kiek jis dar užtruks: "Statute yra daugiau kaip 200 straipsnių, o iki šiol yra peržiūrėti ir naujai suredaguoti tik 48."

R.Šukys pasakojo, kad iš įvairių frakcijų sudarytoje darbo grupėje gana ilgai ginčijamasi ir diskutuojama dėl kiekvieno Seimo statuto straipsnio, dėl kiekvieno sakinio ir žodžio. "Paprastai posėdžiaujame dukart per savaitę po maždaug pusantros valandos, tačiau diskusijos būna tokios didelės, kad judėjimas į priekį nėra labai spartus", – kalbėjo politikas.

Jis tikisi, kad prasidėjus Seimo pavasario sesijai, kai susirinks visi parlamentarai, naujojo statuto rengimo darbas paspartės. Vis dėlto, anot R.Šukio, kol kas nėra galimybės prognozuoti, kada jis galėtų būti baigtas.


AValinsko ir liberalcentristų meilė

LiCS frakcijos lyderis A.Čaplikas teigia, kad liberalcentristų bendradarbiavimą valdančiojoje koalicijoje su Arūno Valinsko TPP frakcija galima laikyti faktu. Nors A.Čaplikas dar negalėjo pasakyti, ar LiCS ir TPP kurs bendrą frakciją, tačiau pabrėžė, kad "koalicijoje atsiranda antras pagal dydį ir pagal jėgą darinys".

"Kokią bendradarbiavimo formą mes surasime su A.Valinsko vadovaujamos partijos frakcija, laikas parodys, bet kad dirbsime kartu ir derinsime veiksmus, tai yra faktas. Tai dabar turi suprasti mažesnieji koalicijos partneriai, t. y. Liberalų sąjūdis, kad ateina naujas darinys į politinį gyvenimą. Tai turi suprasti ir didesnieji koalicijos partneriai – Tėvynės sąjunga", – trečiadienį po koalicijos partnerių pusryčių žurnalistams sakė A.Čaplikas. Jis pridūrė nemanantis, kad tai gali suskaldyti koaliciją.


Šiame straipsnyje: Seimo frakcijosfrakcijosSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių