Seime – garsusis projektas: už nedidelį kiekį narkotikų grįžtų baudos

Už neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti siūloma taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę.

Tai numatančias Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisas parlamentarų grupės vardu įregistravo Seimo Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė.

Pagal projektą, nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ir siuntimasis be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt iki vieno šimto eurų. 

Toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo vieno šimto iki dviejų šimtų eurų. 

Siūlomos kodekso pataisos numato, kad asmuo, kuris kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas ar parsiųstas narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas, būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės už tokius veiksmus.

Taip pat siūloma numatyti administracinę atsakomybę už narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą viešose vietose arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens pasirodymą viešose vietose.

Numatyta, kad už tokį administracinį nusižengimą gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose). 

Siūloma kodekse įteisinti, kad už tokius administracinius nusižengimus, padarytus viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas draudimas lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų. 

Baudžiamajame kodekse siūloma numatyti, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didesnį nei nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pagal projektą, asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, būtų atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.

Projekto autoriai mano, kad siūlomas teisinis reguliavimas „turės teigiamą poveikį kriminogeninei situacijai, nes pradėjus taikyti į visuomenės sveikatą nukreiptas priemones, žymiai sumažės nusikalstamų veikų, susijusių su nelegalių medžiagų priklausomybe skaičius“.

„Nukreipimas dalyvauti tikslinėse aprobuotose elgesį keičiančiose ar į gydymą nukreiptose intervencinėse programose mažina asmenų recidyvumą ir turi didelį prevencinį poveikį. Asmenys, kuriems dėl šių įstatymo pokyčių, nebus taikoma baudžiamojo atsakomybė ir kurie nepateks į laisvės atėmimo vietą, išvengs rizikos įsitvirtinti kriminaliniam patyrimui, laisvei būdingų įgūdžių (profesinių, buities, bendravimo) sunykimo, socialinių ryšių praradimo, antisocialinės orientacijos (vertybių, nuostatų, stereotipų, priešiškumo) ir valstybės išlaikytinio pozicijos įsitvirtinimo. Tikslinės aprobuotos elgesį keičiančios ir / ar į gydymą nukreiptos kompleksinės intervencinės programos užtikrins jų elgesio keitimąsi ir su žalingu vartojimu ar priklausomybe susijusių sveikatos, socialinių ir psichologinių problemų sprendimą“, – sakoma dokumentų aiškinamajame rašte.

Šiuo metu galiojantis Administracinių nusižengimų kodeksas  numato administracinę atsakomybę tik už narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimą be gydytojo paskyrimo.

Galiojančiame Baudžiamajame kodekse  numatytas baudžiamasis nusižengimas už neteisėtą disponavimą (gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą) nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Debilai

Debilai portretas
Kvailiai esat jeigu galvojat kad taps jaunimas ir visi kiti narkomanais!!!! Kanapes ir taip apstu visur, o šiuo atveju nebus sugadintas kažkam gyvenimas. Alkoholį galetu uždrausti dėl jo daug daugiau problemu padaro net suaugę pilnaprociai žmones .

KomentatoriaiŠnekaŠ

KomentatoriaiŠnekaŠ portretas
Žmonės komentatoriai matosi neturit nieko bendro su suvokimu apie šią pataisą. Tikrai yra žmonių kurie yra normalūs, dirba darbus, pilnai funkcionuoja, bet kartais pasirenka suktinę vietoj alaus skardinės, ir yra tokių kurie už tokį atsipalaidavimą yra baudžiami. Dėl tos sušiktos suktinės, gręsia rizika prarasti viską - darbus, normalų gyvenimą ir sėsti į kalėjimą. Ar tai jums atrodo normalu? Esu matęs tokių pavyzdžių kai normalus žmogus yra ant tos ribos, yra teisiamas už tokį nusikaltimą, nors nepadarė nei žalos kitam. Juk tai žmogaus pasirinkimas, visi žino kad narkotikai yra visur, ir tai yra problema. Tik už tokias pataisas.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai jei aš uošvienę tik truputį pripjausiu, ne visai, irgi gal tik baudike atsipirksiu ?
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių