Seimas nepritarė siūlymui leisti santuoką nutraukti be teismo – pas notarą

 Seimas antradienį atmetė pataisas, kurios būtų leidusios santuoką nutraukti be teismo – pas notarą.

Už tokias Teisingumo ministerijos inicijuotas pataisas po pateikimo balsavo 36 Seimo nariai, dešimt buvo prieš ir 35 parlamentarai susilaikė. Pataisos grąžintos iniciatoriams tobulinti.

Santuoką nutraukti be teismo siūlyta tik tuo atveju, jei dėl to sutaria abu sutuoktiniai ir neturi nepilnamečių vaikų. Šiuo metu santuoką nutraukti gali tik teismas.

Konservatorė Irena Haase klausė, ar tokiomis pataisos Teisingumo ministerija neskatina skyrybų, ministras Elvinas Jankevičius pažymėjo, kad notaras galėtų skirti susitaikymo terminą.

„Tikrai neskatiname, nes iki šešių mėnesių gali skirti terminą apsigalvoti. (…) 11 tūkst. bylų per metus, tūkstančiai bendru sutarimu, tai ar teismas išskirs, ar notaras ant sutarties padės savo parašą“, – sakė E. Jankevičius.

Konservatorė Irena Degutienė teigė, kad tokiomis pataisomis būtų „atverta Pandoros skrynia“.

„Jūsų argumentas yra tiek, kad tik 8 procentais sumažės teismams bylų. Man atrodo, kad šiandien Lietuvos valstybėje ne apie bylų skaičių reikia šnekėti, o apie tvirtų šeimų klausimą. Žinote, čia ne smėlio dėžėj susirinkę vaikai. Santuokos nutraukimas yra rimtas dalykas su rimtomis pasekmėmis net ir tarpusavyje susitarus“, – kalbėjo I. Degutienė.

Buvęs teisingumo ministras socialdarbietis Juozas Bernatonis, pats praėjusią kadenciją inicijavęs panašias pataisas, kėlė klausimą, ar tikrai žmonėms dėl santuokos nutraukimo reikia vaikščioti po teismus. Pataisos tuomet buvo irgi atmestos.

„Ar tikrai žmonėms reikia vaikščioti į teismus, ar nepakanka to, kad jie įformina tai atitinkamu dokumentu pas notarą? Mūsų buvo toks vakarietiškas požiūris į žmonių tuos skausmus, kai tenka skirtis“, – sakė J. Bernatonis.

Panašias Civilinio kodekso pataisas 2009 metais buvo parengęs ir teisingumo ministru dirbęs Remigijus Šimašius, bet tuomet jis jų taip ir nepateikė svarstyti Vyriausybei.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Siūlau sugrąžinti ištuokų įregistravimą Civilinės metrikacijos skyriams (taip buvo anksčiau). Jeigu sutuoktiniai abu sutinka ir neturi nepilnamečių vaikų tai kam eiti į teismą, jeigu tą procedūrą galima sutvarkyti ir CMS. O kad padaugės ištuokų, tai nemanau. Ir dabar labai daug kas skiriasi .Dirbau CMS, tokių ištuokų buvo ne tiek daug. Kai kurios poros persigalvodavo,nes nuo prašymo pateikimo dienos buvo skiriamas 3 mėnesių terminas susitaikymui.

...

... portretas
Nerijau, KĄ skųst jei yra ABIPUSIS susitarimas?

Nerijus

Nerijus portretas
Toks teisinis niuansas. Kam apskusti notaro sprendima?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių