Lietuva rengiasi populiacijos tyrimui dėl COVID-19: kvietimus gaus 7,5 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Lietuvos mokslininkai rengiasi atlikti šalies gyventojų tyrimą dėl užsikrėtimo COVID-19, sako Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

„Būtų atrinkti keli tūkstančiai gyventojų, kurie atspindėtų visų Lietuvos gyventojų grupių vaizdą, ir jiems būtų atlikti tyrimai dėl COVID-19“, – trečiadienį LRT sakė ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Kaip spaudos konferencijoje vėliau sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tyrimui planuojama pakviesti 7,5 tūkst. gyventojų.

„Iš tiesų populiacinis tyrimas yra planuojamas, planuojama, kad jį atliktų keletas institucijų: tai Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Santaros ir Kauno klinikos. Mokslininkai jau yra suplanavę imti apie 7,5 tūkst. asmenų“, – sakė A. Veryga.

„Kaip realiai jis įvyks, priklausys, kaip asmenys atsakys ir sudalyvaus. Atranką planuojama atlikti per Registrų centrą, kad turėti tam tikrą reprezentatyvią imtį ir planuojama, kad tie testai būtų atliekami mobiliuose punktuose, o pačius tyrimus analizuotų tos laboratorijos, kurios šiuo metu yra veikiančios“, – sakė jis.

Ministro teigimu, kai bus aišku daugiau detalių, apie šį tyrimą plačiau papasakos patys jį organizuojantys mokslininkai.

„Lietuvai norint planuoti toliau išėjimo strategijas, toks epidemiologinis tyrimas tikrai labai praverstų“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministerijos departamento direktoriaus teigimu, dėl koronaviruso plitimo Lietuva yra įžengusi į kitą etapą, kai  tiriami ne tik sergantieji ar turėjusieji kontaktą su jais, bet ir gerokai didesnės grupės.

„Tai ir socialinių įstaigų darbuotojai, ir globos įstaigų personalas. Taip pat planuojama tirti kai kurių strateginių įmonių darbuotojus, taip pat yra pareigūnai, kalbama apie vaistininkų tyrimą ir kitų grupių. Šiuo metu grupių, kurios yra tiriamos dėl COVID-19, yra daugiau kaip dešimt“, – sakė A. Ščeponavičius.

Per antradienį buvo ištirta 6040 ėminių, koronavirusas nustatytas 20-iai tirtųjų. Pasak A. Verygos, tai rekordiškai mažas teigiamų atvejų procentas.

Bendras Lietuvoje nustatytų atvejų skaičius siekia 1370, 38 užsikrėtusieji mirė, 357 – pasveiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KM

KM portretas
Ar išprotėjot visai?! Palikit mus ramybėje! Kokia gali būti dar prievolė?! Griežtai PRIEŠ patikrinimus

Bassanon

Bassanon portretas
EIKIT JŪS NX SU TAIS UŽKRĖSTAIS TESTAIS. KAI BUS LIETUVOJ PAGAMINTI TADA GAL PAGALVOSIU

Erikas

Erikas portretas
Mano kunas, mano laisve su juom daryt ka noriu, niekas manes nepriverst to padaryti. Linkiu suprasti sitos "pandemijos" saknis ir kas slypi uz visko. ZMONES ATSIBUSKIT, JUS MULKINA VISA GYVENIMA. NUSTOKIT AKLAI TIKETI MEDIA ir TELEVIZIJA, TIKEKIT SAVIM, niekas uz jus jusu uzpakalio nenuvalys! LAISVE IR VIENYBE!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių