Profsąjungos nerimauja dėl Teisingumo ministerijos ketinimų išstatutinti pareigūnus

  • Teksto dydis:

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kreipėsi į Teisingumo ministeriją (TM), prašydama paaiškinti, kodėl TM planuoja įkalinimo įstaigų resocializacijos pareigūnų išstatutinimą, nesiėmusi konsultavimo procedūros, kuri privaloma pagal Darbo kodeksą. Nerimą kelia ir TM ketinimai išstatutinimą organizuoti per labai trumpą laiką. Tai pažeistų pareigūnų lūkesčius ir sukeltų chaosą įkalinimo įstaigose.

„LTPF nekvestionuoja TM siekio gerinti nuteistųjų integraciją, tačiau mūsų pareiga pasirūpinti bausmių vykdymo sistemos pareigūnais, jų teisėmis ir interesais. Prieš kelerius metus panašus procesas vyko vidaus reikalų sistemoje, tada išstatutinti pareigūnai, pagal savo darbo pobūdį neturėję viešojo administravimo įgaliojimų sau nepavaldžių asmenų atžvilgiu. Tai Personalo, Finansų ir panašių skyrių pareigūnai. Tačiau šie procesai vyko su protingu pereinamuoju laikotarpiu, nepažeidžiant pareigūnų lūkesčių. Ypač tų, kuriems iki pareigūno pensijos buvo likę labai nedaug laiko“, – teigia LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė.

Dabartiniuose TM planuose ketinama išstatutinti resocializaciją vykdančius pareigūnus, kurių funkcija – padėti nuteistiesiems pasiruošti grįžimui į visuomenę. LTPF žiniomis, šių pareigūnų pareigybės įvairiose įkalinimo įstaigose iki šiol nėra užpildytos. Profesinės sąjungos siūlo į laisvas pareigas priimti ne statutinius pareigūnus ir pažiūrėti, kaip jiems seksis dirbti. Tik nežinia, kiek bus norinčių dirbti šį darbą. Neaišku ir koks atlyginimas būtų mokamas. Dabar resocializacijos pareigūnai, turintys 1 metų stažą, gauna apie 800 eurų į rankas. Koks būtų nestatutinių darbuotojų statusas – jie dirbtų pagal darbo sutartį ar būtų valstybės tarnautojai?

„Klausimų labai daug, o atsakymų TM neturi. Tik girdime apie labai didelį norą kuo greičiau imtis reformos. Suprantame norą pasigirti darbais baigiantis kadencijai, tačiau to negalima daryti žaidžiant žmonių likimais. Ši tarnyba ir taip ne pati patraukliausia visoje statutinėje sistemoje, jau dabar rasti norinčių dirbti resocializacijos srityje nėra paprasta. Retas kuris susivilioja pareigūnų turimomis socialinėmis garantijomis. Joms nelikus, darbo vietos bus visai nepatrauklios, arba labai kris kompetencija ir paties proceso efektyvumas. TM argumentas, kad pareigūnų uniforma nuteistiesiems kelia stresą ir trukdo resocializacijos procesui, sunkiai atlaiko kritiką. Mes ne apie vasaros stovyklas ir būrelių vadovus vis tik kalbame“, – sako Soščekienė.

LTPF teigimu, tokie procesai negali vykti skubos tvarka. Turi būti gerokai platesnės ir išsamesnės diskusijos dėl nuteistųjų resocializaciją vykdančių subjektų pertvarkos, o procesas vykti laikantis visų įstatymo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eks

eks portretas
idomu jei žmonems likus nedaug laiko iki pensijinio laikotarpio tai kris ju pensijos dydis , Nereikia kažkokiu prisiklausyti kalbų , kad uniforma nusikalteliui sukelia stresa , tai grinai nesamone ,aišku valstybei kainuoja tos uniformos ,gal per sunku išlaikyti uniformuotus , Kolonijos kaip Lietuvos ekonomika statistika , jose nemažeja atliekančiu bausmes ,Kolonijose kad dirbtų darb reikia moketi ,l nelengvas darbas , tiek fiziškai tiek psihiškai ,Jau dabar tos kolonijos virsta kaip sanatorijos ,Gal čia rinkimu triukai , koks kandidatas ruošiasi atvykti su savo programa ,pažadais , Bendrai ivairiose srityse bordakas ,tiek žmones tiek piliečiai yra spaudžiami ivairiais nepamatuotais istatymais ,palikti nežinomybeje ,štai čia prasideda stresai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių