Profesoriui T. Davuliui – vienas seniausių Prancūzijos apdovanojimų

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas profesorius Tomas Davulis apdovanotas vienu seniausių Prancūzijos apdovanojimų - Akademinių palmių ordino kavalieriaus insignija. Taip įvertintas Vilniaus universiteto ir jo Teisės fakulteto indėlis į Prancūzijos kultūros, Prancūzijos teisės ir prancūzų kalbos plėtrą Lietuvoje. 

Apdovanojimą trečiadienį Vilniaus universiteto Mažojoje Auloje įteikė Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean-Marie Sani.

Nuo 2004-ųjų Vilniaus universitete atidaryta tarptautinė „Vasaros teisės mokykla 2004”, kurią organizavo Vilniaus universiteto Teisės fakultetas, Paryžiaus X-Nanterre ir Frankfurto prie Maino J.V. Gėtės universitetai. Vasaros mokyklos vyko prancūzų ir vokiečių kalba, jose buvo nagrinėjamos Europai aktualios teisinės problemos. Vilniaus universitete nuo 2000-ųjų keturis ciklus buvo vykdomos Prancūzijos teisės mokyklos programos, kuriose lietuviams studentams prancūzų teisės pagrindus prancūzų kalba dėstė profesoriai iš Paryžiaus Nanterre ir kitų universitetų. Tarp Vilniaus universiteto ir Prancūzijos universitetų ir toliau vyksta aktyvūs studentų mainai pagal Erasmus programą. Vykdomos bendros dvigubos doktorantūros Vilniuje ir Paryžiuje, plečiamas daugianacionalinis bendradarbiavimas doktorantūros tinkle.

Pasak profesoriaus T. Davulio, daugeliui vasaros teisės mokykla buvo ne tik teisės pamokos. Tai buvo tarptautiškumo bei pagarbos ugdymas.

„Vasaros teisės mokyklos, vykusios prancūzų ir vokiečių kalbomis, skirtos Lietuvos, Vokietijos ir Prancūzijos bei kitų šalių (Lenkijos, Gruzijos, Rusijos, Baltarusijos) studentams, daugeliui buvo ne tik teisės pamokos. Tai buvo tarptautiškumo, tarpkultūriškumo, tolerancijos ir pagarbos ugdymas - kitais žodžiais tariant, tai buvo Europos pamokos. Žiūrėdamas į šių mokyklų studentų bendravimą, dalyvavimą paskaitose, sakydavau sau: tai ir yra Europa, tai ir yra mūsų ateitis“, - sakė T. Davulis.

T. Davulis savo kalboje pažymėjo, kad tai nepaprastai didelis įvertinimas ne tik jam, universitetui, bet ir visai Lietuvai.

Profesorius priminė, kad tokius apdovanojimus yra gavę tokie mokslo ir meno žmonės kaip Lenkijos darbo teisės ir Europos Sąjungos teisės profesorius Lodzės universiteto profesorius Michalas Severynskis, Rusijos rašytoja Liudmila Ulickaja, buvusi Tarptautinio Teisingumo teismo pirmininkė Rosalyn Higgins (1988). Taip pat Lietuvos akademinės bendruomenės nariai - prof. Rolandas Pavilionis, VU rektorius, prof. Vilemas Vadapalas, buvęs VU Teisės fakulteto profesorius, buvęs Europos Sąjungos Bendrojo teismo teisėjas.

Akademinių palmių ordino riterio insignija yra seniausias apdovanojimas, 1808 metais įsteigtas paties Napoleono I. Anksčiau šis apdovanojimas buvo skiriamas universiteto dėstytojams, o vėliau taip pat asmenims, kurie prisideda prie švietimo, kultūros sklaidos Prancūzijoje ir užsienyje.

Trečiadienį iškilmingai atidaryta ir penkioliktoji ,,Vasaros teisės mokykla“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lovys

lovys portretas
uz nuopelnus sukuriant darbo kodeksa ir dar labiau suzlugdant ir paniekinant darbo zmogu prancuzu apdovanojimas o is tikro vertas lukiskiu vienutes

as

as portretas
kapitalistine ismata fuuuuuu

CHA HA HA matomai sy visu mokslu propesora

CHA  HA  HA  matomai  sy visu mokslu propesora portretas
prancuzai apdovanojo uz jo su sutve sukurpta uz 5 milijonus naujajy ,,,darbo kodeksa,,,,nuo kurio spjaudosi visa tauta, o dabar jau ir jo uzsakovai verslianykai.......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių