Prezidento patarėja: Genocido centro tyrimai turi būti vykdomi objektyviai

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro tyrimai turi būti vykdomi objektyviai ir nepriklausomai, sako prezidento patarėja Jolanta Karpavičienė.

Ji taip pat ragino nepriimti skubotų sprendimų dėl centro vadovo.

G. Nausėdos patarėja švietimui, mokslui ir kultūrai LRT radijui ketvirtadienį teigė mananti, kad Seimo vadovybė ir parlamentas siekia objektyviai išsiaiškinti situaciją.

„Kaip žinia, yra susitikinėjama ir su centro vadovu, įvairiomis centre dirbančiomis darbuotojų grupėmis, taip pat su istorikų bendruomene. Yra sudaryta darbo grupė, kuri visumiškai įvertins situaciją, taip pat norima ištirti Genocido tyrimų centro veiklą“, – sakė ji.

„Iš tikrųjų labai svarbu objektyviai, neskubant, įvertinant visas aplinkybes, subjektyvius, objektyvius faktorius, spręsti apie visumą, ir tik tada priimti konkrečius sprendimus. Turbūt svarbiausias dalykas yra tai, kad tyrimai yra būtini, jie turi būti vykdomi nepriklausomai, objektyviai, kompetentingai ir paremti moksline analize“, – kalbėjo J. Karpavičienė.

Turbūt svarbiausias dalykas yra tai, kad tyrimai yra būtini, jie turi būti vykdomi nepriklausomai, objektyviai, kompetentingai ir paremti moksline analize.

Prieš savaitę į Seimo pirmininkę kreipėsi Istorijos instituto direktorius Alvydas Nikžentaitis, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanė Loreta Skurvydaitė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius Vasilijus Safronovas bei Vytauto Didžiojo universiteto Istorijos katedros vedėjas Marius Sirutavičius, kad nutraukia bendradarbiavimą su centru.

Šie istorikai tvirtino matantys pastangas varžyti LGGRTC dirbančių tyrėjų laisvę, pajungti jų tyrimus menkai pagrįstų idėjų sklaidai, o pačią instituciją paversti primityviai suprantamo informacinio karo citadele.

Anksčiau į Seimą kreipėsi dalis Genocido centro darbuotojų dėl įtampos įstaigoje, dėl to, kad centro istorikai nušalinami nuo esminių sprendimų, tokių kaip tyrimų kryptys, strateginė plėtra ir t. t. Įt

Seimo valdyba praėjusią savaitę nusprendė sudaryti specialią darbo grupę aiškintis situaciją LGGRTC.

Pernai birželį LGGRTC generaliniu direktoriumi paskirtas Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas, Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Adas Jakubauskas teigia, kad įtampa įstaigoje kilo pradėjus jos pertvarką. Anot direktoriaus, norima peržiūrėti darbo užmokesčio sistemą, įvesti kokybės kriterijus tyrimams, o tai kelia dalies darbuotojų pasipriešinimą.

Jis atmetė kaltinimus spaudimu mokslininkams ir istorinių tyrimu politizavimu.

Po darbuotojų kreipimosi į Seimą apie atsistatydinimą pranešė generalinio direktoriaus vyresniojo patarėjo pareigas ėjęs Vidmantas Valiušaitis. Anot Genocido centro darbuotojų, jam buvo sukurtas specialus etatas.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ROLANDAS

ROLANDAS portretas
"GILI'' MINTIS - TOKIĄ BENDRĄ, NIEKO NESAKANČIĄ FRAZĘ GALI PASAKYT PENKTOKĖLIS...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių