Praėjusią parą apgręžti septyni migrantai, vienam suteikta medikų pagalba

Praėjusią parą pasienyje su Baltarusija apgręžti septyni migrantai, vienam asmeniui suteikta medicininė pagalba, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pasak tarnybos, dėl humanitarinių priežasčių ketvirtadienį į šalį įleistų užsieniečių nebuvo.

Sirijos pilietis perduotas medikams

„Vienas migrantas nuvežtas į gydymo įstaigą po to, kai vadinamieji savanoriai vėl, įtariama, slėpė nuo pasieniečių jo buvimo vietą ir galimai laiku nepasirūpino, kad žmogui pagalba būtų suteikta kuo greičiau“, – teigia VSAT.

Pasak tarnybos, Sirijos piliečio pasą turintis vyras ketvirtadienį vakarop aptiktas miške Varėnos rajone, pasienio su Baltarusija ruože, gavus informacijos iš nevyriausybinių organizacijų.

„Apie žmogaus buvimo vietą žinoję ir neaiškių tikslų siekę savanoriais save vadinantys asmenys panoro patys pirmiau pasiekti nuošalią vietovę Varėnos rajone bei surengti dar vieną, įtariama, parodomąją „gelbėjimo operaciją“. Tik vėliau apie įvykį buvo informuoti pasieniečiai ir medikai“, – teigia tarnyba.

Medikams atvykti į atokią miškingą vietovę prireikė laiko, medikai sirą išgabeno į ligoninę, ten jis praleido naktį iš penktadienio į šeštadienį ir tebebuvo ryte.

VSAT teigimu, vieta, kur rastas migrantas, yra pasienio ruožo teritorijoje, kur yra paskelbta nepaprastoji padėtis. Į šį ruožą asmenų patekimas yra negalimas, išskyrus kelias išimtis, todėl minėtiems savanoriams skirtos administracinės baudos po 100 eurų.

Nubausti septyni asmenys

Kaip BNS sakė VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis, baudos skirtos septyniems asmenims: vienam žurnalistui ir šešiems prisistačiusiems nevyriausybinės humanitarinę pagalbą teikiančios organizacijos atstovams, trys jų – ne Lietuvos piliečiai.

Anot jo, minėti asmenys patikrinimo metu neturėjo leidimo, nors jiems suteikta galimybė jį lengviau gauti kreipiantis į VSAT.

G. Mišutis taip pat patvirtino, kad minėtas Sirijos pilietis yra pervežtas iš Druskininkų ligoninės į Vilnių.

Naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad penktadienio vakarą Kabelių užkardos teritorijoje rastas negalintis vaikščioti siras, vyras skundėsi, jog negali paeiti ir buvo išvežtas į Druskininkus.

Siras klaidžiojo dvi  dienas

„Sienos grupė“ savanorė Rita Škriadaitė BNS patvirtino, kad baudos skirtos šios nevyriausybinės organizacijos savanoriams. Anot jos, organizacija informaciją apie sušalusį migrantą gavo penktadienį ir vietą pasiekė per kiek daugiau nei valandą.

Jos žiniomis, Sirijos pilietis galėjo nušalti galūnes, jis teigė pasienyje klaidžiojęs dvi dienas.

„Jam yra didelės kūno vietos nušalusios ir, turbūt, bus šalinamos. Nežinau, ar jis tikrai būtų gavęs medicininę pagalbą“, – svarstė ji.

Anot jos, organizacija, priešingai, nei VSAT, teikia humanitarinę pagalbą, o šiuo atveju siro būklę įvertino ir medicininį išsilavinimą turintys atstovai.

„Mes vykdydami pirmąsias akcijas visuomet informuodavome VSAT, bet tai baigdavosi tuo, kad mes negalėdavome pasiekti tikslinių grupių ir suteikti pagalbą. O tai yra ir žmonių perrengimas, nusimanome ir apie politinius kontekstus, surenkame duomenis, kad galėtumėme informuoti artimuosius, nes nevyksta jokia identifikacija pasienyje, duodame maisto, su mumis buvo ir medikai“, – sakė R. Škriadaitė.

„Mes pabrėžiame, kad mes nepažeidžiame įstatymų, mes tų žmonių niekur nevežame, nevedame, neduodame krypčių, kaip ir kur judėti, mes tik suteikiame pagalbą“, – pridūrė ji.

Vėl aidėjo šūviai

Pasak VSAT, penktadienio naktį ties Lazdijų rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje taip pat buvo iššauti du šūviai. Tarnybinių ginklų pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Tuo metu Latvijoje, pasak VSAT, toliau stebimas išaugęs bandymų kirsti sieną iš Baltarusijos skaičius –penktadienį latvijos pareigūnai neįleido 57 migrantų, ketvirtadienį – 103.

Nuo rugpjūčio pradžios Lietuvos pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. užsieniečių, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių