- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Policijos atstovą Ramūną Motonį žmonės yra įpratę matyti visai kitokioje aplinkoje. LNK reportaže pristatomas jo pomėgis – gaminti.
„Aš labai dažnai leidžiu savo laisvalaikį gamindamas, ypač po darbo arba savaitgaliais. Tai man būdas atsipalaiduoti. Man tai patinka, smagu, kad ir šeimai tai patinka. Aišku, vaikai galbūt mažiau mėgsta mano patiekalus, bet yra kaimynai, kurie visada ateis į pagalbą suvalgyti“, – pasakojo R. Matonis.
Savaitgaliais, ypač vasarą, R. Matonio kieme gimsta tikri kulinariniai šedevrai. Todėl tiek Ramūno kaimynams, tiek kolegoms šis hobis tikrai nėra naujiena.
„Su kaimynais ir kolegomis tenka dažnai susitikti tokioje aplinkoje. Praeitą mėnesį vyko kaimynų vakarėlis ir teko gaminti plovą visai gatvei. Aš dažnai gaminu tokius patiekalus. Ne tai, kad tik jiems, tiesiog gaminu sau, bet ateina jie paragauti. Dažniausiai gaminant pagamini daugiau nei pats suvalgai. Todėl kartais verta pasikviesti kaimynus, kad padėtų suvalgyti, nes vienas tiek neįveiksi“, – kalbėjo R. Matonis.
Meilę kulinarijai Ramūnas jaučia nuo pat vaikystės – dar būdamas vaikas virtuvėje padėdavo mamai. Jis gamina įvairiausius patiekalus – nuo paprasčiausių užkandžių iki troškinių, kepsnių ar karkos.
„Man įdomiausias ir keisčiausias patiekalas yra iš tokios kulninės mėsos, kurią dažniausiai kai kurie išmeta arba nurašo. Pagalvojau, kad iš jos galima padaryti gerą patiekalą ir dabar turiu savo firminį receptą, kurį gamindamas žinau, kad visiems patiks“, – sakė R. Matonis.
Policijos atstovo socialiniuose tinkluose gausu jo gamintų patiekalų nuotraukų. Tačiau tik pradėjęs gaminti, Ramūnas patyrė ir nesėkmių. Juk pirmas blynas visada prisvyla.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
„Labai dažnai būna, kad kažkas nepavyksta, atrodo, viskas taip paprasta, elementaru, bet kai pradedi daryti, ypač apie blynus kalbant, tai dažnai prisvyla. Man atrodo, pirmas mano pagamintas patiekalas buvo bulviniai blynai, kurie, beje, yra tarsi krikštas visiems pradedantiesiems kulinarams. Nors atrodė, kad viską perskaičiau ir išstudijavau, bulvinė tešla prilipo ir blynai nepavyko. Tai tas pirmas blynas tikrai buvo prisvilęs“, – prisiminė policijos atstovas.
Dauguma žmonių virtuvėje stengiasi užtrukti kuo trumpiau, tačiau ilgas gaminimo procesas Ramūnui – tik dar didesnis malonumas.
„Jei reikia gaminti kelias valandas ar net pusdienį, tas laukimas tampa malonesnis. Man patinka ruoštis ilgai, pavyzdžiui, kai vakarienei pasigamini mėsą, užsimarinuoji arba paruoši ingredientus iš vakaro, o gaminimo procesas tęsiasi nuo ryto iki vakaro“, – pomėgio ypatumais dalijosi R. Matonis.
Dėl gero maisto verta ir palaukti. Jei žavi ilgas gamybos procesas, galbūt žavi ir lėtas, gurmaniškas patiekalo ragavimas?
„Aš dažniausiai valgau greitai. Žmona visada pyksta, kad aš greitai suvalgau, bet man patinka valgyti, kol maistas dar šiltas. Jei pradedi mėgautis per lėtai, maistas atšąla, o aš noriu pajusti visą malonumą, kol patiekalas yra karštas. Žinoma, yra produktų, kurie valgomi šalti, bet kai pasigamini ką nors šilto, norisi suvalgyti dar karštą.
Receptų idėjų semiuosi daugiausiai iš įvairių socialinių tinklų grupių apie maisto gaminimą. Yra labai daug vadinamųjų kamadistų grupių, kur žmonės dalijasi receptais. Ten gali rasti beveik viską, sužinoti atsakymus į įvairius klausimus, pamatyti, ką gamina kiti. Tikrai yra daug galimybių pasimokyti ir išmokti naujų dalykų“, – kalbėjo R. Matonis.
Prieskoniai – labai svarbi kulinarijos detalė. Kiekvieną kartą grįždamas iš kelionių, Ramūnas parsiveža įvairiausių prieskonių, kurie praturtina jo patiekalus.
„Praeitą mėnesį iš Armėnijos parsivežiau saldžiąją papriką. Žinoma, parsivežiau ir daug kitų prieskonių iš Armėnijos, nes ten prieskoniai yra viena iš tų lauktuvių, kurias visi vežasi. Taip pat parsivežiau šašlykų ir kebabų prieskonių. Bet man labiausiai patiko raudonoji paprastoji paprika stambiai malta, ji visai kitokia, natūralesnė. Apie pipirus kalbant, irgi yra visokių rūšių. Iš Kroatijos parsivežiau aliejaus naminio“, – apie iš užsienio parsivežtas gėrybes pasakojo Ramūnas.
Ramūno darbas yra įtemptas ir kupinas iššūkių. Tačiau galbūt iššūkių kelia ir kulinarija?
„Gaminti yra malonumas, čia didelių stresinių situacijų nėra. Nebent kažkas sudega, bet tai nėra problema, nes galiu pasigaminti kitą dieną iš naujo. Tikrai, gaminimas man yra daug malonesnis darbas. Tačiau man patinka ir mano pagrindinis darbas. Bet jei reikėtų pasakyti, kuris darbas man yra malonesnis ir kurio metu labiau atsipalaiduoju, tai, žinoma, gaminimas“, – teigė R. Matonis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuva palaiko Lenkijos idėją vykdyti Baltijos jūros policijos misiją: būtume pajėgūs1
Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas palaiko Lenkijos siūlymą steigti specialias pajėgas Baltijos jūros infrastruktūrai saugoti bei sako, jog Šiaurės, Baltijos šalių bei NATO karinis laivynas būtų pajėgus tokią misij...
-
NKSC plečia tarptautinį bendradarbiavimą kibernetinių grėsmių paieškos srityje
Nacionalinio kibernetinio saugumo centras (NKSC) stiprins bendradarbiavimą kibernetinių grėsmių analizės srityje, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija. ...
-
Vilniaus rotušėje apdovanoti inovatyviausi šalies mokytojai
Sostinės rotušėje trečiadienio vakarą apdovanoti inovatyviausi šių metų Lietuvos mokytojai, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba. ...
-
Tiriant kabelių Baltijos jūroje pažeidimus sudaryta trijų valstybių pareigūnų tyrimo grupė
Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl Baltijos jūros dugnu nutiestų interneto ryšio kabelių pažeidimų, Lietuvos, Suomijos ir Švedijos prokuratūrų bei teisėsaugos institucijų vadovai nusprendė sudaryti Jungtinę tyrimo grupę. ...
-
Iš Lietuvos deportuojamos verslininkės: mus siunčia namo, bet mes neturime namų4
Prieš penkerius metus Šiauliuose verslą įkūrusios vietnamietės Migracijos departamento sprendimu deportuojamos iš Lietuvos, nes neįdarbino lietuvių. Pusseserės pasakoja, kad turėjo verslą ir Šiauliuose, ir Vilniuje, tačiau...
-
G. Nausėda paskyrė D. Vedricką antrajai VPT vadovo kadencijai
Prezidentas Gitanas Nausėda Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus Darių Vedricką paskyrė dar vienai penkerių metų kadencijai. ...
-
Kalėdiniai Kauno siurprizai: ir šventinis miestelis, ir susitikimai bei pramogos
Šventinė nuotaika Kaune jau skleidžiasi, Vienybės aikštėje papuošta kalėdinė miesto eglė kviečia susitikti, pabendrauti. Šalia įsikūrė ir smaližius viliojantys kupolai. Čia bus galima susitikti ir su Seneliu Kalėda. Se...
-
Sostinės vaikų darželiuose nuo 2025 metų rugsėjo branginamas maitinimas2
Sostinės vaikų darželiuose nuo kitų metų rugsėjo 1-osios branginamas maitinimas. ...
-
Į saugotinų sąrašą įtraukta beveik 26,5 tūkst. Vilniuje esančių medžių1
Į saugotinų sąrašą įtraukta beveik 26,5 tūkst. medžių, pranešė Vilniaus miesto savivaldybė. ...
-
Vilniaus taryba nutarė skverui suteikti Mažosios Lietuvos vardą, aikštei – J. K. Glaubico
Vilniaus miesto taryba trečiadienį nutarė bevardžiam skverui sostinėje suteikti Mažosios Lietuvos pavadinimą, o aikštei – architekto Jono Kristupo Glaubico vardą. ...