Po trijų darbuotojų atleidimo „Regitra“ ėmėsi veiksmų: suburta speciali komanda

  • Teksto dydis:

STT atlieka tyrimą, paaiškėjus, jog trys egzaminuotojai „Regitroje“ galimai kyšininkavo. Plačiau apie korupciją „Regitroje“ papasakojo šios įmonės generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

– Gyventojai sako, Lietuva be korupcijos –  vienas didžiausių prioritetų. Tačiau jūsų ir kitų Lietuvos įmonių situacija rodo ką kita.

– Visi žingsniai yra kryptingi tam, kad korupcijos Lietuvoje tiesiog neliktų. Mūsų įmonė išplėtė antikorupcinių priemonių mastą, identifikavimą, neteisėtos veiklos schemą egzaminavimo dalyje. Laikomės principinės pozicijos, todėl darbo santykiai su trimis darbuotojais nedelsiant buvo nutraukti.

– Tikrai ne pirmą kartą yra atleidžiami darbuotojai būtent dėl korupcijos „Regitroje“. Apie kokius darbuotojus mes kalbame? Ar tai tik egzaminuotojai?

– Tikrai ne. Komandoje dirba daug puikių žmonių, tačiau priemonės, kurias esame įgyvendinę, padeda nustatyti galimus neteisėtus veikimo būdus. Šis atvejis būtent toks. Mūsų pozicija yra labai aiški ir konkreti: „Regitroje“ nėra vietos jokiems neteisėtiems ir nesąžiningiems veiksmams. Ši kryptis – vieninga, principinė. Ta kryptimi mes ir dirbame.

Mūsų įmonėje ir toliau vyksta vidinis tyrimas, manau, reikia suprasti, kad tik laiko klausimas, jeigu yra dar kokių grandinių, tai jos bus nutrauktos.

– Ar tie trys darbuotojai veikė pagal tą pačią schemą? Ar kiti darbuotojai, kurie užsiiminėjo korupcija, yra išmanūs ir kūrybingi?

– Schemos nesikartoja. Visą surinktą medžiagą mes jau esame atidavę teisėsaugos institucijoms. Teisėsauga atliks savo darbą. Mūsų įmonėje ir toliau vyksta vidinis tyrimas, manau, reikia suprasti, kad tik laiko klausimas, jeigu yra dar kokių grandinių, tai jos bus nutrauktos. Turime suprasti baudžiamumo principą tiek asmenims, kurie užsiima neteisėta veikla „Regitroje“, tiek klientams, kurie ieško būdų daryti poveikį arba bando papirkti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Korumpuoti ir klientai?

– Pavyzdžiui, vienas atvejis, daro poveikį, neigiamą įtaką ir žalą mūsų įmonei, reputacijai. Todėl mes principingai žiūrime į kiekvieną atvejį.

– Kokių veiksmų imsitės?

Subūrėme nedidelę komandą, kuri peržiūri egzaminų vaizdo įrašus.

– Esame išbandę daug priemonių, skirtų korupcijos prevencijai, peržiūrėję įmonės veiklos procesus. Norėčiau paminėti keletą reikšmingiausių, kad suprastumėte, koks modelis veikia „Regitroje“ nuo šiol. Pirma – mes įgyvendiname naują atsitiktinio parengimo į B kategorijos egzaminą modelį, tai reiškia, kad nei kandidatas, nei egzaminuotojas iki egzamino pradžios neturi galimybės žinoti, kas pas ką pateks. Antra – visi vaizdo įrašai iš teorijos ir praktikos egzaminų yra saugojami šešis mėnesius, tad mes tikrai ilgą laikotarpį galime peržiūrėti bet kurį egzaminą. Trečia – subūrėme nedidelę komandą, kuri peržiūri egzaminų vaizdo įrašus. Taigi daugiau nei dvigubai išplėtėme egzaminų peržiūra. Ji paskirta trimis kryptimis. Pirma, kad įsitikintume, kaip atrodo egzaminuotojo darbo kokybė egzamino metu, antra, ar vertinimo kriterijai, kuriais vadovaujamasi, yra vertinami tinkamai. Trečia, ar yra atvejų, kada bandoma daryti poveikį, o jeigu tokie atvejai yra nustatomi, mes nedelsiant pranešame teisėsaugos institucijoms.

– Atrodo, kad „Regitra“ imasi įvairių lygių apsaugos. Kaip ir minėjote, stebimi ne tik praktikos, bet ir teorijos egzaminai, ar čia daugiausiai ir sukčiauja jūsų klientai?

– Daugelis įmonių susiduria su sukčiavimu, bandymu daryti poveikį, tai mūsų įmonė – ne išimtis. Matome daug sukčių ir socialiniuose tinkluose, kurie „Regitros“ vardu bando ieškoti būdų parduoti vairuotojo pažymėjimus. Kita dalis – bando į egzaminą ateiti su neleistina įranga. Tai visos šios schemos mums yra žinomos, mes kryptingai bandome mažinti jų kiekį. Pozicija labai aiški – „Regitroje“ nėra vietos jokiems neteisėtiems ir nesąžiningiems veiksmams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Burtininkai.

B

B portretas
trys žulikai o visi likusieji deimantiniai [nauja pasaka]

Dieds

Dieds  portretas
Gerai kad yra padoriu žmoniu
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių