Absurdiška situacija Kėdainių ligoninėje: savo versiją pateikė ir medikų atstovai

Portalas kauno.diena.lt pirmadienį publikavo rašinį, kai iš Kėdainių ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyriaus išvarytą moterį čia grąžino greitoji pagalba. Gydymo įstaigos direktorius Stasys Skauminas tuomet teigė, kad dėl šio nemalonaus incidento vyksta tyrimas. Ketvirtadienį Kėdainių ligoninė pateikė platesnį situacijos paaiškinimą.

Į ligoninę sugrąžino greitoji pagalba

Kėdainiuose gyvenanti Lauryna (tikras vardas redakcijai žinomas) pasakojo, kad 49-erių jos mamą ištiko priepuolis, o medikai iš pradžių atsisakė jai ne tik suteikti pagalbą, bet ir žėrė priekaištus, kad trukdo pavalgyti.

Mergina pasakojo, kad jos mama gruodį patyrė išeminį insultą, vasario mėnesį jai buvo išoperuotas galvoje buvęs auglys. Praėjusį ketvirtadienį ją ištiko priepuolis: pakilo spaudimas, pradėjo drebėti rankos, mama pradėjo vemti ir tiesiog akyse ant rankos pradėjo darytis ryškios spalvos mėlynės. Anot pašnekovės, nuvykus į Kėdainių ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyrių čia jos mamai buvo liepta kreiptis į šeimos gydytoją. Moterys iš gydymo įstaigos išvyko, tačiau Laurynos mama netrukus ir pasijuto dar blogiau. Buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri ligonę nuvežė vėl į tą pačią ligoninę. 

„Nuvažiavus atėjo gydytojas – tik nežinau, ar galiu jį taip vadinti. Atsistojęs tarpduryje greitosios pagalbos automobilyje pamatė gulinčią mamą ir sako: „Ai, čia vėl ta pati...“ Sakau: „Ką reiškia ta pati?“ – sakė pašnekovė, kurios niekas taip ir neišgirdo. – Vėl ateina ponia, tikriausiai į ją turėčiau kreiptis sesele, kažką kramsnodama ir su tuščiu indeliu rankoje, kuri sako: „Net pavakarieniauti neduodat...“ Atsakiau: „Tai rinkitės tokį darbą, kuriame galėsite bet kokiu laiku valgyti, o čia jūs dirbate su žmonėmis, kuriems bet kokiu metu gali prireikti pagalbos. Sulaukiau atsakymo: „Na, tai ir mums juk reikia pavalgyti, o dabar tik ligoniai ir ligoniai, apie mus niekas nepagalvoja. Matot, čia parašyta, kad ir mums yra laikas valgymui.“ Puikiai suprantu, kad reikia! Kiekvienas žmogus turi poreikį valgyti, bet velnias... Juk kai buvom atvažiavę prieš valandą ta ponia jau ėjo valgyti... O dar sako: neturiu kada pavalgyti... Likau be žodžių“.

Pašnekovės mamai, paraginus greitosios pagalbos paramedikei, visgi buvo paimtas kraujo tyrimas, sulašinta lašelinė, padaryta kardiograma.

Ligoninė: pacientė pati pasišalino

Kaip teigia Kėdainių ligoninės administracijos darbuotojai, atsakymai grįsti medicinine dokumentacija, budėjusio medicinos personalo paaiškinimais ir Kėdainių ligoninės vidaus audito išvada.

Kaip teigiama atsiųstame laiške, istorijoje minima pacientė į Kėdainių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių atvyko birželio 4 d. apie 21 val. 15 min. pati.

Pacientės artimoji nerodė iniciatyvos bendrauti su medicinos personalu.

„Slaugos personalas pakvietė budintį gydytoją įvertinti, ar pacientės skundai atitinka skubiąją pagalbą. Atėjęs pas pacientę budintis gydytojas paklausė, kokie yra jos nusiskundimai. Pacientė pasiskundė galvos svaigimu ir pykinimu, taip pat parodė kairį dilbį, ant kurio, pacientės teigimu, staiga susiformavo hematomos. Budintis gydytojas pacientei paaiškino, kad po to, kai personalas ją užregistruos, ji bus apžiūrėta detaliau, bet prieš tai jis privalo pasirūpinti kitais šešiais tuo metu skyriuje buvusiais sunkios būklės pacientais. Tarpduryje stovėjo pacientę atlydėjusi mergina, kuri galėjo girdėti pokalbio detales.  Po pokalbio pacientė pati pasišalino iš skyriaus teigdama, kad važiuos į Kauną, – rašoma portalui kauno.diena.lt. siųstuose atsakymuose. – Primename, kad karantino metu paciento artimieji į Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių nėra įleidžiami. Pacientės artimoji nerodė iniciatyvos bendrauti su medicinos personalu.“

Šiek tiek vėliau, 22 val. 28 min., į gydymo įstaigą atvyko greitosios medicinos pagalbos brigada. „Medicinos personalas nuėjo pasitikti paciento. Gydytojas pastebėjo, kad atvyko pacientė I. M. Kadangi bendrosios praktikos slaugytojos neprisiminė šios pacientės, gydytojas pasakė, kad tai ta pati moteris, kuri išvyko į Kauną. Pacientei  buvo paaiškinta, kad bus atlikti kraujo tyrimai ir skirtas tam tikras gydymas. Buvo įvertintos pacientės gyvybinės funkcijos, kurios buvo stabilios. Atliktas klinikinis ištyrimas. Insultui ar kitai gyvybei grėsmingai būklei požymių nebuvo. Detalizuota anamnezė. Atlikti kraujo tyrimai. Gavus jų rezultatus skirta infuzoterapija su atitinkamais medikamentais. Pacientė buvo vizituota kelis kartus, teigė, kad jaučiasi žymiai geriau. Įvertinus būklę po gydymo, pacientė išleista į namus su gydymo išraše pateiktomis rekomendacijomis“, – rašoma atsakymuose.

Anot ligoninės atstovų, medicinos personalo ir pacientės kontaktas Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje visą laiką buvo draugiškas ir pagarbus. „Asmuo, kuris stovėjo už durų, pateikia tik nuotrupas viso bendravimo ir interpretuoja savaip. Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje dirbantis medicinos personalas visuomet deda maksimalias pastangas, kad pacientas jaustųsi ramus, saugus, būtų kuo suprantamiau ir plačiau informuotas apie savo medicininę būklę. Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje dirbantis medicinos personalas visuomet dėvi apsaugos priemones pagal tuo metu galiojančius ministro įsakymus“, – pridūrė gydymo įstaigos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Reikia diegti vaizdo stebėjimo kameras ir kuo skubiau tada bus aišku. Dabar kiekviena paciento giminaitis gali legendas kurt pagal mėnulio fazę arba tiesą sakyt, o kaip įrodyt negali. Šiaip reikia mokytis bendrauti ir medikams ir pacientams.

Rita

Rita portretas
Man 4 kartus teko vaziuot i Kedainiu priemima,du kartai tikrai teigiami,buvau priimta,priziureta,buvo normalus kontaktas,gydytojai mandagus,rado liga,pagulde i siyriu,o pora kartu papuoliau tarsi i pragara,dar dabar nemaloniai prisimenu ta gydytoju poziuri ir rekima ant manes,tada nutylejau,jegu gincytis nebuvo.Taigi,manau cia priklauso nuo pamainos,i kuria papulsi.

Anonimas

Anonimas portretas
Negėda taip meluoti???Ar žinote ,kas tai yra sąžinė ???Reikia viešinti pavardes,tokių darbuotojų,kad visi žinotų.Į priėmimo skyrių Kėdainiuose tik su diktofonu ,kitaip niekaip
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių