Perspėja apie pavojus dėl policijos pareigūnų trūkumo: mato dar didesnes grėsmes

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) besididžiuojant sudarytomis prielaidomis didinti policijos pareigūnų motyvaciją darbui, profesinės sąjungos atkerta, jog politikų priimami sprendimai veikiau didina pareigūnų nežinomybę ir kelia daugiau klausimų dėl ateities tarnyboje. Anot jų, profesija darosi nepatraukli tiek jaunimui, tiek pozicijas paliekantiems ilgametę patirtį turintiems pareigūnams.

Šiuo metu Lietuvoje bendrai trūksta apie 1400 arba 18 proc. policijos pareigūnų. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio duomenimis, per metus pareigūnų trūkumas padidėjo vidutiniškai apie 2 proc.

„Įvairiose apskrityse (policijos – ELTA) pareigūnų trūkumas yra skirtingas – nuo 10 iki 21 proc. Daugiausiai pareigūnų trūksta didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje. Taip pat yra rajonų, kur taip pat nemažas trūkumas pareigūnų, pavyzdžiui, Naujoji Akmenė, Raseiniai. Mažiausiai pareigūnų trūksta Kauno, Alytaus, Utenos apskrityje“, – Eltai perduotame komentare nurodė R. Matonis.

Pasak jo, liepos mėnesį į įstaigas bus paskirti 149 Lietuvos policijos mokyklą baigę kursantai, tad pareigūnų poreikis turėtų šiek tiek sumažėti.

Vilniuje pareigūnas dirba už tris

Jau kurį laiką dėmesį į mažėjantį policijos pareigūnų skaičių ir atitinkamai didėjantį darbo krūvį siekiantys atkreipti profesinių sąjungų atstovai pirštu beda į politikų priimamus sprendimus bei jų požiūrį į pareigūnus.

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Vitalijaus Jagmino manymu, sausio 1 d. įsigalioję Vidaus tarnybos statuto pakeitimai, kuriais buvo siekiama mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp pareigūnų, jų gretose veikiau didina nežinomybę ir norą tarnybą palikti nei motyvaciją dirbti.

„Pareigūnai mato, kad situacija negerėja, tik blogėja ir tuomet priima sprendimus palikti tarnybą“, – Eltai sakė V. Jagminas.

„Pareigūnas šiuo metu Vilniuje dirba už tris“, – akcentavo jis.

Pareigūnas šiuo metu Vilniuje dirba už tris.

Jam antrina ir Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė, kuri neslepia, jog tokios socialinės garantijos, kaip galimybė palikti tarnybą ir gauti valstybinę pensiją išdirbus 25 metus, yra viena iš didžiausių paskatų pritraukiant naujus pareigūnus. Deja, kaip pastebi pareigūnų atstovė, tokią garantiją svarstoma panaikinti.

„Šiai dienai norima tai panaikinti ir tą laiką pratęsti iki pareigūnui sulaukus 55-erių metų. O mes dabar jau aiškiai matome, kad dauguma jų nesulaukia tokio amžiaus, neatitinka fizinių reikalavimų ar net tarnybos metu būna sužalojami“, – dalijosi ji.

„Tai yra pakankamai skaudus smūgis ir dalis patyrusių pareigūnų aiškiai priėmė sprendimą palikti tarnybą, aiškiai parodydami, kad sistemos, socialinių garantijų ir teisės aktų nestabilumas padėjo paskutinius taškus ir jie paliko tarnybą“, – tęsė R. Katinienė.

Padidėjusios algos nekompensuoja išaugusio darbo krūvio

Anot Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovės R. Katinienės, didelis darbo krūvis, tenkantis vienam pareigūnui, neatperka ir po naujų teisės aktų priėmimo kilusios algos, kurios, pasak jos, padidėjo vidutiniškai vos iki 30 eurų. Pirminės grandies pareigūnai, pašnekovė teigimu, gauna iki 800 eurų į rankas.

„Imant su visomis infliacijomis ir kainos šuoliais, tai yra tas pats kas nieko. Tai buvo mažiausias pakilimas visos teisėsaugos sistemoje. Su 700-800 eurų, mokant pirminės grandies pareigūnams, mes tikrai nepadarysime policijos sistemos patrauklia“, – akcentavo ji.

Tai natūralu, kad tai lemia klaidas, darbo kokybę, situacijose priimtus sprendimus.

Jos manymu, savivaldybių iniciatyva pritraukti naujus pareigūnus vienkartinėmis 10 tūkst. eurų dydžio išmokomis yra laikinas sprendimas. R. Katinienė mano, kad pagrindinį dėmesį reiktų sutelkti į pareigūnų darbo sąlygas bei krūvį, kuris, pasak jos, smarkiai atsiliepia tiek fizinei, tiek psichologinei sveikatai ir darbo kokybei.

„Tie jauni atėję žmonės pamatys, kokie yra darbo krūviai, Vilniuje (darbo krūvis – ELTA) keliolika kartų viršija krūvį kai kuriuose provincijos komisariatuose. Tai tas ir 10 tūkst. neatrodo toks patrauklus, ir apskritai tarnyba pačioje policijoje neatrodo patraukli“, – teigė R. Katinienė.

Profsąjungos vadovė taip pat perspėja, kad, jei vis daugiau patyrusių pareigūnų paliks tarnybą, gali nukentėti ir policijos darbo kokybė, gali padažnėti policininkų daromos klaidos.

„Matau dar didesnes grėsmes, nes tarnybą palieka patyrę. Šiai dienai mes didžiuosiuose miestuose dažnai girdim iš pareigūnų, kad dar metus neišdirbęs pareigūnas jau apmokina dar nepradėjusį dirbti. Tai natūralu, kad tai lemia klaidas, darbo kokybę, situacijose priimtus sprendimus“, – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris.R

Lauris.R portretas
Kokie policijos pareigūnai ten parazituojantys dariniai prasmirde pedofilu šudais

Tinginiai

Tinginiai portretas
Geriau jokiu policininku nei tokie kaip Vilniuje.

nesąžiningų konservatKGB-tų siekis ir yra , jog

nesąžiningų konservatKGB-tų siekis ir yra , jog portretas
POLICIJA b ū t ų neįgali --tad neatsitiktinai ,o sąmoningai konservai POLICIJOS veiklą žlugdo
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių