Penktadalis rinkėjų nereitinguoja partijų kandidatų

Maždaug penktadalis balsuojančių rinkimuose nepasinaudoja galimybe reitinguoti partijų sąrašuose esančius kandidatus. Tai reiškia, kad keli šimtai tūkstančių rinkėjų dėl sąrašo eiliškumo palieka spręsti kitiems.

Procese dalyvauja dauguma

Dalis rinkėjų lig šiol taip ir nesuprato arba nenori suprasti, kam reikalinga partijų sąrašų reitingavimo sistema. 2008-ųjų Seimo ir 2011-ųjų savivaldos rinkimų statistika liudija, kad kandidatų partijų suformuotuose sąrašuose per rinkimus nereitinguoja apie penktadalis į juos atėjusių piliečių.

Tad keli šimtai tūkstančių rinkėjų savo nuomonės, kaip turėtų atrodyti partijos, už kurią jie balsavo, sąrašas, nepareiškia.

Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas, nurodo, kad reitinguojančių bet kuriuo atveju yra dauguma: praėjusių rinkimų statistika liudija, kad apie 80 proc. biuletenių buvo užpildyti ir reitingavimo laukai. „Tačiau per rinkimus būna nemažai biuletenių, kur užpildytas mažesnis skaičius laukelių. Iš penkių galimų tik du ar trys“, – teigė Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas pastebi tendenciją: „Kuo daugiau žmonių balsuoja už partijos sąrašą, tuo didesnis reitingavimo procentas. Tiesa, šis dėsnis negalioja, mano skaičiavimais, tik liberalų partijoms – jas rinkėjai labiau mėgsta reitinguoti.“

Dalis nesupranta

Reitingavo galimybe, pasak Z.Vaigausko, dažniausiai nepasinaudoja balsuojantys už mažesniąsias partijas, nes jų kandidatų sąrašai dažniausiai trumpesni.

„Kodėl nereitinguoja? Sunku pasakyti. Gal piliečiai mano, kad tokiu būdu protestuoja, dalis, matyt, yra ir nesuprantančių. Jei piliečiai nenori reitinguoti, – o tai nėra būtina daryti, – reikia atsiminti, kad tokiais atvejais kandidatų sąrašo eilė bus tokia, kokią nustatys kiti rinkėjai, reitingavę kandidatus“, – komentavo VRK pirmininkas.

Jei rinkėjas nusprendžia kandidatų nereitinguoti, tai dar nereiškia, kad jis pritaria partijos sudarytam kandidatų sąrašui.

Sistema gali pasikeisti

Z.Vaigauskas sako, kad ateityje gali būti taip, jog partijų kandidatų daugiamandatėje apygardoje sąrašai bus pateikiami pagal abėcėlę. „Ir dabar partijos itin atsakingai žiūri į sąrašus. Kandidatai reitinguojami pačioje partijoje“, – tvirtino jis.

Tiesa, dabar rinkimuose galima reitinguoti tik vienos partijos kandidatus. VRK pirmininkas teigė, kad vis dėlto šiandien daugeliui rinkėjų palankesnė būtų pakoreguota sistema, kai jie galėtų reitinguoti politikus iš skirtingų partijų, tai yra pirma rinkti asmenybes, o tada – partiją. Tačiau dėl to turi susitarti patys politikai ir Seimo rinkimų įstatymą pataisyti.

Gali smarkiai pašokti aukštyn

Per praėjusius, 2008-ųjų, Seimo rinkimus konservatorių lyderį Andrių Kubilių reitingavo 82 tūkst., arba daugiau nei trečdalis, balsavusių už partiją. Arūnas Valinskas sulaukė 34 proc. jo partiją rinkusių žmonių dėmesio. Valentiną Mazuronį parėmė penktadalis Tvarkos ir teisingumo partijos gerbėjų. Socialdemokratų pirmūne tapusi Vilija Blinkevičiūtė sulaukė 33 proc. savojo elektorato palaikymo.

Jei ne reitingavimas, Inga Valinskienė būtų galėjusi tik pasvajoti apie kelią į Seimą atveriančią 4 vietą, į kurią peršoko iš 23-ios. Ji sulaukė 19 tūkst. žmonių dėmesio. Daivą Tamošiūnaitę iš 74-os į 11-ą vietą pakėlė 11 tūkst. reitingo balsų. Petras Gražulis dėl reitingo balsų iš aštuoniolikto tarp Tvarkos ir teisingumo partijos atstovų tapo penktas.


Kaip pildyti biuletenį?

VRK specialistai paaiškino, kad Seimo rinkimų daugiamandatės apygardos (partijų iškeltų kandidatų sąrašų) balsavimo biuletenyje rinkėjas pirmiausia turi balsuoti už kurį nors kandidatų sąrašą, t. y. už partijos ar partijų koalicijos sąrašą.

Negaliojančiais pripažįstami tie biuleteniai, kuriose nepažymėta nė viena partija arba pažymėtos kelios.

Jei rinkėjas balsavo už kandidatų sąrašą, jis gali reitinguoti jame esančius kandidatus. Dėl reitingo apsisprendžia pats rinkėjas – galima tai daryti arba ne, biuletenis vis tiek galios, jeigu jame bus pažymėtas kuris nors kandidatų sąrašas.

Jei rinkėjas balsavo už kandidatų sąrašą, bet nereitingavo, t. y. neužpildė reitingavimo langelių, tuomet kandidatai, esantys tame sąraše, negauna to rinkėjo reitingo balsų ir kandidatų eiliškumas sąraše bus nustatomas pagal kitų reitingavusių rinkėjų balsus.

Rinkimų biuletenyje prie partijos ar partijų koalicijos įrašyti tik kelių tame sąraše esančių kandidatų vardai ir pavardės. Kitų to sąrašo kandidatų numeriai, vardai ir pavardės yra balsavimo patalpoje ir balsavimo kabinose iškabintuose sąrašuose.

Kandidatai, kurie bus reitinguojami, dėl rinkėjų reitingo balsų galės pakilti į sąrašo viršų. Taigi, rinkėjai reitinguodami gali daryti įtaką sąraše esančių kandidatų eiliškumui.

Reitinguojama taip: į specialiai tam skirtus penkis langelius reikia įrašyti kandidatų numerius iš to sąrašo, už kurį rinkėjas balsavo.

Rinkimų biuletenis bus galiojantis ir tuo atveju, jei bus užpildyti ne visi penki, bet tik keli (vienas, du, trys arba keturi) reitinguoti skirti langeliai.

Tuo atveju, jeigu į kelis langelius bus įrašytas tas pats skaičius, pavyzdžiui, jei į visus penkis langelius bus įrašytas vienetas, rinkimų organizatoriai tos sąrašo vietos savininkui skaičiuos tik vieną reitingo balą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Almis

Almis portretas
Didelė dalis rinkėjų nesusigaudo ne tik reitingavime. Jei apklaustumėte ypač kaimo gyventojus apie 90 procentų nesugebėtų išvardinti vienmandatininkų savo apygardoje. Koks gali būti jo pasirinkimas jei jam jie nežinomi?

žmogus

žmogus portretas
iš kur gali žinoti žmogus,jei tų vienmandatininkų "snukeliai" pasirodo priešpaskutinę rinkimų dieną plakatuose.Ir "rink",kai pviščiukus rudenį...

svarbu

svarbu portretas
Skaitykite internete "Vakarų Eksprese" naują S. Stulpino str. "Teisingumo griuvėsiai
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių