Palygino neteisėtos migracijos ir COVID-19 statistikas: įvardijo skirtumą, kuris nuramina

  • Teksto dydis:

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius apžvelgė ir palygino koronaviruso situacijos ir neteisėtos migracijos statistinius duomenis. 

„Na, atsirado duomenys apie migrantus, tai galima pradėti apie juos kalbėti. Negaliu nuvilti savo gerbėjų, ypač tų, kurie man vis primena apie Nurembergo teismą. Jeigu jau teis už COVID-19, tai kam čia smulkintis, tegul teisia ir už migrantus, – feisbuke penktadienį rašė matematikas. – Jeigu rimtai, tai migrantų duomenys nuo COVID-19 pirmiausia skiriasi tuo, kad nėra jokių vadovėlinių modelių, kuriais būtų galima remtis. Viską teks išgalvoti nuo nulio.“

Anot V. Zemlio-Balevičiaus, tuo duomenų mokslas ir žavus, kad pažinimo džiaugsmas yra nuolatinis darbo palydovas.

Anot jo, iš pateiktų Statistikos departamento duomenų kol kas daug pasakyti negalima.

„Faktas, kad eksponentinio augimo čia nesimato. Taip pat kol kas nesimato ir padidinto Irako reisų skaičiaus efekto. Žiūrint į pastarųjų dienų Lietuvos realijas, įdomu matyti, kad nors Šalčininkų rajono gyventojai užima 99 proc. žiniasklaidos eterio, bet Šalčininkų rajone buvo sulaikyta tik 22 proc. visų migrantų. Taigi duomenys kaip ir neprieštarauja Vyriausybės iškeltai hipotezei, kad dabartiniai neramumai yra labiau susiję su vienos politinės partijos noru politikuoti, o ne su realiai patiriamomis problemomis. Na, bet kaip visada, duomenys yra tik tam tikras realybės pjūvis ir neretai realybė yra kur kas sudėtingesnė, – dėstė mokslininkas. – Esminis mane raminantis skirtumas tarp migrantų ir COVID19 duomenų yra tas, kad po 3284 COVID-19 atvejų mes turėjome 132 mirtis, o 3284 migrantų (pagal liepos 30 duomenis) pasekmės apsiribojo keliais įdrėskimais ir gausybe protesto akcijų. Tai viskas kol kas gerai. Galima būtų pasvarstyti, kad jeigu COVID-19 taip būtume bijoję kaip dabar bijome migrantų, gal kur kas geriau būtume susitvarkę.“

Primename, kad praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 346 nauji koronaviruso atvejai. 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 101,9, o teigiamų diagnostinių testų dalis per parą nepakito ir išliko 2,5 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 282 tūkst. 416 žmonių, iš jų tebesergančių per parą padaugėjo iki 2608.

Nuo šios ligos iš viso mirė 4413 žmonių, tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 9030 mirčių.

Augant užsikrėtimų skaičiui Lietuva pateko į pirmąją raudonąją zoną (C1).

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) penktadienio rytą paskelbtais duomenimis, praėjusią parą, pirminiais duomenimis, sulaikyti 137 migrantai, neteisėtai kirtę Baltarusijos ir Lietuvos sieną.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos iki vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį bandė patekti 3282 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra daugiau kaip 40 kartų didesnis, nei buvo per visus 2020 metus.

Penktadienį pranešta, kad kasdienius pranešimus apie sulaikytus migrantus, neteisėtai kirtusius Baltarusijos ir Lietuvos sieną, nuo šeštadienio keičia Statistikos departamento duomenys.

Statistikos departamentas skelbs neteisėtai valstybės sieną kirtusių migrantų bendrą skaičių, skaičių pagal pilietybę, neteisėtų migrantų statistiką pagal sienos kirtimo vietas, taip pat apgyvendinimo vietas.

Duomenys bus renkami pasitelkiant Valstybės valdysenos informacinę sistemą, kuri pasiteisino renkant, apdorojant ir skelbiant operatyvią COVID-19 pandemijos statistiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kreivas mokslas

Kreivas mokslas portretas
Ponas Zemlys glaudžiai susijęs su konservatorių šaika,tai ir jo mokslas toks kokio nori pastarieji,skaičiai visada jų naudai.

melas

melas portretas
Konservatnykai slepia tikruosius skaičius! COVID tikrąją statistiką slėpė Dulkio 130 punktų planas, apie išvagiamas EU paramas meluoja ir likę konservatnykai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių