NVSPL viešųjų ryšių specialistu mėnesiui įdarbintas „Bosanovos“ akcininkas

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL), atsakingos už koronaviruso tyrimus, viešųjų ryšių specialistu mėnesiui įdarbintas komunikacijos agentūros „Bosanova“ akcininkas ir partneris Kristinas Taukačikas.

Apie tai penktadienį BNS informavo įstaigos vadovas Danas Bakša.

Jo teigimu, su K. Taukačiku sudaryta mėnesio trukmės terminuota darbo sutartis.

„Tai yra terminuota sutartis – mėnesiui ar panašiai (...) Kiek laiko jis su mumis bus, yra klausimas. Pradėsime nuo mėnesio ir žiūrėsime, kas toliau bus“, – teigė NVSPL vadovas.

Įstaiga iki šiol turėjo vieną atstovą spaudai – Simoną Kalvelytę.

Pasak D. Bakšos, pastaruoju metu laboratorija sulaukia daug dėmesio, todėl buvo ieškota pastiprinimo komunikacijai.

„Mes ieškojome specialisto, kuris galėtų padėti mums šiuo metu todėl, kad tikrai labai daug dėmesio sulaukiame iš viešos erdvės ir pasikvietėm Kristiną į pagalbą“, – sakė D. Bakša.

Jis teigė, kad pagalbos į K. Taukačiką, kurį pažinojo jau anksčiau, kreipėsi pats.

„Yra tekę susidurt šiek tiek anksčiau ir dabar, kai yra tokia situacija, pasiskambinom ir Kristinas kaip ir sutiko padėt“, – kalbėjo įstaigos direktorius.

NVSPL vadovas taip pat teigė, kad nors konkursas ir nebuvo organizuotas, atranka, apklausiant pretendentus, vyko.

„Ne, tai nėra konkursinė pareigybė. Mes iš principo atranką darėm, bet kažkokio oficialaus konkurso nei turim, nei reikia mums daryt“, – sakė D. Bakša.

NVSPL vadovas teigė nežinantis, kad K. Taukačikas yra agentūros „Bosanova“ akcininkas.

„Iššūkis – per trumpą laiką pakelti pirkimų konkurencingumą ir viešumą“

D. Bakša tvirtino, kad viešųjų ryšių specialisto įdarbinimas nėra susijęs su pastaruoju metu vykdomais ir planuojamais trūkstamų koronaviruso tyrimams reikalingų medžiagų pirkimais „patobulintu“ neskelbiamų derybų būdu.

Tuo metu K. Taukačikas teigė, kad planuojami pirkimai neskelbiamų derybų būdu – pirmas žingsnis iš sutartų ir laboratorijos vadovo formuluotų prašymų.

„Tai pagrindinis iššūkis, kurį aš norėčiau padėti išspręsti ir jis įdomus tuo, kad per trumpą laiką galima ryškiai ir greitai padaryti teigiamą pokytį, išspręsti problemą, kuri aktuali visai visuomenei“, – sakė viešųjų ryšių specialistas.

Anot jo, be šio taktinio tikslo, susijusio su neskelbiamų derybų pirkimais, bus siekiama ir strateginio – sutvarkyti pirkimus, kad „nedovanotina situacija, kuri buvo iki šiol nesikartotų“.

„Mes per gana trumpą laiką galime pakelti konkurencingumą ir viešumą šio konkurso į labai aukštą lygį ir pakeliui galime remiantis šiuo pavyzdžiu eiti toliau ir nustatyti panašius viešumo ir skaidrumo tokiuose konkursuose standartus šitoj visoj pekloj“, – sakė K. Taukačikas.

Laboratorijos vadovas anksčiau šią savaitę yra sakęs, kad „nusimato kelių savaičių, o galimai ir mėnesio laikotarpis, kai baigsis seniau nupirktos gyventojų tyrimui būtinos priemonės, o naujos dar nebus atvykusios“. Todėl, pasak jo, bus rengiami pirkimai neskelbiamų derybų būdu, jį tobulinant – užtikrinant viešumą bei skaidrumą, sudarant galimybę dalyvauti pirkimuose visiems norintiems tiekėjams ir nustatant geriausios kainos laimėtoją vienu metu atplėšus vokus.

Dėl šių pirkimų laboratorija nesutaria su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kuri teigia, kad neskelbiamų derybų būdas gali būti pasirenkamas tik išimtiniais atvejais, o „patobulintų“ neskelbiamų derybų pirkimų būdo įstatymas nenumato.

Laboratorija sulaukė dėmesio po to, kai prieš kelias savaites paaiškėjo, jog gali pritrūkti Covid-19 tyrimams reikalingų mėgintuvėlių. Nuo rudens įstaigai vadovaujantis D. Bakša aiškino, jog tokia situacija dėl kai kurių priemonių stygiaus susidarė dėl pernelyg ilgai trunkančių ir sunkiai prognozuojamų viešųjų pirkimų procedūrų. VPT pažymi, jog laboratorija turėjo anksčiau ir geriau planuoti pirkimus bei priemonių poreikį.

Akcijas perleis darbuotojams

K. Taukačikas BNS teigė, kad įsidarbinimas mėnesio laikotarpiui buvo jo sąlyga.

„Tai yra mano sąlyga, aš tiesiog nenorėčiau papulti į techninių dalykų darymą valstybės institucijoje, aš manau, kad mėnesio visiškai pakanka, kad galėčiau įnešti savo indėlį į strateginių viešumo ir skubių klausimų sprendimą“, – teigė komunikacijos specialistas.

„Aš neįsivaizduoju savo karjeros kažkokioje valstybinėje institucijoje, nes nemanau, kad tai yra mano kelias“, – sakė jis.

K. Taukačikas yra vienas iš agentūros „Bosanova“ akcininkų, tačiau teigė, kad šiuo metu dėl darbo NVSPL savo akcijas perleidžiantis darbuotojams, kad nekiltų klausimų dėl interesų konfliktų.

Jis taip pat teigė, kad „Bosanova“ anksčiau yra turėjusi sutarčių su farmacijos kompanijomis, tačiau dabar tokių sutarčių neturi.

Pastaraisiais metais K. Taukačikas yra dirbęs Klaipėdoje elektrinius autobusus „Dancer“ gaminančios bendrovės „Vėjo projektai“ marketingo vadovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių