Neskiepytiems advokatams leista atsisakyti dirbti nesaugioje aplinkoje

  • Teksto dydis:

Teisėjams ir prokurorams nuo COVID-19 skiepijantis prioritetine tvarka, kol kas nevakcinuojamiems advokatams ir advokatų padėjėjams leista atsisakyti vykdyti savo tiesiogines pareigas, jei jie jaučia pavojų sveikatai.

Tokį sprendimą šią savaitę vienbalsiai priėmė Lietuvos advokatų taryba. Sprendime nurodoma, kad įvertinę situaciją ir jausdami pavojų advokatai ir advokatų padėjėjai turi teisę atsisakyti tiesiogiai dalyvauti ikiteisminio tyrimo veiksmuose ar teismo posėdyje, apie tai savalaikiai informuodami visus suinteresuotus asmenis.

Advokatų tarybos pirmininko Igno Vėgėlės teigimu, sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į keletą aplinkybių.

„Įvertinus nuolat gaunamus advokatų nuogąstavimus, kad kai kuriais atvejais advokatai, vykdydami savo profesines pareigas nesijaučia saugūs nei dėl savo, nei dėl aplinkinių sveikatos, Advokatų taryba priėmė sprendimą informuoti visus teisinės sistemos dalyvius apie advokatų teisę atsisakyti vykdyti profesines pareigas. Sprendimas priimtas atsižvelgiant ir į tai, kad advokatai diskriminuojančiai neskiepijami, yra išskiriami iš kitų teisingumo sistemos dalyvių, nors LR Konstitucija nedviprasmiškai nustato valstybės pareigą užtikrinti žmogaus teisių ir laisvių gynimą“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojamas I. Vėgėlė.

Sprendimas priimtas atsižvelgiant ir į tai, kad advokatai diskriminuojančiai neskiepijami, yra išskiriami iš kitų teisingumo sistemos dalyvių.

Anot jo, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) yra informavusi advokatūrą, kad jos nariai nebus skiepijami prioritetine tvarka, nes advokatų veikla nėra priskiriama gyvybiškai svarbioms valstybės funkcijoms.

Šis SAM sprendimas, pasak I. Vėgėlės, advokatams sukelia diskriminacines pasekmes.

„Gauname signalus net iš Lietuvos teismų, į kuriuos, pavyzdžiui, prokurorai yra įleidžiami laisvai, o advokatai lieka laukti už durų. Argumentai – tie patys: pandemija ir siekis suvaldyti COVID-19 plitimą. Akivaizdu, kad tai yra nepateisinamo diskriminacinio skiepijimo pasekmė: prokurorai ir teisėjai yra paskiepyti nuo COVID-19, tuo tarpu advokatai – ne“, – tvirtino Advokatūros pirmininkas.

Visų advokatų prašoma iš anksto informuoti kitus teisinės sistemos dalyvius apie sprendimą saugoti savo bei aplinkinių sveikatą ir atsisakyti dalyvauti teisminiuose ar ikiteisminiuose veiksmuose.

„Norime viltis, kad tai nesukels teisinės sistemos ilgalaikio veikimo trukdžių ir tikimės, kad netrukus visi gyventojai turės galimybę pasiskiepyti. Viliamės, kad kiti teisinės sistemos dalyviai – teismai, ikiteisminio tyrimo institucijos – supratingai reaguos į advokatų sprendimus“, – teigė I. Vėgėlė.

Anot advokatūros, advokatai ir jų padėjėjai karantino metu neišvengia daugybės tiesioginių kontaktų ne tik ikiteisminių tyrimų ar teisminio nagrinėjimo metu, tačiau ir nuolat betarpiškai kontaktuodami susitikimuose su ginamaisiais ir atstovaujamais asmenimis bei teisėsaugos pareigūnais. Susitikimai vyksta ir laisvės atėmimo, ir laikino sulaikymo, ir suėmimo vykdymo vietose.

Apie šį sprendimą Advokatų taryba informavo visas teismines institucijas, Teisingumo ir Sveikatos apsaugos ministerijas.

Teismų sistemos darbuotojai ir prokuratūros darbuotojai yra skiepijami prioritetine tvarka, kaip vykdantys gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas ir kontaktuojantys su kitais asmenimis.

Tiek Generalinė prokuratūra, tiek Nacionalinė teismų administracija BNS prieš dvi savaites buvo informavusi, kad nors skiepijimo tempai priklauso nuo tai koordinuojančių savivaldybių, tačiau kai kuriuose mažesniuose padaliniuose tuomet jau buvo paskiepyti visi norintys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių