Nepatenkinti: gimnazija dirbs nuotoliniu būdu, bet ne dėl koronaviruso grėsmės

Jurbarko Antano Giedraičio – Giedriaus gimnazijoje dar didesnis sujudimas nei kitose šalies ugdymo įstaigose. Visa tai todėl, kad likus kelioms dienoms iki mokslo metų paskelbta, kad bent pusantro mėnesio mokymas vyks nuotoliniu būdu.

Nuspręsta beveik išvakarėse

Visa tai todėl, kad nespėta renovuoti gimnazijos. Remonto darbai – pačiame įkarštyje.

Statybininkai į mokyklą atsikraustė liepą. Į redakciją skambinusi gimnazijos bendruomenės atstovė teigė, kad buvo šokas, kai jau besiruošiant Rugsėjo 1-osios šventei sužinota, kad nėra, kur mokytis.

Tai, kad dėl nuotolinio mokymosi nuspręsta beveik paskutinę minutę, skelbiama ir gimnazijos, ir Jurbarko rajono savivaldybės tinklapiuose.

2020 m. rugpjūčio 28 d. vykusio susitikimo metu su Jurbarko rajono savivaldybės meru, mero pavaduotoju, administracijos direktoriumi, gimnazijos tėvų atstovais, gimnazijos administracijos ir mokytojų atstovais priimtas sprendimas dėl mokymo proceso 2020-2021 mokslo metų pradžioje organizavimo būdo. Išklausius dalyvaujančiųjų pasiūlymus ir nuomones, susitarta ugdymo procesą organizuoti nuotoliniu mokymo būdu tol, kol neišnyks ypatingos aplinkybės (dėl remonto darbų viduje)“, – apie staigmeną skelbia gimnazija.

Jurbarko Antano Giedraičio – Giedriaus gimnazija/„Facebook“ nuotr.

Tiesa, žodį „susitarta“ citatoje vertėtų keisti į „nebuvo kitos išeities“. Gimnazistai ir jų tėvai tiesiog buvo pastatyti prieš faktą, kad klasės ir koridoriai vis dar tebėra statybviete, kituose gimnazijos pastatuose visi mokiniai netilps, pedagogams plėšytis pamokas vedant mokiniams, išdalintiems per kelias mokyklas, nepatogu.

Du mėnesius ramiai stebėjus kaip vyksta gimnazijos renovacija prieš rugsėjį prabusta, kad statybininkams trūksta ne tik vienos nakties, kaip pasitaiko studentams, o bent pusantro mėnesio.

Vadina visišku nesiskaitymu

„Ėmė ir padarė, kad bus mokomasi nuotoliniu būdu. Ne dėl koronaviruso grėsmės, ne dėl nenumatytos kokios nors nelaimės, ekstremalios padėties, o dėl to, kad vyksta renovacija“, – piktinosi į redakciją paskambinusi jurbarkiškė.

Gimnazijoje, kaip pasakojo, dar viskas išgriauta. „Santechnika išardyta, visa elektra išardyta. Ten dar ilgai užtruks. Pagal sutartį darbus užbaigti turi iki gruodžio 14 d., tačiau dabar mums nurodoma, kad pamokos pirmame ir antra aukšte bus galima vesti nuo spalio 15 d.“, – minėjo moteris.

Ji piktinosi, kad tik savaitei likus iki mokslo metų susizgribta, jog vis dėlto nebus suspėta renovuoti net ir dalies patalpų.

Skelbiama, kad nuspręsta su bendru tėvų susitarimu. Neteisybė. Visiškas nesiskaitymas. Mūsų niekas neklausė.

„Antradienį vyko susirinkimas, o trečiadienį iš žiniasklaidos sužinojome, kad bus nuotolinis mokymas“, – kalbėjo jurbarkiškė. Ji sakė, kad nuotolinis mokymas baugina dėl pavasarinio pavyzdžio. „Mačiau, kaip tada vyko pamokos. Buvo mokytojų, kurios tikrai atsidavusios. Tačiau kai kuriais kitais atvejais būdavo tiesiog užduodamos užduotys, ir viskas. Savarankiškas darbas“, – dėstė moteris. Stresą mokiniams, anot jos, kėlė ir tai, kaip programos vertino pateiktų užduočių atsakymus. Neva ir teisingas atsakymas, jeigu jame praleista raidė ar kaip kitaip pateiktas atsakymas, būdavo užskaitomas kaip klaidingas.

Moteris minėjo, kad gimnazija turi bendrabutį, kuriame yra klasių, turi atskirą pastatą, skirtą sporto salei, šalia yra muzikos mokykla su klasėmis, yra ir kitur patalpų, kurias būtų galima pasitelkti.

„Skelbiama, kad nuspręsta su bendru tėvų susitarimu. Neteisybė. Visiškas nesiskaitymas. Mūsų niekas neklausė“, – tvirtino moteris.

Ji mano, kad remontas gali užsitęsti ilgiau spalio 15-osios. „Per visą gimnaziją dirba tik vienas santechnikas ir du elektrikai, nors visiškai išgriauta visa santechnika. Ir dar du statybininkai dirba iš lauko. Manau, kad tokiais tempais baigti laiku šansų yra nulis“, – pažadais netiki pašnekovė.

Moteris neslėpė, kad bendruomenė sutinka, jog remontas buvo seniai reikalingas. Bet jį reikėjo atlikti dalimis, o ne išdraskyti iš karto viską, svarstė jurbarkiškė.

Meras: ne laikas ieškoti kaltų

Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius, kalbėdamas su portalu kauno.diena.lt ramino bendruomenę, kad nuotolinis mokymas yra tik laikinas. „Tik iki spalio 15 d., kol prioriteto tvarka bus sutvarkytos patalpos“, – sakė meras, įvardijęs, kad gimnazijoje keičiama elektros instaliacija, atnaujinama šildymo sistema.

Jis atkreipė dėmesį, kad šis nuotolinis mokymas skirsis nuo pavasarinio, nes vyks tiesioginės konsultacijos. Kur ir kaip jos vyks dar bus tariamasi.

„Šią savaitę mokiniai dar mokosi tiesiogiai – sporto salėje. Nuotolinis prasidės nuo kitos savaitės. Tikimės, kad per tą laiką mokytojai susiderins, kaip ir ką. Pasikalbės dar su mokiniais, paaiškins, kodėl taip yra naudingiau, nei blaškytis po įvairias miesto mokyklas, įvairias erdves. Tikimės, kad dauguma tam pritars. Aišku, visada būna tokių, kurie galvoja kitaip“, – kalbėjo S. Mockevičius.

Skirmantas Mockevičius/Jurbarko rajono savivaldybės nuotr.

Žiemą gimnazijoje, anot jo, būdavo labai šalta. Kai kada temperatūra besiekdavo vos 14 laipsnių šilumos. „Norime, kad mokykla būtų patogi tiems patiems vaikais. Dėl jų. Kai namą renovuoji taip pat būna daug dulkių, bet reikia prakęsti tą laiką, o pinigai gauti tik liepos mėnesį. Išnaudojame visas galimybes, kad kuo greičiau infrastruktūrą ir aplinką paruošti ir mokiniams, ir mokytojams“, – aiškino meras.

Jis sutiko, kad sprendimą vienokį ar kitokį reikėjo priimti anksčiau, ne paskutinę savaitę. „Pritrūko kalbėjimosi laiku. Tą visi pripažinome. Tai yra pamoka kitam kartui. Nenoriu nieko kaltinti. Turime baigti vieni kitus kaltinti, o ieškoti sprendimų. Kai pradedama nuo kaltų ieškojimų, sutarimo nebūna. Visi pripažinome, kad visiems pritrūko, kad reikia kalbėtis. Visi prisiimame kaltę. Mokiniai tikrai nekalti. Ir tėvai. Visos kitos pusės iš dalies yra kaltos, kad pritrūko komunikacijos. Bet dar kartą kartoju: Lietuvai reikia susitarimo, o ne kaltų ieškojimo“, – į samprotavimus leidosi S. Mockevičius. 

Jis tikisi, kad „bendruomenė supras, kad tai yra vardan visų. „Mes darome viską. Ir su rangovais kalbame, kad jie greičiau darytų, baigtų įrengti patalpas. Norisi tikėtis, kad visi susitaikys su situacija vardan būsimo rezultato“, – dėstė rajono vadovas. 

Pritrūko kalbėjimosi laiku. Tą visi pripažinome. Tai yra pamoka kitam kartui. Nenoriu nieko kaltinti. Turime baigti vieni kitus kaltinti, o ieškoti sprendimų.

Užsiminė, kad buvo pažadų viską spėti iki rugsėjo, tačiau statybos darbai, pastebėjo meras, yra neprognozuojami. „Kai pradedi remontą norisi ir dar kažką pakeisti, kad dar geriau būtų. Pavyzdžiui, kalbėta apie sprendinius, kad bus elektros lovelis. Po to nutarta, kad juos reikia įleisti į sieną. Besikeičiantys sprendimai, vėluojantys rangos darbai suponuoja rezultatą. Kai darai tokius darbus tikriausiai beveik niekada nebūna, kad viskas vyktų pagal planą. 

Meras sakė negalįs pasakyti, ar praėjusieji mokslo metai, kai kelis mėnesius vyko nuotolinis mokymasis, pagal dvyliktokų egzaminų rezultatus kuo nors labai išsiskyrė iš ankstesnių kelerių metų. „Kol kas neturiu specialistų išvadų, bet kai kurių dalykų mokytojai sakė, kad kažko ypatingo nebuvo“, – teigė S. Mockevičius.

Jis viliasi, kad esama situacija gali turėti teigiamų pasekmių, kalbant apie koronaviruso plitimo suvaldymą.

Su gimnazijos vadovais portalui susisiekti nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Tipo pinigus gavo liepą o sutartį pasirašė birželį? Jei tokios nesamonės būtų Kaune, meras rastų kam nutarkuoti sėdynę. O Jurbarke tik filosofiniai traktatai.

Joo

Joo portretas
Tais blogais tarybiniais laikais, butų kažkas lėkęs iš darbo, kokių tai premijų pagyrimų negautų, gale metų nebutų išmokų, ir priedo vieša panieka, o dabar demokratija, todėl asilai nieko baisaus kad kažko nemokėsit, nežinosit, svarbu šnapso ir cigarečių sugebėsit nusipirkt. Laižyt apatinę kūno dalį didelio mokymo nereikalauja.

Paf

Paf portretas
Tai remontus isvis galejo rugpjucio 25 pradet... Ps Debilu valstybei nereikia mokslu...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių