Neįgaliųjų tėvams leis bent trumpam atsipūsti

  • Teksto dydis:

Vaikams reikalinga nuolatinė priežiūra ir dažnai tėvams nėra kada atsipūsti. Šiek tiek atsikvėpti jie gali tik tada, kai vaikai paauga.

Tačiau jei vaikas neįgalus, kaip sako Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos vadovė, jis lieka „amžinu vaiku“ ir nuolatinė globa jam reikalinga visą gyvenimą. Tokiu atveju, pasak specialistės, tėvai negali ne tik papramogauti – jie negali sau leisti net sirgti.

„Šiandien neįgaliųjų tėvai ar mamos neturi teisės ne tik išeiti į teatrą arba išvažiuoti pailsėti – jie neturi teisės sirgti, jie turi visą laiką būti šalia savo „amžino vaiko“, kad galėtų jį pamaitinti, aprengti, išvesti pasivaikščioti arba palydėti į mokyklą ar centrą“, – pasakojo Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova.

Tačiau ši problema greitu metu turėtų būti išspręsta – Lietuvoje įkurti laikino atokvėpio namai. Juose dirbantys specialistai esant reikalui lankysis protinę negalią turinčių žmonių namuose arba neįgalųjį atsiveš į atokvėpio namus ir taip laikinai pakeis šeimos narį, kuris prižiūri neįgalųjį.

„Tėvai nori, kad jų „amžini vaikai“ gyventų namuose, bet jiems reikia šiek tiek pagalbos“, – pabrėžė bendrijos „Viltis“ vadovė.

Pasak D. Migaliovos, neseniai vyko akcija, per kurią rinktos lėšos keltuvui pirkti – jis būtinas, kai reikia į laikino atokvėpio namus atsivežti neįgalųjį, kuris turi ir fizinę negalią.

„Lėšų surinkome ir esame labai dėkingi tiems, kurie organizavo akciją, ir tiems, kurie aukojo. Tai yra ne vien finansinė parama – labai svarbus pats žinojimas, kad morališkai mus palaiko didelė grupė žmonių“, – sakė D. Migaliova.

Plačiau žiūrėkite įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių