Nauja pasienio ruožo gyventojų realybė: ribojimai ir nerimas dėl saugumo

  • Teksto dydis:

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė tikino, kad po nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruožo gyventojai jau pajuto pasikeitusius reikalavimus, bet suvokia situacijos svarbą, praneša LNK.

A. Miškinienė papasakojo, kokia situacija Lazdijų rajone yra dabar: „Kol kas esminių pokyčių nėra. Be abejo, žmonės yra sunerimę, tačiau pajėgos, tiek kariuomenės, tiek Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), tikrai didelės, jos yra stiprinamos. Tai gyventojams suteikia saugumo jausmą. Kol kas situacija tikrai stabili ir gyventojams pagrindo nerimauti nėra“.

„Nepaprastosios padėties įvedimas yra, paprastai kalbant, dviejų lygių. Vieni reikalavimai yra taikomi tiems žmonėms, kurie gyvena penki kilometrai nuo pasienio, t. y. pasienio ruože. Tie žmonės, kurie gyvena pasienio ruože, pirmuosiuose penkiuose kilometruose, tikrai pajus tam tikrus ribojimus. Bet jeigu jie turi su savimi asmens dokumentą, įrodymą apie deklaruotą gyvenamą vietą arba turi patvirtinimą, kad nekilnojamas turtas minėtoje teritorijoje priklauso jiems, pagrindo nerimauti nėra – jie tikrai galės atvykti ir išvykti. Taip pat tie, kurie dirba minėtoje teritorijoje, turintys reikalingus dokumentus tikrai lengvai atvyks ir išvyks. Kiti žmonės, kurie vyksta į Kapčiamiesčio seniūniją, vienareikšmiškai visada šį mėnesį būtinai turi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir priežastį, kodėl ten vyksta“, – aiškino A. Miškinienė.

„Kol kas pajėgos yra stiprinamos, Lietuvos kariuomenės karių kiekis didėja nuolatos. Mes esame suteikę teisę naudotis vienu iš savivaldybės žinioje esančių pastatų, buvusių vaikų globos namų pastatų „Židinys“. Ten gali ant sausų grindų pasitiesti miegmaišį, naudotis tualetu, dušu ir patenkinti kitus būtinuosius poreikius. Mūsų karių ten tilps apie 120, o kiek jų yra, atsakyti tiksliai negaliu. Vakar jų buvo apie 60“, – pasakojo Lazdijų rajono merė.

Ž. Gedvilos / Fotobanko nuotr.

Pasak jos, Kapčiamiesčio gyventojai suvokia nepaprastosios padėties įvedimo svarbą: „Kapčiamiestyje sutelktos gausios pajėgos ir tai gyventojams teikia saugumą. Tikrai žinau, kad Kapčiamiesčio ir visų pasienio savivaldybių gyventojai tikrai supranta, kad nepaprastoji padėtis, nustatyti reikalavimai, ribojimai, draudimai ir kontrolė yra ne dėl to, kad jie elgėsi kažkaip netinkamai ar padarė kažką ne taip. Priešingai – visi šie sprendimai yra tam, kad jie būtų saugūs, kad jie būtų apsaugoti nuo priešo, kuris yra anapus sienos. Tai suprasdami žmonės yra tikrai kantrūs ir tikiu, kad šį sunkų mėnesį mes tikrai išgyvensime ir sulauksime to saulėto laikotarpio ne tik oro, bet ir emocine prasme“.

A. Miškinienė taip pat pridūrė, kad nepaprastosios padėties įvedimas Lazdijų rajone greičiausiai nepakenks ir verslui: „Kol kas nuogąstavimų dėl turizmo, verslo nėra arba bent jau jie manęs nepasiekė. Penkių kilometrų ruožas, kur kontrolė stipriausia, tikrai nėra zona, kurioje gausu kaimo turizmo sodybų ar gausu gyventojų. Tikėkimės, kad to pakaks, tų penkių kilometrų“.

Visi šie sprendimai yra tam, kad jie būtų saugūs, kad jie būtų apsaugoti nuo priešo, kuris yra anapus sienos.

Lazdijų rajono merė pripažino, kad jai nėra aišku, kaip keistųsi kariuomenės veiksmai, jei pasienyje situacija pablogėtų: „Konkretus planas ir veiksmai, kurie būtų taikomi, jeigu būtų situacijos pablogėjimas, mums tikrai nėra žinomi. Mes neturime to žinoti, tai yra VSAT, Lietuvos kariuomenės ir visų kitų pajėgų atsakomybė. Mūsų gyventojai žino, kad jų saugumu yra rūpinamasi, jie žino, kad gali pasitikėti pareigūnais, jie žino, kad aktualiausia informacija mes su jais pasidalysime ir tikime, kad ta informacija, kurią mes galime žinoti, mus pasieks greičiausiai kiek galima. Mes jau esame identifikavę kiekvieną gyventoją, kiekvieną namų ūkį, kuris yra atitinkamoje nepaprastosios padėties zonoje, ir su juo susiekėme tiek kontaktiniu būdu, tiek siųsdami SMS žinutes, tiek siųsdami socialinį darbuotoją ar seniūnijos atstovą informuoti apie atitinkamą situaciją pasienyje, apie tai, ką jis turi daryti ir kur gali kreiptis, jeigu situacija keičiasi, jie jis pastebi tai, kas yra neįprasta ir gali kelti grėsmę“.

Ji sakė, kad Kapčiamiesčio miestelio gyvenimas beveik nepasikeis – visi susitikimai ar suplanuoti renginiai yra galimi: „Tačiau pasienio savivaldybė susiduria su dvigubu iššūkiu. Mes turime dvi nepaprastas situacijas – niekur nepasitraukusią pandemiją, kuri turi savus ribojimus, greta to turime nepaprastąją padėtį dėl nelegalių migrantų galimo antplūdžio į Lietuvos teritoriją. Gyventojams, kurie yra pasienyje, reikalavimų, ribojimų tenka dvigubai, bet kol kas žmonės su jais susitvarko puikiai. Nuoširdžiai dėkoju jiems už kantrybę. Kol kas dėl mobilaus ryšio, interneto ryšio nebuvimo ar stabdymo skundų nesulaukėme, grėsmių nėra. O šiek tiek sustoti lapkričio mėnesį, prieš Kalėdas, neturėti susitikimų, renginių turbūt bus į sveikatą“.

Anot A. Miškinienės, Kapčiamiesčio gyventojai yra pasakoję, kad, kol nebuvo padidintų pajėgų pasienyje, jiems teko matyti nelegalių migrantų, kurių nebuvo sustabdę pareigūnai: „Girdime įvairių liudijimų, kad žmonės matė. Gyvenvietės tikrai yra atokios, miškingos ir tikėtina, kad vienas kitas asmuo galėjo patekti į Lietuvos teritoriją. Tačiau esu gavusi patikinimą iš VSAT atstovų, kad siena yra patikimai saugoma, asmenys, kertantys sieną, yra sulaikomi“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tarnyb.šuo

Tarnyb.šuo portretas
Pasienio gyventojams "užsiraukė" , matomai kontrabandos bizniukas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių