Ministro užmojai Prezidentę ir juokina, ir piktina

Pažaboti privatų sektorių medicinoje užsimojęs Sveikatos ministras Vytenis Andriukaitis sulaukė ir šalies vadovės Dalios Grybauskaitės kirčio, tačiau savo planų neatsisako.

D. Grybauskaitę prajuokino

V. Andriukaitį, sumaniusį atimti valstybės lėšas iš privačių medicinos įstaigų, užliejo nauja kritikos banga. Šįsyk savo žodį tarė Prezidentė D. Grybauskaitė. Ministro siūlymus žaboti privatų sektorių medicinoje Dalia Grybauskaitė pavadino šalies grąžinimu į sovietmetį.

„Šių pataisų kokybę, prasmę įvertino Seimas“, – vakar pareiškė D. Grybauskaitė, primindama, kad V. Andriukaičio iniciatyvą Seimas atmetė opozicijos ir nemažos dalies valdančiųjų balsais.

Paklausta, kaip vertina faktą, kad socialdemokratai ir toliau svarsto galimybę kiek koreguoti ir iš naujo teikti V. Andriukaičio pataisas, prezidentė idėją neleisti Ligonių kasos pinigų skirti privačiai medicinai – pasišaipė.

„Šiek tiek juokinga. Todėl, kad niekur pasaulyje taip nėra. Ir tai yra absoliučiai grįžimas atgal į sovietinius laikus“, – paaiškino šalies vadovė.

Seimas tarė „ne“

Seimas praėjusią savaitę nepritarė Vyriausybės skubiai svarstytoms sveikatos apsaugos ministro V. Andriukaičio pateiktoms Sveikatos draudimo įstatymo pataisoms. Jomis būtų nustatomos sąlygos dėl ligonių kasų ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų sutarčių dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų sudarymo Šios pataisos nesulaukė palaikymo ir valdančiojoje koalicijoje.

Tačiau V. Andriukaitis prieš porą dienų kartojo, kad yra nustebintas koalicijos partnerių rekacijos. Esą jam buvo negtikėta, kad jis nesulaukė palaikymo. Ministras, žinoma, pakartojo, kad atsitraukti neketina.

„Vis tiek turėsime įvykdyti Vyriausybės programoje įrašytą įsipareigojimą pasiekti, kad sveikatos apsaugos sistema būtų finansuojama teisingai, kad lėšos būtų naudojamos racionaliai, kad finansavimas atitiktų Konstitucijoje numatytą sveikatos apsaugos prieinamumą paprastam žmogui“, – prieš porą dienų aiškino ministras.

Tiesa, jis tvirtino, kad per artimiausius kelis mėnesius derins su koalicija ir Vyriausybe sprendimus, kurie bus reikalingi įgyvendinant pertvarką sveikatos apsaugos sistemoje. Kokie tie sprendimai – dar neaišku.

Koalicijos parneriai suglumę

Beje, prieš kurį laiką Darbo partijos atstovė Dangutė Mikutienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, raštu kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių. Sveikatos ministro pasiūlymus dėl gydymo įstaigų finansavimo tvarkos pakeitimo pavadino „neparengtais ir nesuderintais, keliančiais politinį chaosą tarp koalicijos partnerių“.

Komiteto pirmininkė, be kita ko, aiškino, kad vargu ar pritarsianti radikaliems siūlymams dėl privačių medicinos įstaigų finansavimo nutraukimo iš valstybinių fondų.

Žavisi SSRS

„Man patraukliausia Vokietijos, Skandinavijos, Didžiosios Britanijos ir, neabejotinai, Semaškos sistema, kuri veikė buvusioje SSRS ir kurioje man pačiam teko dirbti. Semaškos sistema turėjo daug pliusų: profilaktikos, sisteminio valdymo, organizacinio metodinio valdymo, konsultacijų, kvalifikuotos med. pagalbos iškvietimo į rajonus. Taigi patirties daug. Beje, Pasaulio sveikatos organizacija SSRS profilaktinę sveikatos sistemą buvo įvertinusi kaip pažangiausią ir ją pateikdavo kaip pavyzdį visoms rinkos ekonomikos valstybėms“, – interviu žurnalui „Veidas“ yra aiškinęs V. Andriukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Jei kas balsavote už D.Grybauskaitę, ar ruošiatės už ją balsuoti, patartina paskaityti straipsnį, aprašantį jos kolaboravimą su okupantais po nepriklausomos Lietuvos atkūrimo. Ta pati D.Grybauskaitė noriai paskelbė tautiečius, emigravusius po to džiaugsmingo momento Tėvynės išdavikais, nevertais Lietuvos pilietybės. Mes tokiems žmonėms leidžiame toliau naikinti Lietuvos žmones, mūsų vienintėlį turtą... Gėda mums. Jei norite paskaityti tą straipsnį, reikia eiti į manp blogą, nes Kauno diena nuorodų skelbti čia neleidžia. Surinkite Google: mokslas-studijos-ekonomika

rimas

rimas  portretas
galim gryzti nors ir i akmens amziu svarbu kad gydimas butu ne pasipelnimo saltinis o pagalba zmogui

RM

RM portretas
Tik sovietinio palikimo bambukai dar tebegali mastyti, kad gydymas turi būti nemokamas, ar jis toks yra.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių