Ministras: reaguojant į regiono grėsmes, ankstinami kariuomenės modernizavimo projektai

Reaguojant į regionines saugumo grėsmes, ankstinamas kariuomenės modernizacijos projektų įgyvendinimas, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Apie tai jis penktadienį pranešė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, informavęs apie Lietuvos kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos priimtus sprendimus.

„Projektai apima prioritetinius ginkluotės ir karinės įrangos įsigijimus, įgalinančius naikinti aukštos vertės taikinius, vykdyti stebėjimą ir žvalgybą, užtikrinti transportavimą“, – teigė A. Anušauskas.

BNS perklausas, kokie konkrečiai projektai spartinami, jis teigė šiuo metu detalių atskleisti negalintis.

Projektai apima prioritetinius ginkluotės ir karinės įrangos įsigijimus, įgalinančius naikinti aukštos vertės taikinius, vykdyti stebėjimą ir žvalgybą, užtikrinti transportavimą.

„Negalėčiau, žinokit. Tai yra riboto naudojimo informacija. Kiek paskelbta, tiek ir tegaliu pasakyti. Detalės nebus atskleidžiamos. Žinoma, kai patys projektai pajudės, kai bus skelbiami konkursai, tai viskas pasimatys, bet darbinėje stadijoje, deja, detalių nebus“, – nurodė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, identifikuota grupė svarbiausių projektų, kurių greitesnis įgyvendinimas jau leis reikšmingai sustiprinti kariuomenės kovinę galią, taip pat, pagal galimybes, galėtų skatinti ir nacionalinę gynybos pramonę.

„Kai kuriuose projektuose yra galimybės ir mūsų inovatyviom technologijom įsijungti. (...) Galbūt pakankamai greitai bus galima detalizuoti tai“, – sakė ministras.

Be kita ko, bus spartinami ir įsigijimai, stiprinantys netiesioginės ugnies paramą bei efektyvinantys artimos kovos taikinių naikinimą koviniais dronais, taip pat – būtinos amunicijos įsigijimas.

„Kalbant apie kovinius dronus, tai gerokai, galbūt net dešimtmečiu paankstintas projektas“, – aiškino A. Anušaskas.

Pasak jo, išaugęs krašto apsaugos sistemos finansavimas pastaruoju metu padėjo pasiekti proveržį modernizacijos srityje, tačiau kariuomenės aprūpinimo modernia ginkluote, technika, karine įranga bei atsargomis poreikiai išlieka dideli.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa regione išaugo, nes Rusija pasienyje su Ukraina ir Baltarusijoje yra sutelkusi daugiau nei 100 tūkst. karių bei karinės technikos. Vakarai nuogąstauja dėl galimo įsiveržimo į Ukrainą, nors Maskva tai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adas

Adas portretas
Koncervam dabar proga nugrezt pinigu kariuomenei "ale rusai puola"

Vanda

Vanda portretas
Plaunami pinigai įgauna pagreitį.....

ht

ht portretas
ne tik saukstai, bet dabar ir sakutes bus auksines?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių