BPC turės užtikrinti, kad skambinančiojo vieta būtų nustatoma ir be SIM kortelės

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino ministerijos Vidaus audito skyriaus atlikto Bendrojo pagalbos centro (BPC) veiklos audito rekomendacijų įgyvendinimo planą.

Vienas ir šio plano punktų - kad duomenys apie pagalbos prašančiojo vietą būtų suteikiami ir tuo atveju, kai skambinama telefonu be SIM kortelės. Iki metų pabaigos BPC įpareigotas pranešti ministerijai bei Ryšių reguliavimo tarnybai apie operatorių pažangą, diegiant  telefonų be SIM kortelės vietos nustatymo duomenų automatizuoto pateikimo techninį sprendimą.

Taip pat ministras siūlo atsisakyti tvarkos, kai mobiliojo ryšio operatoriams mokamos kompensacijos už skambinančiojo pagalbos telefonu vietos nustatymą. D.A.Barakauskas pasirašė ir Vyriausybei perdavė svarstyti Elektroninių ryšių įstatymo pataisą, kad būtų atsisakyta vietos nustatymo įrangos įsigijimo, įdiegimo, atnaujinimo ir veikimo palaikymo išlaidų kompensavimo valstybės lėšomis.

"Tikiuosi, jog Seimas pritars šiai iniciatyvai ir ryšių operatoriams nebereikės kompensuoti už vietos nustatymo įrangą ir jos techninį palaikymą", - Vidaus reikalų ministerijos išplatintame pranešime cituojamas ministras.

Aiškinantis situaciją dėl skirtų lėšų vietos nustatymui numatoma sudaryti darbo grupę iš BPC, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir RRT atstovų, kuri bus įpareigota įvertinti išlaidų kompensavimo pagrįstumą.

Taip pat pažymima, kad BPC padaliniuose Vilniuje ir Klaipėdoje jau įsikūrė Greitosios medicinos pagalbos (GMP) dispečeriai. Baigiant diegti pagalbos telefoną 112 Vyriausybė yra pritarusi, kad BPC turėtų būti perduotas greitosios medicinos pagalbos pajėgų operatyvus valdymas. GPM įstaigos priešinasi tokiai pertvarkai ir siekia išlaikyti greitosios medicinos pagalbos pajėgų koordinavimą.

BPC veiklos auditas atliktas po įvykio šalia Panevėžio, Dembavoje, kai bendruoju pagalbos telefonu skambinusi mergina pagalbos nesulaukė. Ji buvo išžaginta, nužudyta ir sudeginta

Audito ataskaitoje nurodoma, kad BPC rengdamas reikalavimų operatoriams aprašą nepagrįstai nenustatė reikalavimo gauti vietos nustatymo duomenis apie skambinančiuosius iš telefonų be SIM kortelių.

Auditoriai konstatavo, jog BPC nesiėmė aktyvių veiksmų užtikrinti, kad kai kurie ryšio operatoriai spartintų tam reikalingų sprendimų įdiegimą savo tinkluose.

Nagrinėdami vietos nustatymo įrangos kompensavimo klausimą, VRM auditoriai nustatė, kad 2008-2012 metais judriojo ryšio operatoriams bendra kompensuota vietos nustatymo įrangos įsigijimo, įdiegimo (pritaikymo), atnaujinimo ir veikimo palaikymo išlaidų suma sudarė 6,5 mln. litų.

Auditorių nuomone, kompensuodamas šias išlaidas, BPC neužtikrino Vyriausybės patvirtinto Vietos nustatymo įrangos įsigijimo, įdiegimo, atnaujinimo ir veikimo palaikymo išlaidų kompensavimo valstybės lėšomis tvarkos aprašo reikalavimo - įvertinti išlaidų poreikio pagrįstumą ir faktiškai patirtų išlaidų pagrįstumą - įgyvendinimo.

VRM audito ataskaitoje taip pat pažymima, kad nėra pagrindo teigti, jog dalis BPC reikmėms skirtų lėšų galėjo būti panaudotos ne pagal paskirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių