Ministras apie saviizoliaciją atvykstantiems iš kitų šalių: siūloma didinti rodiklį

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad su Europos šalimis tęsiasi diskusijos dėl vienodesnės strategijos apsisprendžiant dėl šalių įtraukimo į paveiktų šalių sąrašų, gyventojų judėjimo ir panašiai. Ministras taip pat sakė, kad Lietuva svarstys atsisakyti konkretaus rodiklio sprendžiant dėl paveiktų šalių sąrašo.

„Europoje tęsiasi aptarimai dėl bendresnės šalių strategijos, kaip būtų galima reguliuoti gyventojų judėjimą, stebėti bendrus rodiklius ir pagal ką apsispręsti, kokios šalys būtų įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą, kokias izoliacijos taisykles pritaikyti“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Veryga.

Tiesa, jis akcentavo, kad sutarimo šiuo metu nėra, tačiau paminėjo kelis punktus, dėl kurių šiuo metu diskutuojama.

„Viena iš rekomendacijų – kad nebūtų diskriminacijos pagal kaimynines valstybes. Ką tai reikštų – mes šiuo atveju galėtume iliustruoti tokiu pavyzdžiu, kai Lenkijai arba Estijai taikome tam tikras išimtis, kurių netaikome kitoms valstybėms. Tai būtent apie tai ir kalbama Europoje, kad tokios išimtys, jei ir būtų, tai būtų taikomos visoms Europos Sąjungos, Šengeno erdvės valstybėms ir kad būtų stebimas ne tik naujų atvejų skaičius, bet ir atliekamų tyrimų skaičius ir teigiamas procentas nuo visų atliekamų tyrimų“, – sakė ministras.

Pasak A. Verygos, taip pat diskutuojama dėl rodiklio didinimo šalims, kurios atsidurtų vadinamojoje žaliojoje zonoje.

Diskutuojame apie šiek tiek aukštesnius rodiklius dėl šalių, kurios būtų vadinamojoje žaliojoje zonoje. Siūloma rodiklį didinti iki 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines dvi savaites, o nustatomų teigiamų atliktų testų procentas neturėtų viršyti 3 proc. iš 100 atliktų tyrimų.

„Diskutuojame apie šiek tiek aukštesnius rodiklius dėl šalių, kurios būtų vadinamojoje žaliojoje zonoje. Siūloma rodiklį didinti iki 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines dvi savaites, o nustatomų teigiamų atliktų testų procentas neturėtų viršyti 3 proc. iš 100 atliktų tyrimų“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, dėl judėjimo taip pat pasiūlytos tam tikros išimtys dirbantiems, studijuojantiems.

Ministras taip pat teigė, kad kitą savaitę bus svarstomi siūlymai atsisakyti konkretaus rodiklio, sprendžiant dėl paveiktų šalių sąrašo.

„Kitą savaitę, manau, bus teikiami siūlymai tiek COVID–19 valdymo komitete, tiek Vyriausybės nutarimo pakeitimams, kad būtų atsisakyta konkretaus rodiklio, o būtų susieta su rodikliu, kurį turi Lietuva, ir kad toks reikalavimas galiotų tik atvykus iš valstybių, kur rodiklis didesnis nei Lietuvos“, – sakė ministras.

Tiesa, A. Veryga teigė, kad tai nebūtų taikoma trečiosioms šalims, „kur nebūtinai galima pasitikėti rodikliais ir testavimo strategija.“

Nuo pirmadienio labiausiai koronaviruso (COVID-19) paveiktų šalių sąrašą papildė Estija, Lenkija, Vokietija, Islandija ir San Marinas. Iš paveiktų šalių  grįžusiems, atvykusiems ar per paveiktas šalis keliavusiems žmonėms yra privaloma izoliuotis, tačiau Lenkijai ir Estijai numatytos išimtys.

Dviejų savaičių izoliacija nėra taikoma Lenkijos ir Estijos piliečiams bei teisėtai ten gyvenantiems žmonėms, grįžusiems ar atvykusiems darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ar sveikatos priežiūra susijusiais reikalais.

Koronaviruso paveiktomis šalimis laikomos valstybės, kuriose sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 25 atvejus.

Į Lietuvą atvykti leidžiama užsieniečiams iš Europos Sąjungos, taip pat Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano.

Užsieniečiams iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykti draudžiama, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių