V. Čmilytė-Nielsen kviečia prisijungti prie kampanijos prieš smurtą prieš moteris

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ketvirtadienį minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, pranešė kviečianti prisijungti prie tarptautinės socialinės kampanijos „16 dienų prieš smurtą prieš moteris ir mergaites“.

„Kone kasdien Lietuvoje girdime apie smurto prieš moteris atvejus, deja, vis dar skelbiama ir apie tragiškas istorijas, pasibaigiančias mirtimi. Pernai buvo per 58 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje ir absoliuti dauguma nukentėjusių – moterys“, – pranešime teigė Seimo vadovė.

„O kiek dar nesužinome apie fizinį, psichologinį, seksualinį ir ekonominį smurtą? Privalome užtikrinti, kad toks smurtas būtų atpažįstamas, o aukos nebijotų kalbėti ir nebūtų kaltinamos“, – pridūrė ji.

Anot parlamento pirmininkės, Stambulo konvencijos ratifikavimas rodytų, kad Lietuva tapo brandžia valstybe.

„Sąmoningos visuomenės bruožas yra pagarba žmogaus orumui ir ji neatsiejama nuo lyčių lygybės. Moterų teisės yra vienas iš svarbiausių mano politikos prioritetų. Padėti kurti saugius namus, galimybes rūpintis karjera ir savirealizaciją derinti su vaikų auginimu. Todėl ir Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos, ir kovos su juo ratifikavimą matau kaip siekį pripažinti, kad tapome brandžia valstybe“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pernai buvo per 58 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje ir absoliuti dauguma nukentėjusių – moterys.

30-oji tarptautinė socialinė kampanija „16 dienų prieš smurtą prieš moteris ir mergaites“ baigsis gruodžio 10-ąją, kai minima Tarptautinė žmogaus teisių diena.

V. Čmilytė-Nielsen anksčiau rudenį yra sakiusi, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas turėtų būti svarstomi tik, kai Seimo salėje bus pakankamai ją remiančių balsų.

Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją yra pateikusi buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau procesas įstrigo politikams nesutariant dėl kai kurių dokumento nuostatų.

Europos Tarybos ekspertai tvirtina, kad Lietuvai būtų vertingi patarimai pažabojant smurtą artimoje aplinkoje. Katalikų Bažnyčia ir dalis politikų teigia, kad dėl konvencijos Lietuvai gali tekti keisti lyties sampratą ir diegti nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

Ragina rengtis oranžiniais drabužiais

Ketvirtadienį minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kviečia organizacijas nušviesti savo pastatus oranžine spalva, o gyventojus rengtis oranžinės spalvos drabužiais ir taip išreikšti nepakantumą smurtui prieš moteris.

„Smurtas prieš moteris ir mergaites yra viena sistemingiausių ir labiausiai pasaulyje paplitusių žmogaus teisių pažeidimų. Smurtas prieš moteris – efektyvus būdas jas kontroliuoti, neleidžiant visaverčiai dalyvauti visuomenės gyvenime, siekti savo tikslų, išreikšti nuomonės“, – sako Moterų informacijos centro programų vadovė Rugilė Butkevičiūtė.

Jos teigimu, tiksliai suskaičiuoti, kiek moterų patiria smurtą artimoje aplinkoje neįmanoma, pasaulyje šis rodiklis siekia apie 25–30 procentų.

Moterų informacijos centro užsakymu atliktos visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, per 23 proc. Lietuvos moterų nurodė patyrusios smurtą.  

Policijos departamento duomenimis, pernai šalyje sulaukta daugiau kaip 58 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje, o dauguma nukentėjusiųjų – moterys.

Pasaulio banko duomenimis, smurtas prieš 15–44 metų moteris sukelia daugiau mirčių ir sunkesnę negalią nei vėžys, eismo nelaimės, maliarija ir karas kartu sudėjus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.S.S.

S.S.S. portretas
pažiūrėjus į jos foto, ji tokia apsileidusi atrodo, kaip nevala kokia... o jau makaulėje tik voratinkliai ir daugiau nieko, tiesa dar siūlas, kuris ausis prilaiko... per visus metus laiko seime visiškai nieko gero nenuveikė dėl tautos...

Rolis

Rolis portretas
Ką jau ką, bet tave tai atkalt gerai reikia!!!

kaunietis

kaunietis portretas
Akivaizdi diskriminacija dėl lyties, ponios. Pritarčiau protestams prieš smurtą apskritai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių