Medininkuose riaušėse dalyvavusi nelegalė: su mumis elgiasi nežmoniškai, mes neturime teisių

  • Teksto dydis:

Medininkuose nelegalų iš Baltarusijos sukeltos riaušės užvirė diskusijas. Internete išplito vaizdo įrašas su pusnuogėmis migrantėmis surištomis rankomis. Afrikietės teigia, kad pareigūnai joms nedavė laiko apsirengti ir ištempė į apklausą. Pasieniečiai tai vadina provokacija, praneša LNK.

Prievartos tikino nenaudoję

Šiandien Medininkuose – rami diena, iš Baltarusijos atbėgę nelegalai prieš kameras nemaištauja, nors prieš tris savaites čia virė visai kita situacija.

Kovo pradžioje Medininkų užsieniečių registracijos centre kilo neramumai. Dalis migrantų buvo sulaikyti, tarp jų ir afrikietės moterys. Tiesa, internete išplitusiame vaizdo įraše matyti, kad migrantės ne tik surakintos, bet dalis iš jų ir pusnuogės. Humanitarinę pagalbą pabėgėliams teikiantys savanoriai sakė, kad šios moterys buvo iškviestos į apklausą, tačiau joms neleista apsirengti.

„Jau ne pirmas kartas, kai moterys neturėjo laiko pasiruošti, apsirengti. Man viena moteris pasakojo, kad ji atėjo, ją nugriovė ant žemės. Ji šaukė: „Padėkit! Padėkit!“, o pareigūnas jai pastatė savo koją ant pečių. Keletas merginų buvo sumuštos“, – pasakojo savanorė Ewa Wolkanowska-Kolodziej.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Vietoje dirbusių pasieniečių versija kita. Jie sakė, kad įraše matomos afrikietės sukėlė riaušes, stovėjo pirmose gretose, laidė į pareigūnus įvairius daiktus, sugadino ir vartų spynas, kad niekas negalėtų įeiti į jų teritoriją.

Kai neramumus pavyko numalšinti, anot vado, pasieniečiai apžiūrėjo migrantų namelius, ar nėra pabėgusiųjų, ir ieškojo riaušių iniciatorių. Įėję į vieną iš namelių, pamatė pusnuoges moteris.

„Pareigūnai procesinių veiksmų atlikimui norėjo išvesti moteris iš gyvenamųjų patalpų. Keturios iš jų nusimetė viršutinius rūbus, tokiu būdu tikėdamosi, kad pareigūnai jų neišves procesinių veiksmų atlikimui“, – teigė Medininkų užsieniečių registracijos centro vadovas Vaidas Belevičius.

Pasieniečiai sakė įpratę, kad siekiant nuraminti migrantus, šie spjaudosi ar kandžiojasi, tačiau pirmąsyk pamatė nelegales nusimetant rūbus.

Pasieniečiai sakė įpratę, kad siekiant nuraminti migrantus, šie spjaudosi ar kandžiojasi, tačiau pirmąsyk pamatė nelegales nusimetant rūbus, jog išvengtų apklausų. Pareigūnai teigė, kad nesutriko: ragino apsirengti, bet šios nesutiko, todėl apgobė jas paklodėmis, užtiesalais ir vis tiek palydėjo į tarnybines patalpas apklausti. Jėgos, teigė, nenaudojo.

„Vienos moterys nusirengė rūbus, kitos moterys filmavo. Tikriausiai tai yra provokacija. Manau, kad tokiu būdu bando apginti savo teises, savo lūkesčius“, – svarstė V. Belevičius.

Kieno teisybė?

„Visada yra vienas atsakymas: migrantai meluoja, čia buvo provokacija, pareigūnai jokios jėgos nenaudojo“, – atkirto E. Wolkanowska-Kolodziej.

Anot savanorės, afrikietės su skundais į policiją nesikreipė. Vieną jų LNK žurnalistams pavyko pakalbinti. Tiesa, savo vardo rodyti ir vardo atskleisti ji nesutiko.

„Su mumis elgiasi nežmoniškai. Mes neturime teisės į orumą, privatumą, mes nebesijaučiame kaip žmonės. Pareigūnams tai nerūpi. Jie įeina į mūsų kambarį, neduoda laiko. Nepaisant to, kad sakome „prašau neįeiti“, jie įeina į kambarį – nesvarbu, kad tu nuoga, tai ne tavo problema“, – tikino ji.

Į situaciją Medininkuose sureagavo ir Seimo žmogaus teisių komitetas.

„Akivaizdu, kad Vidaus reikalų ministerija nesusitvarko su migrantų krize, daro gėdą Lietuvai“, – kalbėjo komiteto narys Vytautas Bakas.

Nepaisant to, kad sakome „prašau neįeiti“, jie įeina į kambarį – nesvarbu, kad tu nuoga.

„Mes protokoliniu sprendimu kreipėmės į Valstybės sienos apsaugos tarnybą su prašymu suburti nepriklausomą ekspertų komisiją, kuri galėtų tokiais atvejais įsikišti, įvertinti situaciją ir pateikti nepriklausomas įžvalgas. Tik tokiu būdu galime reaguoti į konkrečius atvejus“, – šnekėjo komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Pavieniai Žmogaus teisių komiteto nariai dėl riaušių Medininkuose svarsto kreiptis ir į Generalinę prokuratūrą. Pasieniečių ir ministerijos nuomonės dėl neutralaus tyrimo išsiskiria.

„Kad būtų daugiau objektyvumo, kodėl gi ne“, – sutiko V. Belevičius.

„Man neatrodo, kad tai reikalauja papildomo tyrimo, kadangi pareigūnų veiksmai, mano galva, visada būna adekvatūs. Šiuo atveju jie taip pat buvo adekvatūs, kadangi aš žinau visas aplinkybes, kuriomis įvyko visas įvykis“, – prieštaravo vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Per naktį iš kovo 1 d. į kovo 2 d. Medininkų centre kilusias riaušes pareigūnai panaudojo ašarines dujas pasitelkė papildomas pajėgas, o aktyviausiai besipriešinusias septynias moteris ir šešis vyrus sulaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sprendimas

Sprendimas  portretas
Tiesiog nupirkt pareigunams pakabinamas kokybiskas kameras ant krutines pritvirtinamas ir viskas baigsis problemos nereikes sudarinet jokiu speceliu tyrimo komisiju ir kitokio pinigu svaistymo

Muslimas \\\\\.../////

Muslimas  \\\\\...///// portretas
Kokios dar joms laisvės? Tėvynėje į juodas burkas sukištos,o čia nuogus papus maskatuoja ir dar blogai.Tėvynėje už tokį "nusikaltimą" akmenimis muslimai užmėtytų.

Pačios

Pačios portretas
Geriausios teisės savo namuose ant nuosavo pečiaus , o ne svečioje šalyje.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių