Medikai apie atlyginimus: toks jų padidinimas – juokingas

Ar tikrai už gegužę medikai uždirbo daugiau, kaip jiems buvo žadėta? "Toks padidinimas – juokingas", – apibendrina net ir laimingieji.

Procentai ir eurai

Medikai su didžiule viltimi laukė gegužės. Jiems buvo pažadėta, kad nuo pirmos šio mėnesio dienos atlyginimas didėja net penktadaliu. Tiems, kurie gauna 300–400 eurų, – 60–80, o kurie 800 – daugiau kaip 150 eurų.

Birželis persirito į antrą pusę. Didesnius atlyginimus turėjo gauti jau absoliučiai visi. Ar taip nutiko?

"Gavau didesnį atlyginimą: buvo 1 016, dabar – 1 056 eurai. Į rankas gavau 29 eurais daugiau. Argi tai 20 proc.?" – klausė Kauno klinikų gydytojas hematologas profesorius Eduardas Vaitkus.

Šiuos skaičius jis nusiuntė ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, kuris medikų prašė netylėti ir aktyviai dalytis informacija, kaip keliamos jų algos, siunčiant ministerijai nuasmenintus algalapius. Mat nuo gegužės 1 d. medikų darbo užmokesčiui didinti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) buvo skirta beveik 100 mln. eurų. Ministras apgailestavo, kad, paskelbus šią žinią, tik kelios gydymo įstaigos pranešė, kaip ir kiek didės darbuotojų atlyginimai.

Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius informavo, kad vidutiniškai atlyginimas didėja 22 proc. Gydytojams – apie 325 eurus, o slaugytojams ir jiems prilygintam personalui – apie 190 eurų. Be to, iš vidinių Kauno klinikų išteklių pažadėta papildomai skirti beveik 0,5 mln. eurų atlyginimams didinti 10 proc. ir nemedicininių tarnybų specialistams.

Ne be ironijos

Nefrologijos klinikos gydytojas toksikologas Algirdas Stonys patvirtino, kad už gegužę jis gavo 78 eurais daugiau. Į rankas.

"Nežinau, kiek čia tų procentų, – nusijuokė patyręs, sunkiai apsinuodijusius ligonius iš mirties vaduojantis gydytojas.

Jis pridūrė, kad Kauno klinikose dirba mažiau nei pusės – 0,4 etato krūviu, todėl iki šiol gaudavo 356 eurus, o iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, kur dirba dėstytoju 0,3 etato krūviu – 161 eurą.

"Kai dirbau dėstytoju pusės etato krūviu, nė 300 negaudavau", – pridūrė A.Stonys.

Kaune ir Lietuvoje žinoma gydytoja, prašiusi neskelbti jos pavardės, neslėpė nuoskaudos.

"Atlyginimas padidėjo 19 proc., bet tai yra juokinga suma, nes iki šiol gaudavome centus", – ironizavo medikė.

Kai kurios Kauno klinikų slaugytojos atlyginimų padidėjimą pajuto dar mažiau. Profesorius E.Vaitkus ironizuoja: "Kauno klinikų – aukščiausio lygio ligoninės medikų darbo užmokestis yra mažesnis negu šalies vidurkis, nes jie gydo sunkiausius ligonius, o šie juk nori gyventi ir stengiasi paremti gydytojus."

Vadinasi, už gegužę atlyginimai nepadidėjo? Ligoninės profsąjungos lyderis tai patvirtino ir išreiškė dar vieną viltį: tai, ko medikai negavo už gegužę, bus kompensuota gruodžio mėnesį.

Vienos gydymo įstaigos slaugytoja, taip pat neprisistačiusi, nes, jos žodžiais tariant, bijanti prarasti net ir labai menkai apmokamą darbo vietą, rašant šį straipsnį paskambinusi į redakciją pasiguodė, kad atlyginimo padidėjimo visai nepajuto. Atskaičiavus mokesčius ji negauna nė 400 eurų, nors dirba viso etato krūviu, neretai ir viršvalandžius.

"Taip nesinori emigruoti, bet, matyt, teks", – su ryškia liūdesio gaida balse pokalbį baigė medikė.

Domisi ne visi

O kaip yra dar kitose gydymo įstaigose?

Kauno klinikinės ligoninės atstovas Gediminas Stanišauskas patvirtino, kad nuo gegužės darbo užmokestis daugumai gydytojų ir slaugytojų didėjo vidutiniškai 20 proc.

"Darbo užmokesčio didinimo klausimas aktualus visada ir Kauno klinikinė ligoninė suinteresuota, kad kvalifikuotas medicinos personalas dirbtų būtent mūsų gydymo įstaigoje, taip užtikrinant tinkamą sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Ligoninės administracija nuolat ieško sprendimų, kaip padidinti darbo užmokestį gydytojams ir kitam medicinos personalui", – pakomentavo G.Stanišauskas.

Ar tuo patenkinti darbuotojai? Kauno klinikinės ligoninės profesinės sąjungos pirmininkas gydytojas ortopedas traumatologas Faustas Valiukas į šį klausimą negalėjo atsakyti.

"Man neatnešė dokumentų pasirašyti, naujų duomenų tiksliai nežinau", – kalbėjo medikas.

Paprašius konkretizuoti, ar jo paties atlyginimas padidėjo, taip pat išsisukinėjo.

"Ką aš žinau? Lapuko neatnešė, o kiek įplaukė banke, nepažiūrėjau. Sumažėti negali, kiek oficialiai padidėjo – nežinau", – taip atlyginimo padidėjimą pakomentavo F.Valiukas.

Kompensuos tik gruodį

Respublikinės Kauno ligoninės Terapijos klinikos vadovas, ligoninės profesinės sąjungos pirmininkas gydytojas Gintaras Kramilius atlyginimų didinimo klausimu buvo kalbesnis, bet taip pat nekonkretus.

"Negaliu pasakyti, ar jie padidėjo. Nuo birželio 1 d. keičiamos darbo sutartys. Iki šiol visi gydytojai ir slaugytojai gaudavo darbo užmokestį ir priedus prie jo. Tai buvo kintamoji dalis. Dabar su administracija suderėjome, kad visa tai bus bazinis darbo užmokestis, o 20 proc. padidėjimas – per kintamąją dalį. Į bazinį atlyginimą bus įskaičiuotas ir naktinis darbas, ir švenčių dienomis. Bus labai neblogai", – aiškino profsąjungos lyderis G.Kramilius.

Iš tiesų šalies medikams darbo užmokestis didinamas remiantis dviem dokumentais: sveikatos apsaugos ministro įsakymu dėl lėšų skyrimo iš PSDF biudžeto rezervo ir Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su medikų profsąjungomis pasirašytu Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties priedu, kuriame numatyta, kaip turi būti didinamos medikų algos. Šiuo sutarties priedu yra įvedamos atlyginimo žemutinės ribos.

"Kur "grindys" iki 1 tūkst. eurų gydytojams ir iki 600 arba 700 eurų slaugytojams, priklausomai, išsilavinimas aukštasis ar ne, visa tai bus įvykdyta. Jei dabar, neatskaičiavus mokesčių, slaugytojų atlyginimas yra 520 eurų, o reikia, kad būtų 700, jis padidės daugiau kaip 20 proc. Kintamosios dalies nebus, o kai bazinis iškart bus 700 eurų, vadinasi, padidėjimas – net 30 proc.", – džiaugėsi gydytojas G.Kramilius.

Jis tiki, kad taip ir bus, nes viskas jau paskelbta viešai. Konkretūs rezultatai – liepos pradžioje, nes atlyginimai padidės už darbą birželį.

"Finansininkė sakė, kad slaugytojams, neatskaičiavus mokesčių, bus 473 eurai. Mažai, bet pagal esamą situaciją ir proporciją nėra visai blogai", – apibendrino G.Kramilius.

Vadinasi, už gegužę atlyginimai nepadidėjo? Ligoninės profsąjungos lyderis tai patvirtino ir išreiškė dar vieną viltį: tai, ko medikai negavo už gegužę, bus kompensuota gruodžio mėnesį.

Algalapis šokiravo

Klausti apie atlyginimo dydį nemandagu. Kalbėti, kiek uždirba, pasirodo, taip pat niekas nenori. Tačiau kai medikai vienu balsu šaukia, kad uždirba labai mažai, verta sužinoti, kas yra mažai?

"Koks jūsų atlyginimas?" – paklausėme klinikos vadovo G.Kramiliaus.

Dėl tokio netakto pridūrus, kad galima ir neatsakyti, taip ir pasakė: "Neatsakysiu. Visiems atrodo, kad gaunu daug, bet pagal užimamas pareigas, vertinant, kad Terapijos klinika – viena didžiausių ir viena opiausių ligoninėje, mano atlyginimas mažesnis nei kai kurių kitų skyrių vadovų."

Gydytojas papasakojo gavęs algalapį, kuriame nurodytas atlyginimas – 46 tūkst eurų. Atskaičiavus mokesčius – daugiau kaip 34 tūkst.

"Nueinu pas finansininkę, sakau, kelerius metus reikės dirbti už dyką, jei dabar tiek gausiu. Pasirodo, kablelio nebeliko. Apie atlyginimą be jo tik pasvajoti galima, nors kolegos užsienyje, neabejoju, tiek ir gauna", – gydytojas G.Kramilius apie emigraciją neužsiminė.

Ministras ragina netylėti

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, neabejotinai atsakingas, kad medikai neišsivaikščiotų ir deklaruojantis siekį užtikrinti sąžiningą medikų algų didėjimą, prašo dalytis aktualia informacija.

"Tik turint visapusišką ir objektyvią informaciją bus galima pareikalauti iš įstaigų vadovų atsakomybės ir sąžiningo pažadėto atlyginimų didinimo medikų bendruomenei", – medikus netylėti agitavo A.Veryga.

Deja, kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė, į ministro raginimą atsliepė tik apie 100 medikų.

"Iš tiek laiškų su algalapiais daryti išvadas kol kas yra anksti, nes pirmiausia norime gauti daugiau duomenų ir juos apibendrinti. Ministerijos specialistai pirmiausia turi juos visus peržiūrėti, palyginti, o tam reikia šiek tiek daugiau laiko", – pakomentavo A.Žilinaitė.

Atrodo, kad medikai ir toliau kantriai lauks, kada gaus atlygį, vertą jų išsilavinimo, pareigų ir atsakomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Kol nesukils

Verta

Verta portretas
Verta pasidomėti kiek gavo ir kiek nuo šiol gaus Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius.

taskasirviskas

taskasirviskas portretas
O teismo medicinos ekspertams SAM Špygą pakišo.Ubagynas visiškas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių