Mažina išmoką savanoriškai grįžti sutinkantiems migrantams: vietoj 1000 mokės 300 eurų

Nuo penktadienio išmoka savanoriškai į kilmės šalį sutinkantiems grįžti neteisėtiems migrantams mažėja nuo 1000 iki 300 eurų, o dėl planų pratęsti 1000 eurų mokėjimą bus sprendžiama turint daugiau informacijos apie galimybes asmenis į Iraką grąžinti priverstinai, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Klausimas dėl savanoriško grįžimo yra toks, kad iki sausio 20 dienos galioja siūlymas ir galimybė asmenims gauti 1000 eurų ir 20 dieną asmenys apsisprendę turės galimybę tuo pasinaudoti. Po sausio 20 dienos mes grįšime prie buvusios tvarkos, kai buvo siūloma 300 eurų išmoka, o apie tolesnius galimus sprendimus mes priimsime, kai bus aiškiau, kaip yra su priverstiniais grąžinimais“, – interviu Žinių radijui sakė A. Bilotaitė.

Ji pažymėjo, kad didžioji dalis neteisėtų migrantų yra iš Irako, kuris sutinka priimti tik savanoriškai grįžtančius asmenis, tačiau ministrė tikisi pokyčių po Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Europos Komisijos derybų šiuo klausimu.

„Kalbant apie priverstinius grąžinimus, tai sudėtinga padaryti, bet visai neseniai mūsų užsienio reikalų ministras lankėsi Irake ir artimiausiu metu vyks formatas su Europos Komisija, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Europos Komisijos derybos dėl priverstini grąžinimo, ir mes tikimės, kad bus sprendimai ir atitinkamai pagal tai mes spręsime, ar pratęsinėti 1000 eurų išmoką, ar ne“, – kalbėjo ministrė.

Po sausio 20 dienos mes grįšime prie buvusios tvarkos, kai buvo siūloma 300 eurų išmoka.

Pasak jos, šiuo metu yra apie šimtas asmenų, kurie sutinka grįžti į Iraką. Sausio pradžioje beveik šimtas migrantų į Iraką išskrido užsakomuoju skrydžiu. Iš viso į kilmės šalis grąžinti 537 migrantai.

„Yra atvykusi Irako valstybės misija, kuri padeda sutvarkyti tų asmenų  dokumentus, kad jie galėtų išvykti, ir koks skrydis bus pasirinkta, priklauso nuo situacijos, arba įprastiniais, arba užsakomaisiais“, – apie pasirengusių išvykti migrantų grąžinimą sakė A. Bilotaitė.

Šiuo metu į Iraką grąžinti galima tik tuos migrantus, kurie išvykti sutinka patys. Ministrė anksčiau yra sakiusi, kad svarstoma pratęsti terminą, kai savo noru į gimtąsias šalis grįžtantiems migrantams išmokama tūkstantis eurų, nes tokia praktika pasiteisino.

Dabar išmokų skyrimas patvirtintas iki sausio 20 dienos.

A. Bilotaitės šią savaitę anksčiau pateiktais duomenimis, po tūkstantį eurų yra išmokėta 155 asmenims, anksčiau 300 eurų išmokas gavo ir išvyko 310 asmenų. Po 500 eurų, skiriamų vaikams, buvo išmokėta 11-ai asmenų.

Iš viso į kilmės šalis grąžinti 537 migrantai. Migracijos departamento duomenimis, irakiečių, kurie atsisako grįžti į gimtinę, Lietuvoje yra apie 2 tūkstančiai.

Į Lietuvą pernai pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų, daugelis jų yra irakiečiai. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Che,che,che...

Che,che,che... portretas
Vietoj 1000 eurų nupirkit rusiškų parašiutų ir desantuokit link briuselio kartu su bilietaite,kur nusileis ten tegul ir veisiasi,bus nauja demokratija.

O kada ir kiek

O kada ir kiek portretas
mokes griztantiems lietuviams? Kuo jie blogesni uz ruberoidus?

Arijas

Arijas portretas
Kiek galima su tais papuasais tampytis? Kuo greiciau visus deportuoti ir baigti vilkinti si reikala! Vel URM miega. Ten visus reikia keisti, nuo ministro iki rubininko. ;)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių