M. Macijauskas: svarbiausia – Valstybės kontrolės nepriklausomybė

Į Valstybės kontrolės vadovus siūlomas ilgametis jos darbuotojas Mindaugas Macijauskas teigia, kad svarbu ir toliau užtikrinti šios institucijos nepriklausomybę. Jis kol kas nelinkęs detalizuoti savo prioritetų ir teigė esantis puikiai susipažinęs su įstaigos specifika.

„Matyt, vienas iš esminių dalykų aukščiausiosios audito institucijos veikloje yra jos nepriklausomumas – tiek nuo vykdomosios valdžios, tiek nuo parlamento, tai manau, kad labai stengčiausi kartu su visa savo komanda tą nepriklausomumą, kurį iki šiol institucija turi įgijusi, turi jį išlaikyti. Tai viena iš svarbiausių sąlygų institucijai išlikti tokiai, kokia ji yra dabar“, – BNS ketvirtadienį sakė M. Macijauskas.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasiūlė Seimui valstybės kontrolieriaus pavaduotojo, 41-erių metų M. Macijausko kandidatūrą vadovauti Valstybės kontrolei. Dabartinio vadovo Arūno Dulkio penkerių metų kadencija baigiasi balandžio 14 dieną.

Kandidatas teigė jau kalbėjęs su prezidentu apie galimybę užimti naujas pareigas.

„Tikriausiai taip, nes kandidatūra su manimi derinta, bendrauta su prezidentu. Dėl savo stipriųjų savybių – negalėčiau išskirti, bet šitoje institucijoje dirbu jau 18 metų, pradėjau savo karjerą nuo paties žemiausio laiptelio“, – sakė M. Macijauskas.

Jis sakė, kad apie prioritetus kalbėtų sulaukęs palankaus Seimo sprendimo.

„Nuo 2018 metų birželio esu valstybės kontrolieriaus pavaduotojas, esu prisidėjęs prie įvairių strategijų institucijos rengimo, prie strategijų įgyvendinimo“, – sakė M. Macijauskas.

A. Dulkys: dar turėjau idėjų

Penkerių metų kadenciją baigiantis A. Dulkys BNS teigė nesulaukęs prezidento siūlymo tęsti darbo, bet ir negirdėjęs priekaištų.

„Tenka atsisveikinti su valstybiniu auditu, nors dėl jo ateities dar turėjau idėjų, bet žinote, toks sprendimas nestebina, nes politikai apskritai jau gerą šimtą metų – nuo 1919 metų – nė vienam valstybės kontrolieriui neleido tęsti veiklos. Liko dar nebaigta kova už institucijos nepriklausomybę. (...) Bet džiaugiuosi, kad toliau instituciją ves mūsų komandos žmogus“, – sakė A. Dulkys.

Anot jo, reikia tobulinti Valstybės kontrolės įstatymą, jau keletą metų gulintį Seime ir rengtą kartu su Seimo Audito komitetu ir turėjusį užtikrinti galutinį institucijos nepriklausomumą.

„Deja, jis tebėra nepriimtas, nepaisant to, kad Lietuvai savo išvadas dėl dabartinio įstatymo netinkamumo yra išsakiusios daugybė tarptautinių organizacijų – Europos audito rūmai, Europos Komisija, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO)“, – sakė A. Dulkys.

A. Dulkys mano, kad jo įpėdiniui turi būti svarbūs kelis prioritetai: biudžeto valdysena, švietimas ir  teisėkūrą. 

„Vienareikšmiškai: korupcijos upės pradžia prasideda biudžeto valdysenoje – viskas, kas yra susiję su biudžeto formavimu, su biudžeto valdymu. Po to eina, be abejo, švietimas, nes jis yra nacionalinio saugumo pagrindas. Trečias dalykas yra teisėkūros kokybė, ką man ne kartą teko, deja, kritikuoti“, – vardijo valstybės kontrolierius.

A. Dulkio teigimu, jis dar nėra numatęs tolesnės savo veiklos.

„Dėl ateities kol kas nieko negaliu pasakyti, nes šitos pareigybės specifika yra tokia, kad dėl privačių, viešų ir visų kitų interesų tiesiog neturi galimybės kažką tartis dėl kitų ateities darbinių santykių (...) kad nebūtų sudaryta tikimybė neobjektyvumams ir taip toliau“, – sakė jis.

A. Dulkys vadovaus įstaigai iki balandžio 14 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kurmis

Kurmis portretas
Ponai mušasi, o chalopų čiubai lekia (Ukrainiečių patarlė).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių