LRT tarybos vadovas apie įstatymą: nepriklausomumas nesumažės

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos vadovas Liudvikas Gadeikis sako pritariantis naujos redakcijos Seimo Kultūros komitete pakoreguotam nacionalinio transliuotojo įstatymo projektui.

„Buvo įvairių siūlymų (pirminėje versijoje – BNS), steigti valdybą, performuluoti tarybą, šitų dalykų atsisakyta ir mane tai džiugina. Manau, kad LRT nepriklausomumas nesumažės, o galbūt iš to galų gale mes ir šiokios tokios naudos turėsime“, – trečiadienį po komiteto posėdžio Seime žurnalistams sakė L. Gadeikis.

Kultūros komitetas trečiadienį per svarstymą iš esmės pakeitė pirminį LRT įstatymo projektą: nebeliko anksčiau siūlyto naujo valdymo organo, valdybos, atsisakyta LRT ombudsmeno, keisti tarybos sudarymo principus.

„Pirmoji nauda, kad nebuvo padaryta tokių valdymo pertvarkų, kurios buvo užsimotos, steigti valdybą, performuluoti tarybą, steigti ombudsmeną, antroji nauda yra tolimesnė, jau keletas metų taryba buvo suformulavusi darbo grupes, pati, savarankiškai, įstatyme to nebuvo numatyta, kad būtų galima geriau atskirus klausimus išdiskutuoti ir dirbti specializuojantis tarybos nariams. Pagal dabartinę siūlomą redakciją tai būtų nebe darbo grupės, o įteisinti komitetai, t. y. tai, ką mes praktiškai darėme, įgauna aiškesnį pobūdį“, – kalbėjo L. Gadeikis.

Anot LRT tarybos vadovo, steigiami komitetai leis tarybos nariams specializuotis atskirose srityse ir darbas bus efektyvesnis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad naują įstatymo redakciją tikisi priimti per pavasario sesiją, kad jis įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

„LRT valdymas keičiasi, LRT taryba įgyja daug daugiau galių, kita vertus, skaidrumas LRT veiklos bus padidintas, ir aš manau, kad tai svarbiausi dalykai, kurių mes siekiam. Mes turime pagaliau antrą redakciją, kuri gali būti toliau Seime svarstoma, aš tikiuosi, pavasarį mes ją priimsime ir įsigalios nuo kitų metų sausio 1 dienos. Kaip suprantu, LRT tarybos nariai patenkinti darbu, kuris padarytas“, – žurnalistams po komiteto posėdžio sakė R. Karbauskis.

Naują LRT įstatymo redakciją prieš metus registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais. Projektas buvo parengtas pagal LRT veiklą tyrusios komisijos išvadas, tačiau joms nepritarė Seimas.

Taip pat Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad sprendimas sudaryti Seimo tyrimo komisiją prieštaravo Konstitucijos straipsniui, ginančiam žodžio laisvę ir LRT nepriklausomumą nuo politikų.

Pirminės „valstiečių“ pataisos siūlė, kad naujai steigiama valdyba būtų atsakinga už LRT valdymą, struktūros planavimą, ūkinę veiklą, sutarčių, jei sandorio suma yra didesnė kaip 29 tūkst. eurų, sudarymą.

Pirmoji versija numatė, kad valdyba prižiūrėtų LRT generalinio direktoriaus veiklą, galėtų teikti siūlymus LRT vadovui atšaukti jo sprendimus, jei šie prieštarauja įstatymams, LRT tarybos sprendimams. Buvo numatyta, kad tarybos ir valdybos sprendimai LRT būtų privalomi.

Daug kritinių pastabų minėtam projektui pateikė Vyriausybė. Ji kritikavo siūlomas formuluotes dėl nacionalinio transliuotojo tarybos formavimo principų, valdybos ir ombudsmeno funkcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių