Lietuvos vadovai: Gegužės 3-iosios Konstitucijos dvasia gyvuoja ir šiandien

Lenkijai ir Lietuvai minint 1791 metų gegužės 3 dienos Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos metines, Lietuvos vadovai sako, kad bendros istorinės atminties iniciatyvos padeda ir šių laikų bendradarbiavimui.

„Abiejų Tautų Respublikos 1791 metais priimta Gegužės 3-iosios Konstitucija amžiams įėjo į istoriją kaip pirmoji konstitucija Europoje, o pagrindiniai joje įtvirtinti principai ir jos dvasia gyvuoja ir šiandien“, – teigiama prezidento Gitano Nausėdos sveikinime Lenkijos vadovui Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai).

„Mūsų tautos susietos tvirtais istorijos saitais – Konstitucija ir šūkis „Už mūsų ir Jūsų laisvę“ įkvėpdavo ištisas kartas kovoje už laisvę ir nepriklausomybę. Bendromis vertybėmis ir demokratijos principais grindžiamas bendradarbiavimas Europos Sąjungoje ir NATO rodo, kad Lenkija ir šiandien išlieka mūsų artima kaimyne ir bendraminte daugeliu aktualių klausimų“, – pridūrė šalies vadovas.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis Konstituciją pavadino vienu svarbiausiu Lietuvos ir Lenkijos demokratinės tradicijos šaltinių.

„Labai svarbu, kad kartu su Lenkija įgyvendiname bendros istorinės atminties iniciatyvas. Tvirtai tikiu, kad puoselėdami bendrą mūsų istoriją klojame tiltus ateities bendradarbiavimui ir visų mūsų žmonių laimėjimams“, – rašoma S. Skvernelio sveikinime.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė. Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras Mureika: ekspol.pareig......

Petras Mureika: ekspol.pareig......  portretas
Lietuvoje konstitucija tik - popieriuje, realiai ji - neveikia.,..

pilsudskis

pilsudskis portretas
Nifiga negalioja.

...

... portretas
Lenkai be lietuvių - TIK 'bydlo'.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių