Lietuvos moksleivių sąjunga palaiko šaukimo reformą: vertiname pozityviai

Ketvirtadienį Seimui pritarus šaukimo reformai, Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) tikina šias pataisas vertinanti pozityviai. Pasak LMS viceprezidento Emilio Mikulskio, karinės prievolės reformoje numatytas pokytis, kad apie šaukimą moksleiviai sužinotų sulaukę 17-os, yra teigiamas.

„Pats šaukimo principas ir tai, kad nuo 17 metų moksleiviai jau žinos apie šaukimą, duoda jiems aiškumo. Bendrai vertiname pozityviai“, – Eltai teigė LMS viceprezidentas Emilis Mikulskis.

„Požiūris nėra priešiškas. Į dalį mūsų pasiūlymų dėl šaukimo laiko, tarnybos pradžios ir dėl dalies išimčių buvo atsižvelgta“, – pridūrė jis.

Visgi, moksleivių atstovas tikina, kad nesklandumų kilo derinant pasiūlymus.

„Reikia pripažinti, derinimo procesas nebuvo sklandus, tą gali pasakyti beveik kiekviena nevyriausybinė organizacija (NVO). Pats derinimo procesas nebuvo sklandus, jis buvo chaotiškas ir turėjai labiau „prisibelsti“, kad tavo siūlymus išgirstų“, – akcentavo E. Mikulskis.

Ketvirtadienį Seimas pritarė šaukimo reformos įstatymų paketui. Pagal numatytas pataisas jaunuoliai karinę prievolę turėtų atlikti iš karto po mokyklos. Apie šaukimą jie sužinotų dar būdami 17 metų, kai jiems būtų atlikta sveikatos patikra. Gavę šaukimą jaunuoliai į aukštąsias mokyklas negalėtų stoti tol, kol neatliktų karinės tarnybos.

Būsimų septyniolikmečių sveikata būtų tikrinama dar 2025 m., o nuo 2026 m. įsigaliojus šaukimo reformai, pastarieji jau galėtų būti įtraukti į prievolininkų sąrašus. Jaunuoliai, kurie dėl sveikatos problemų šaukiami nebūtų, galėtų stoti į aukštąsias mokyklas.

Karinė prievolė bus atidedama ne tik šiuo metu aukštosiose mokyklose besimokantiems jaunuoliams, bet ir devynis mėnesius po studijų baigimo.

Kitaip nei anksčiau, karo prievolės įstatymo pakeitimo pakete taip pat numatoma, kad tarnybai būtų šaukiami 18–22 metų jaunuoliai. Pagal anksčiau galiojusią tvarką šaukimo amžius buvo 18–23 metai.

Dar viena naujovė yra tarnybos laiko diferencijavimas – į privalomąją pradinę karo tarnybą prievolininkai būtų kviečiami devynių mėnesių periodui, tačiau, atsižvelgiant į Lietuvos kariuomenės poreikius, tarnybos laikotarpis galėtų būti sutrumpinamas iki šešių mėnesių.

Tie jaunuoliai, kurie yra pabaigę aukštąsias mokyklas ir įgiję specialybes, kurių kariuomenėje trūksta ar kurių kariuomenė nerengia, pvz. aviacijos, avionikos specialistai, inžinieriai, medikai bus kviečiami į tarnybą trims mėnesiams, per kuriuos įgis reikiamą bazinį karinį parengimą. Siekiama, į kariuomenę pritraukti daugiau specialistų, kurie po tarnybos būtų aktyviojo rezervo dalimi tam, kad ištikus krizei, specialių žinių turintys kariai galėtų efektyviai prisidėti prie užduočių vykdymo.

Įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2026 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių