„Lietuvos energija“: tikrosios skandalo priežastys

Lietuvos strateginės bendrovės „Lietuvos energija“ (LE) generalinis direktorius Dalius Misiūnas iš tikrųjų buvo priverstas palikti postą bręstant korupcijos skandalui. Lagaminus teko susikrauti ne tik jam. Kas bus kitas?

Apsigalvojo per naktį

Praėjusios savaitės ketvirtadienį D. Misiūnas su žurnalistais dar dalijosi LE ateities planais, o kitą dieną įteikė finansų ministrui Viliui Šapokai atsistatydinimo raštą.

"Toks mano sprendimas visiškai eliminuoja bet kokias galimybes interpretacijoms, prioritetą teikiant grupės veiklos tęstinumui", –  laiške kolegoms apie pasitraukimo priežastis rašė D. Misiūnas. Sprendimas visuomenėje buvo siejamas su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimu dėl slaptos informacijos atskleidimo. Tačiau dienraščio šaltinių teigimu, D. Misiūnas spruko nuo dar didesnio skandalo, kuris susijęs su vienos LE įsikerojusios verslo grupės protegavimu.

Dienraštis šio mėnesio pradžioje pradėjo domėtis LE vadovybės sąsajomis su "Alna Group", tačiau, net nespėjus gauti visų atsakymų, postus paliko ne tik D. Misiūnas, bet ir LE stebėtojų tarybos narė Agnė Bagočiūtė, LE grupės įmonės Verslo aptarnavimo centro vadovė Eglė Šimė. Teigiama, kad tik laiko klausimas, kas bus kitas.

Dalius Misiūnas (V.Skaraičio/BFL nuotr.)

Nutekino informaciją

Griūties impulsu tapo vasarą Finansų ministerijos paskelbta atranka į LE stebėtojų tarybą. Kaip ir įprasta, apie galimus kandidatus paprašyta informacijos iš specialiųjų tarnybų.

STT agentai turėjo informacijos, kad dabartinis LE stebėtojų tarybos pirmininkas Šarūnas Kliokys, kuris buvo siūlomas naujai kadencijai, yra investicinių bendrovės "Avestis" valdybos pirmininkas, o ši glaudžiai siejama su "Alna Group" įmonėmis, pastaruoju metu gaunančiomis milijoninius užsakymus iš LE bendrovių. Dar daugiau – Š. Kliokys yra ir Registrų centro valdybos narys, o "Alna Group" įmonės laimi konkursus ir šioje valstybinėje įstaigoje. Konkursų skaidrumu stipriai suabejota.

Redakcijos šaltinių teigimu, tuo metu, kai į ministeriją buvo atsiųstas STT atsakymas ministrui, pastarojo darbe nebuvo. Tačiau konfidenciali informacija tapo žinoma A. Bagočiūtei, netrukus – ir LE vadovui D. Misiūnui bei siauram verslininkų bei politikų ratui. Kalboms apie slaptos informacijos nutekinimą pasiekus STT agentus, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo atskleidžiant įslaptintą informaciją.

Žygis į LE

"Alna Group" – 1999–2000 m. buvusio ūkio ministro Valentino Milaknio kūdikis. Sovietmečio pabaigoje jis dirbo Vilniuje, skaičiavimo mašinas gaminusiame susivienijime "Sigma", vadintame pašto dėžute. Prasidėjus perestroikai, 1989 m. jis įkūrė programavimo kooperatyvą – Techninių programinių kompleksų centrą "Alna", buvo pirmuoju jo direktoriumi iki paskiriant į ministro pareigas. Dabar "Alnos" ir "Alna Group" direktoriumi yra jo sūnus Tomas Milaknis.

"Alna Group" įmonės savo klientams teikia profesionalius sprendimus, kurie aprėpia visas su IT susijusias įmonės funkcijas. Klientams suformuojama IT infrastruktūra, parenkama optimali programinė aplinka, teikiami profesionalūs verslo valdymo sprendimai, rūpinamasi visos IT infrastruktūros priežiūra.

"Alna Group" bendrovėms LE pradėjo sektis laimėti konkursus, kai šiek tiek anksčiau jose dirbę žmonės pradėjo eiti įvairias pareigas šioje strateginėje šalies bendrovėje. Aukščiausias karjeros viršūnės pareigas pasiekė Ilona Daugėlaitė. Ji 2010 m. iš bendrovės "Alna Business Solution" perėjo į LE įmonę "Elektros tinklo paslaugos", po metų ėmė vadovauti Administracijos departamentui. Maždaug tada "Alna Group" ir atsivėrė LE finansiniai aruodai.

Šiuo metu I. Daugėlaitė yra LE organizacinio vystymo direktorė. Vilniaus universitete, hidrogeologijos ir inžinerinės geologijos magistro laipsnį įgijusi moteris yra LESTO ir "Lietuvos dujų" stebėtojų tarybos narė. Buvo jau parduotos įmonės Duomenų logistikos centro, yra bendrovės Technologijų ir inovacijų centro valdybų pirmininkė, bendrovės "Elektros tinklo paslaugos" valdybos narė. Beje, LE oficialiai pateikiamoje informacijoje nėra minima, kad iki atėjimo į LE I. Daugėlaitė dirbo "Alna Business Solution".

Dienraščio šaltinių teigimu, I. Daugėlaitė yra ne kartą pastebėta susitinkanti su buvusiu savo vadovu T. Milakniu, įtariamu neskaidrių viešųjų pirkimų "Sodroje" byloje.

Matomos rokiruotės

Matomos ir atvirkštinės sąsajos tarp LE vadovybės ir "Alna Group" įmonių. Antai LE įsteigus Verslo aptarnavimo centrą, 2014 m. jo direktore paskiriama E. Šimė. Ji 2016 m. paskiriama ir LE priklausančios bendrovės Technologijų ir inovacijų centro – vienos didžiausių Lietuvoje ITT įmonių, teikiančių IT ir telekomunikacijų paslaugas elektros energetikos sektoriaus bendrovėms, valdybos nare. Vėlgi įdomus sutapimas: Valdas Šimas, E. Šimės vyras, 2016 m. spalį tapo "Alna Business Solutions" generaliniu direktoriumi.

Dar vasaros pradžioje bendrovės Technologijų ir inovacijų centro generaliniu direktoriumi dirbo Marius Juknevičius. Prieš ateidamas į LE, vyras dirbo su "Alna Group" glaudžiais ryšiais siejamame "Office System", o dar anksčiau buvo paskirtas "Alna Software" generaliniu direktoriumi.

"Esame didelė įmonių grupė, kuri vysto daug veiklų ir įgyvendina daug naujų projektų, todėl mums nuolat reikia gabių žmonių. Valstybės valdomoje įmonėje esame įdiegę skaidrų darbuotojų pritraukimo procesą, todėl įmonėse vyksta atrankos, per jas ir atsirenkame geriausius kandidatus", – maždaug prieš metus yra viešai atviravusi I. Daugėlaitė.

Pritraukus darbuotojus iš "Alna Group" – Verslo aptarnavimo centro generaline direktore tapus E. Šimei, o Technologijų ir inovacijų centrui ėmus vadovauti M. Juknevičiui, "Alna Group" įmonės LE bendrovių skelbtuose viešuosiuose konkursuose laimėjo teikti paslaugas beveik už 8,5 mln. eurų.

Kiek prie įtartinos sėkmės prisidėjo D. Misiūnas, redakcijai nėra žinoma, tačiau jis žinojo apie vykstančius procesus.

Barbė devyndarbė

Asmuo, dėl kurio savanoriškai ėmė mažėti LE gvardija su jos vadu priekyje – 2013 m. vasarą LE Stebėtojų tarybos pirmininku tapęs ir STT įtarimų susilaukęs Š. Kliokys. Šis ekonomisto išsilavinimą turintis vyras pristatomas kaip solidžią patirtį turintis verslo administravimo srityje. Š. Kliokys yra ėjęs telekomunikacijų bendrovės "Omnitel", naftos perdirbimo įmonės "Mažeikių nafta", kitų įmonių vadovaujamas pareigas. Pradėdamas vadovauti LE stebėtojų tarybai, jis kartu buvo ir bendrovių "Ekonovus", "Šiaulių plento grupė", "Kilimai", "Avestis" valdybos pirmininku.

Tačiau bene svariausiomis Š. Kliokio pareigomis greičiausia būtų galima įvardyti pirmininkavimą investicijų bendrovės "Avestis" valdybai. Jis dalyvavo ir šią bendrovę įkuriant 2005 m.

"Avestis"investuoja ir valdo stambaus kapitalo valdytojų pinigus, įsigydama arba įkurdama bendroves, jas išvysto ir parduoda, taip didindama savo investuotojų kapitalą. Per savo gyvavimo laikotarpį "Avestis" valdė "Klaipėdos kartoną", "General Financing", šiuo metu valdo "Šiaulių plento grupę" ir jos įmones, bendroves "Ekonovus" ir "Žemaitijos keliai", kitas kelių statybos ir remonto įmones.

Tiesa, kas yra "Avestis" investuotojai, ne visąlaik viešai skelbiama. Atskleisti yra "Hanner" ir "Sanitex". Vis dėlto ekonomistai neatmeta versijos, kad neatskleista gali būti ir "Alna Group". Mat pastarąją su "Avestis" sieja bendri giminystės ryšiai – investicijų bendrovės valdybos narys yra Rytis Jakaitis, Milaknių šeimos atstovės Justinos Milaknytės sutuoktinis.

Š. Kliokys 2015 m. spalį išrinktas Registrų centro (RC) valdybos nariu. Pastebėtina, kad būtent tuo laikotarpiu ėmė stiprėti politikų nepasitenkinimas RC vadovo Kęstučio Sabaliausko veikla. Tad neatmestina tikimybė, kad taip greičiausiai norėta užtikrinti RC ir "Alna Group" bendradarbiavimą. Mat, Š. Kliokiui tapus valstybinės įmonės valdybos nariu, "Alna Software" laimėjo RC viešųjų konkursų už daugiau kaip 3,8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentaras

Komentaras portretas
Mums juk negaila kai iš mūsų vogia ir mes nieko nedarysim kad tai baigtųsi.

Trol

Trol portretas
Kas juokingiausia, kad viska padengia mokesciu moketojai. Bet gal tai net graudu... o situ veikeju niekas nepasodins.

nuomne

nuomne portretas
Pajudina ir snipstas tik. Kas paneigs ,kad tik surmlys,o rezultat kaip nera taip era.Palikimas korupcija mesibaigia.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių