Lietuvos aukštosios mokyklos sulaukė mažiau studentų iš Baltarusijos

Lietuvos aukštosiose mokyklose šiemet studijuos mažiau jaunuolių iš Baltarusijos nei pernai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė skyrė paramą 88 studentams iš Baltarusijos mokytis vienuolikoje Lietuvos mokyklų.

Pernai Lietuva finansavo 103 baltarusių studijas.

Pagal Lietuvos Vyriausybės sprendimą, kasmet ministerija gali finansuoti iki 110 baltarusių, įstojusių į pirmosios pakopos ar vientisąsias studijas, mokslą.

Šiemet, kaip ir pernai, daugiausia jaunuolių iš kaimyninės šalies priėmė Vilniaus universitetas (VU), tačiau jų yra gerokai mažiau nei praėjusiais metais. Šiemet ministerija skyrė finansavimą 26 baltarusių studijoms VU, pati aukštoji mokykla dar 25 jaunuoliams mokės nuo 200 iki 300 eurų stipendijas. Tuo metu pernai VU priėmė beveik 100 studentų iš Baltarusijos.

Pasak VU studijų prorektoriaus Valdo Jaskūno, baltarusių susidomėjimas studijomis Lietuvoje mažėja.

„Mažėja. Keletas priežasčių, turbūt pagrindinė – kad išvykti iš Baltarusijos studentams yra sudėtingiau, sudėtingesnės procedūros, derinimas, leidimų gavimas, vizų gavimas. Tie, kurie išvyksta, negali pusę metų grįžti“, – BNS sakė prorektorius.

Išvykti iš Baltarusijos studentams yra sudėtingiau, sudėtingesnės procedūros, derinimas, leidimų gavimas, vizų gavimas.

Anot jo, pernai tiek vietos studentams, tiek užsieniečiams buvo sudarytos galimybės studijuoti nuotoliniu būdu, o šiemet jau būtinas fizinis buvimas aukštojoje mokykloje.

„Be to, apsunkintas potencialių studentų iš Baltarusijos informavimas. Oficialūs komunikacijos kanalai yra uždaryti, rinkodara labai sunkiai įmanoma. Pernai daug sklaidos buvo per opozicijos kanalus, šiemet jie buvo mažiau efektyvūs“, – sakė V. Jaskūnas.

Apžvelgdamas pirmuosius baltarusių studijų metus VU prorektorius teigė, kad pasitaikė studijų programų, kur nubyrėjo ir trečdalis studentų, tačiau bendras studijas palikusių jaunuolių vidurkis panašus į vidutinį VU ir vos viršija 10 procentų.

„Vieni buvo pajėgūs studijuoti anglų kalba, nebent rinkosi rusistikos studijas. Kai kuriems buvo sudarytos sąlygos mokytis anglų kalbos, jeigu pasieks tam tikrą kalbos mokėjimo lygį, galės pereiti į studijų programos studijas. Visur nubyrėjimų buvo, vienur didesnis, kitur mažesnis“, – teigė jis.

Po pernykščių prezidento rinkimų Baltarusijoje kilus protesto akcijoms ir jas ėmus slopinti jėga, iš universitetų pradėjus šalinti šiose demonstracijose dalyvavusius studentus, Lietuvos Vyriausybė patvirtino pagalbos Baltarusijos žmonėms planą.

Vadovaudamasis juo tuometinis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pasirašė įsakymą, kad piniginę paramą studijoms Lietuvoje gali gauti iki 110 studentų iš Baltarusijos.

Studijų kaina valstybės lėšomis dengiama visą studijų laikotarpį.

Atskirus fondus ir stipendijas baltarusių studentams įsteigė ir atskiros Lietuvos aukštosios mokyklos.

Vilniuje nuo 2005-ųjų taip pat veikia privatus Europos humanitarinis universitetas, 1992 metais įsteigtas Minske ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas. Jame studijuoja apie 800 studentų, daugiausia – iš Baltarusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ogg

Ogg portretas
Kaip super moka musu pinigus taskyti dabartine valdzia...

Anonimas

Anonimas portretas
Baltarusiai nebenori, kad jiems plautų smegenis fašistejanti Lietuva.

Arijas

Arijas portretas
Dar galetu maziau privaziuoti visokiu tai “statybininku”, tualetu valytoju ir t.t. … Gal pradesim valytis nuo siuksliu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių