Prasidėjo įspėjamasis švietimo darbuotojų streikas: valstybė nevykdo pažadų

Lietuvoje ketvirtadienį vyks įspėjamasis dviejų valandų švietimo įstaigų streikas, reikalaujant skirti daugiau lėšų švietimui.

Kaip ir įprastai, dalis mokinių prieš aštuonias ryto skubėjo į pamokas Vilniaus Pilaitės gimnazijoje, tačiau mokykloje rado neįprastą vaizdą.

Šalyje prasidėjus dalies švietimo darbuotojų streikui, daugelis gimnazijos pedagogų susibūrė mokytojų kambaryje.

„Šiandien dirba 36 mokytojai, keturi iš jų nestreikuoja. Absoliuti dauguma streikuoja“, – BNS sakė gimnazijos profesinės sąjungos vadovė Laima Pranckūnaitė.

Ant mokytojų kambaryje esančio stalo padėtos kuklios vaišės. Čia mokytojai praleis artimiausias porą valandų – iki dešimtos ryto.

Būtent tiek truks įspėjamasis visoje Lietuvoje organizuojamas švietimo darbuotojų streikas.

„Aš solidarizuojuosi su savo kolegomis ir juos remiu už tą padėtį švietime. Aš mokau matematikos, dabar turėtų būt tos pamokos ir mano mažuliai rinksis tuoj, bet jie įspėti, kad ateitų į trečią pamoką“, – BNS sakė 58-erių matematikos mokytojas Julijus Kulviecas.

„Kiti laukia graudžiai prie durų“, – pridūrė jis.

Dauguma mokykloje streikuojančių mokytojų nesitiki, kad valdžia laikysis pažadų ir įgyvendins streiką organizuojančios Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos reikalavimus.

„Valstybė nevykdo pažadų ir tai yra pagrindinė priežastis, kodėl streikuoju (...) Manau, kad įspėjamasis streikas bent jau šitos valdžios dėmesio ko gero neatkreips“, – BNS sakė 58-erių lietuvių kalbos mokytoja Lina Gečienė.

Pilaitės gimnazijoje streiką pasitiko ir jį organizuojančios profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas, jis teigė, kad šalyje streikuoja apie 400 mokyklų.

Valstybė nevykdo pažadų ir tai yra pagrindinė priežastis, kodėl streikuoju.

„Aš pirmą kartą šioje mokykloje ir šiame rajone. Mūsų duomenimis, šiandien beveik šimtu procentų šitoje mokykloje mokytojai streikuoja“, – žurnalistams sakė E. Milešinas.

Gimnazija tėvus apie streiką informavo iš anksto, todėl dauguma mokinių streiką pasitiko namuose. Atėję į mokyklą mokiniai irgi buvo užimti, pasak čia dirbančių mokytojų, jiems aktų salėje bus rodomas filmas.

Streiką palaiko visos profesinės sąjungos, 2017 metais pasirašiusios kolektyvinę sutartį, kurioje buvo numatyta 2020 metų biudžete švietimui papildomai skirti 117 mln. eurų.

Šiuo metu kitų metų biudžeto projekte tam numatyta kiek daugiau nei 55 mln. eurų.

Streikuoti ketvirtadienį taip pat ketina ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir profesinė sąjunga „Sandrauga“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patriotas

Patriotas portretas
Je geriau nusipirks dzipus, malunsparnius. Protingi zmones Lietuvai nereikalingi.

Tevelis

Tevelis portretas
Padarykite tevu apklausa ar tenkina tevus pedagogu kompetencija., Kodel mes samdome korepetitorius. Kodel dideli vaikams kruviai. Tada reiketu spresti ar tikrai reikia pedagogams didesniu atlyginimu.

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Ar nereiktų atkreipti dėmesio į korepetitorių veiklą mokesčių surinkėjams?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių