Lietuvoje užfiksuotas birželio temperatūros rekordas

  • Teksto dydis:

Šis savaitgalis Lietuvoje kaip niekada karštas. Meteorologijos tarnybai pranešus, kad kaitra tęsis ir kitą savaitę, sekmadienį užfiksuotas ir birželio rekordas.

Meteo.lt pirmalaikiais duomenimis, užfiksuotas naujas birželio 20 d. maksimalios oro temperatūros rekordas.

„Alytaus meteorologijos stotyje buvo užfiksuotas 33,1 laipsnio karštis. Ankstesnis birželio 20 d. rekordas priklausė Varėnai (užfiksuotas 1964 m.) ir siekė 32,3 laipsnius. Taigi, preliminariai senasis rekordas pagerintas 0,8 laipsnio“, – rašoma meteo.lt „Facebook“ puslapyje.

Pirmadienį lietaus tikimybė nedidelė. Temperatūra naktį bus 17–22, dieną 29–34 laipsniai.

Antradienio dieną daug kur trumpas lietus, perkūnija. Temperatūra naktį 17–22, dieną 28–33 laipsniai.

LHMT informuojant, kad kaitra Lietuvoje neslūgs iki antradienio, visuomenės sveikatos specialistai ragina nebūti abejingiems savo ir artimųjų sveikatai. Pasak jų, karštis gali paveikti kiekvieno žmogaus sveikatą, bet ypač jautrūs yra kūdikiai ir vaikai iki 4 metų amžiaus, 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, asmenys, turintys antsvorio, dirbantys sunkų fizinį darbą, sergantys įvairiomis ligomis (endokrininės, inkstų, širdies ir kraujagyslių sistemų). Per karščius galima nukentėti dėl nudegimų, šilumos smūgio, saulės smūgio, hipoksijos (deguonies bado).

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Specialistai pataria stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai, dažniau gerti skysčių, einant į lauką, užsidėti galvos apdangalą arba vietoj galvos apdangalo naudoti skėtį. Taip pat lauke dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru, lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius, orui pralaidžius drabužius. Patariama vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų. Taip pat naudoti apsauginius kremus nuo saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi. Poilsiui gamtoje pasirinkti vietą pavėsyje, vengti tiesioginių saulės spindulių, riboti buvimo saulėkaitoje laiką, būti po skėčiais. Riboti fizinį aktyvumą, ypač vidurdienį – nuo 11 iki 17 valandos.

Latvijoje taip pat viršytas karščio rekordas

Latvijoje taip pat nustatytas naujas birželio 20 dienos rekordas, sekmadienį Mėrsrage termometrų stulpeliai pakilus iki 32,4 laipsnio šilumos, pranešė meteorologai.

Aukščiausia šios dienos temperatūra šalyje buvo užfiksuota 1917-aisiais (prieš 104 metus), kuomet temperatūra Rygoje siekė 32,1 laipsnio.

Šiuo metu Latvijoje galioja „oranžinis“ įspėjimas dėl karščio, tačiau ateinantį pirmadienį ir antradienį pavojus turėtų pasiekti „raudoną“ (kraštutinį) lygį.

Pasak sinoptikų, artimiausiomis dienomis karščio rekordai gali būti vėl viršyti.

Latvijos aplinkos, geologijos ir meteorologijos centro duomenimis, birželio 21 dienos rekordas taip pat liko nuo 1917 metų, kuomet temperatūra pakilo iki 32,4 laipsnio.

1936 metais buvo nustatytas birželio 22 dienos rekordas – 31,2 laipsnio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dima

Dima portretas
Lietuvoje pagal klimatinę juostą ,negali būti tokie Afrikiniai karščiai.Iš kur jie atkeliavo ,ar sąmoningai, dirbtinių būdu sukeliami karščiai.Girdejau ,dar Tarybiniais laikais, kad oro temperatūra galima keisti kažkokiu dirbtinų būdų,iššaunamos raketos pagalbą.Manau mokslininkai galėtų tuo klausimu patikslinti.Kad toks būdas yra ,tai tiesa,neišsigalvota.Kokiam tikslui naudojama, turėtu tarti žodį mokslininkai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių