Lietuvoje nepakanka patalpų ES pirmininkavimo renginiams

Lietuvoje nepakankamai išvystyta pirmininkavimo Europos Sąjungai renginiams reikalinga patalpų infrastruktūra.

Tai nustatė Valstybės kontrolė, nuo praėjusių metų gegužės iki šių metų kovo atlikusi patikrinimą, kaip Lietuva rengiasi pirmininkauti ES 2013-ųjų antrajame pusmetyje.

„Pirmininkavimo renginiams reikalinga patalpų infrastruktūra Lietuvoje išvystyta nepakankamai. Jos pritaikymas pirmininkavimo renginiams, tinkamai tam nepasirengus, gali lemti neracionalų valstybės biudžeto lėšų naudojimą“, - savo ataskaitoje pabrėžė valstybės auditoriai.

Vyriausybės atstovai ne kartą minėjo, kad pirmininkaujant ES kai kurie renginiai galės būti organizuojami Valdovų rūmuose, kurių dalis turėtų būti baigta iki 2013-ųjų antrojo pusmečio. Be to, ieškoma kitų tinkamų patalpų Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose, kur galės vykti ES pirmininkavimo renginiai. Tarp tokių patalpų įvardijamas ir „Litexpo“ parodų centras sostinėje, tačiau pabrėžiama, kad jo panaudojimas šiems tikslams valstybei atsieis gana brangiai.

Valstybės kontrolierių parengtoje ataskaitoje atkreipiamas dėmesys, kad Vyriausybės patvirtintame Tarpinstituciniame pasirengimo pirmininkauti ES veiklos plane nėra numatyta „kokiu būdu, kokiomis priemonėmis ir kiek lėšų reikės pasiekti, kad ne vėliau kaip nuo 2013 metų sausio 1 dienos būtų vykdomi du tiesioginiai skrydžiai per dieną į Briuselį“. Todėl, pasak Valstybės kontrolės, yra rizika, kad šis tikslas gali būti nepasiektas.

Pabrėžiama, kad Vilniaus oro uosto labai svarbių asmenų zona yra nepatogu naudotis aptarnaujant oficialias užsienio šalių delegacijas. „Galutiniai sprendimai dėl labai svarbių asmenų salių įrengimo dar nepriimti, o delsiant juos priimti didėja neefektyvaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo rizika“, - pastebėjo Valstybės kontrolė.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad į Lietuvos pirmininkavimo ES tarpinstitucinį veiklos planą buvo  įtrauktos ne visos su pirmininkavimu susijusios priemonės ir joms įgyvendinti reikalingos lėšos. „Tai didina veiklų dubliavimosi ir neracionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo riziką“, - įsitikinę valstybės auditoriai.

Vyriausybei rekomenduota nustatyti priemones, kurios leistų išvengti šio dubliavimosi. 
Be to, rekomenduojama skubiai pertvarkyti tarptautinio Vilniaus oro uosto labai svarbių asmenų sales, „numatyti priemones ir lėšas didėjančiam skrydžių poreikiui patenkinti, priimti sprendimus, kurie užtikrintų, kad pirmininkavimo renginiams planuojamos reikalingos naudoti patalpos bus įrengtos laiku ir taupiai naudojant biudžeto lėšas.

Valstybės kontrolė taip pat rekomendavo pasirengimą pirmininkauti labiau koordinuoti su vadinamuoju „pirmininkavimo trejetu“, į kurį įeis Lietuva. Be jos šiame trejete dar bus 2013 metų pirmojoje pusėje ES pirmininkausianti Airija bei 2014-ųjų pirmąjį pusmetį šią funkciją atliksianti Graikija.

Lietuva pirmininkaus ES nuo 2013-ųjų liepos 1 dienos iki tų metų pabaigos. 
Pasirengimo pirmininkauti planui įgyvendinti 2012–2014 metais numatoma išleisti 214 mln. litų valstybės biudžeto lėšų.

Vadinamasis pirmininkavimo biudžetas Vyriausybės buvo įvardytas kaip mažas, lyginant su 2007–2010 m. pirmininkavusių valstybių tam pačiam tikslui skirtomis lėšomis. Tačiau, Valstybės kontrolės nuomone, negalima lyginti Lietuvos ir kitų valstybių išlaidų, skiriamų pirmininkavimui ES. „Pirmininkavusios valstybės taikė skirtingus biudžeto formavimo principus, be to, Lisabonos sutartis turėjo įtakos pirmininkavimo tvarkai, taigi ir pirmininkavimo biudžetui. Todėl Lietuvos ir kitų valstybių pirmininkavimo biudžetų palyginimas nėra tikslingas“, - nurodoma valstybės auditorių ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nekompetencija

Nekompetencija portretas
Ar verta ant svarstyklių statyti įvairių šalių žmonių gyvenimus? Užsieniečiai - švarūs, ramūs žmonės. Ar jiems malonūs svetimi reikalai? Jie pinigų turi tiek, kiek reikia. Jų pinigai yra jų nuosavybė. Ar jiems verta pirkti svetimus popierius? Ko maža politinei visuomenei? Kas per skandalai ir agresyvumai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių