Lietuvoje minimos Kėdainių kautynių ir P. Lukšio žūties metinės

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenė kartu su visuomene ir sąjungininkais šeštadienį minės Kėdainių kautynių ir pirmojo kario savanorio Povilo Lukšio žūties Nepriklausomybės kovose metines.

Abu minėjimai rengiami Kėdainiuose.

Ta proga vyks paradas, minėjimas prie P. Lukšio paminklo, karinės technikos ir ginkluotės ekspozicija, Vytauto Didžiojo karo muziejaus ekspozicija M. Daukšos viešojoje bibliotekoje, Lietuvos šaulių sąjunga surengs vaišes.

1919 metais vasario 8–10 dienomis vykusios Kėdainių kautynės buvo pirmas rimtas vos prieš kelis mėnesius pradėtos formuoti Lietuvos kariuomenės išbandymas. Į Lietuvos teritoriją įsibrovusios Sovietų Rusijos kariuomenės vadovybė planavo puolimu iš pietų (per Alytų) ir šiaurės (per Kėdainius) apsupti ir užimti Kauną.

Priešo grupuotė, sudaryta iš 900–1000 karių su kulkosvaidžiais ir artilerija, susirėmė su vos 200, vien šautuvais ginkluotų, Lietuvos kariuomenės karių iš Panevėžio ir Kėdainių sričių apsaugos dalinių, juos parėmė iš Kauno atvykusi saksų savanorių (Vokietijos savanoriai) kuopa su kulkosvaidžiais ir artilerija.

Anot kariuomenės pranešimo, pergalė Kėdainių kautynėse leido Lietuvai išsaugoti atkurtą valstybingumą.

Per šias kautynes žuvo karys savanoris Povilas Lukšys. Jis su bendražygiais sužlugdė pavojingą rusų manevrą, kuriuo siekta atkirsti Lietuvos kariuomenės susisiekimo kelią iš Kėdainių į Kauną.

Nepriklausomybės kovos žuvo apie pustrečio tūkstančio karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai bent kautynės su vienu žuvusiu. Vos ne Stalingradas ..

DAR YRA LIUDININKŲ...

DAR YRA LIUDININKŲ... portretas
Dar likę liudininkų, kurie gerai prisimena tų "didvyrių" darbelius. Praėjus apie 10 metų po antro karo pabaigos tie "didvyriai" Babtų rajone žiauriu būdu nužudė mokytojų šeimą su dviem vaikais. Už tai, kad jie MOKĖ VAIKUS...Ir...tai buvo ne vienintelis atvejis.

Savanoris

Savanoris portretas
Ir čia šlykštūs ir primityvūs vatinukų komentarai. Būkit prakeikti išgamos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių