Lietuviškuose „Black Hawk“ bus specialios įrangos, kurią naudoja JAV kariuomenė

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės sprendimą pirkti šešis amerikietiškus sraigtasparnius „Black Hawk“ iš JAV Vyriausybės, o ne tiesiogiai iš gamintojų bendrovės „Lockheed Martin-Sikorsky“ nulėmė finansai ir technologijų poreikis, sako Gynybos resursų agentūros direktorius Sigitas Dzekunskas.

Prieš kelias savaites Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad už 300 mln. eurų planuojami pirkti „Black Hawk“ pakeis dabar Lietuvos kariuomenės naudojamus rusiškus sraigtasparnius Mi-8.

Interviu portalui 15min.lt S. Dzekunskas sakė, jog pirkdama šiuos sraigtasparnius Lietuvos kariuomenė gaus visą paketą – projekto valdymą, kokybės užtikrinimą, tiesioginį dalyvavimą vykdant sraigtasparnių gamybą.

„Pirkdami iš JAV vyriausybės mes gauname kokybės, kainos ir audito užtikrinimą derantis su gamintojais ir prižiūrint gamybos eigą. JAV vyriausybės specialistai nuolat tiesiogiai dalyvaus gamybos procese ir mes gausime produktą, kuris bus maksimaliai geriausias. Kitas aspektas yra (...) tam tikros specifinės įrangos, kurią naudoja JAV kariuomenė, – pavyzdžiui, „savas-svetimas“ atpažinimo sistemos elementai, duomenų bibliotekos, – gali būti perkamos tik iš JAV vyriausybės. Mes negalėtume to įsigyti tiesiogiai iš bendrovės“, – aiškino S. Dzekunskas.

Pasak jo, planuojant pirkimą šių metų pradžioje buvo kreiptasi ir į Europos, ir JAV įmones: prancūzų „Airbus“, italų „Leonardo“, JAV ir Kanados bendrovę „Textron“, „Black Hawk“ gamintojus bendrovę „Lockheed Martin-Sikorsky“.

Pirkdami iš JAV vyriausybės mes gauname kokybės, kainos ir audito užtikrinimą derantis su gamintojais ir prižiūrint gamybos eigą.

S. Dzenkunsko teigimu, būtent „Black Hawk“ sraigtasparnis atitiko visus Lietuvos kariuomenės keliamus operacinius reikalavimus.

„Pavyzdžiui, pasirinkimas buvo vertinamas pagal suderinamumą su mūsų regioniniais partneriais, kaimyninėmis šalimis. Mums tai labai aktualu dėl bendradarbiavimo, bendrų pratybų ir operacijų. (...) Švedai turi „Black Hawk“ sraigtasparnius, lenkai ir latviai dar tik perka. Žinoma, ir amerikiečiai, su kuriais mes dirbame didele apimtimi, turi „Black Hawk“. Yra didžiulis privalumas, kai naudojamės ta pačia įranga“, – sakė S. Dzekunskas.

Anot jo, galutinė perkamų šešių „Black Hawk“ kaina paaiškės prasidėjus deryboms, sutartį tikimasi pasirašyti iki metų pabaigos, tokiu atveju, pirmieji sraigtasparniai atvyktų 2024 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pindoSSai pola!

pindoSSai pola! portretas
Raikia pyrkti rūsyškus kybyrūs ūž tas patys kainas, tada vyskas būs gyrai y sū kayminais gyrai sūgyvianty. A dar rūsyšky viertaliotai Mn-8 ira dūchovnoskriepny. Vo!

...

... portretas
Tie jankiai mus už durnelius laiko: "Pirkit BRANGIAI tą 'baseiną', o jei būsit geri, paskui leisim ir 'vandens' nusipirkt... bet vandens išleidimo čiaupą mes ir toliau per tą 'savas/svetimas' kontroliuosim, jūs į mus 'nesitaškysit'.

lenzbergeris

lenzbergeris portretas
swarbiausia pirkti brangiai, o glusiams aiskinti kad tai laiswes kaina
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių