Lietuva pagal savižudybių skaičių – pirmajame penketuke pasaulyje

  • Teksto dydis:

Be papildomų priemonių 2025 metams iškeltas tikslas sumažinti savižudybių skaičių iki Europos Sąjungos (ES) vidurkio nebus pasiektas, teigia Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička.

„Lietuva savižudybių skaičiumi pirmauja Europoje ir visuomet patenka į bent jau „top dešimtuką“ pasaulyje, šiuo metu yra pirmajame penketuke, tai yra labai nepalankus visuomenės sveikatos rodiklis“, – trečiadienį situaciją Seimo Savižudybių prevencijos komisijos posėdyje pristatė M.Strička.

Pernai Lietuvoje nusižudė 896 asmenys, t.y. 100 tūkst. gyventojų tenka 30,8 savižudybių, ir šis rodiklis yra tris kartus didesnis nei kitose Europos Sąjungos šalyse.

„Lietuvos sveikatos strategijoje 2014–2025 metams turime išsikėlę labai ambicingą tikslą sumažinti savižudybių skaičių 2025 metais iki ES vidurkio, tai leistų kasmet išsaugoti apie 550 gyvybių, bet ką pastaruosius dvejus stebime, tų ambicingų tikslų tikriausiai mes nepasieksime“, – pabrėžė Valstybinio psichikos sveikatos centro atstovas.

Lietuva savižudybių skaičiumi pirmauja Europoje ir visuomet patenka į bent jau „top dešimtuką“ pasaulyje, šiuo metu yra pirmajame penketuke, tai yra labai nepalankus visuomenės sveikatos rodiklis.

Jis pažymėjo, kad savižudybių skaičius skirtinguose Lietuvos regionuose skiriasi net penkis kartus ir dažniau žudosi kaimiškųjų vietovių gyventojai, kai Vilniaus, Kauno miestų rodikliai – kur kas geresni, tuo tarpu visa apimančios savižudybių prevencijos priemonės vykdomos tik dviejose savivaldybėse, Vilniuje ir Kupiškio rajone.

Pasak specialisto, siekiant mažinti savižudybių skaičių, visų pirma reikia rengti mokymus vadinamiesiems „vartininkams“ – tarnybų ir institucijų darbuotojams, kurie pirmieji gali pastebėti problemą, t.y. policininkams, sveikatos priežiūros specialistams, socialiniams darbuotojams, o kartu užtikrinti, kad po mėginimo nusižudyti žmogui būtų teikiama psichiatrinė-psichologinė pagalba.

„Galime paruošti kiek norime „vartininkų“, bet jei sistema negebės perimti emocinę krizę patiriančio asmens, jokių gerų rezultatų nepasieksime, todėl reikia užsitikrinti, kad ir toliau veiktų emocinės pagalbos linijos, turi būti užtikrinama skubi psichiatrinė-psichologinė pagalba psichikos sveikatos centruose, ir jei Vilniaus mieste tai pavyko gana nesunkiai pasiekti nedidelėmis sąnaudomis, rajonuose tai gana opi problema“, – kalbėjo M.Strička.

Kaip problemas jis įvardijo tai, kad nėra nuoseklios šalies mastu įgyvendinamos savižudybių prevencijos programos, neužtikrintas psichologinių paslaugų prieinamumas, paslaugos, kurios teikiamos savižudybės rizika pasižyminties asmenims ar bandžiusiems nusižudyti asmenims nėra sujungtos į vieningą sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
nesant karui, per gerą dešimtmetį emigruotų trečdalis gyventojų, tai irgi rekordiniai pasiekimai

SVAJOTOJAI

SVAJOTOJAI portretas
O ko jūs tikitės ? Darbuose iš žmonių tyčiojasi, laiko nuolatinėj įtampoj....Tu nearsi man, aš tave išmesiu ir priimsiu kitą... O žmogui reikia vaikus maitinti, pačiam pavalgyt, buto išlaidas susimokėti, tai ir aria iki negaliu...Viršydamas sveiko proto ribas, o po to visi nustemba, jam taip gerai sekėsi, ko jis čia žudosi ? Baikit tyčiotis iš žmonių, kiek aferų nuskamba, nė vienas nepasodintas...O kai tik vargšas žmogus negali susimokėti - jį meta lauk iš namų, plius dar anstoliams liūto dalį leidžia pasiimti....Niekam tu nerūpi su savo bėdom....O ne duok Die susirgsi, tai ir iš vis pamiršk apie gerbūvį....Dabar pas mus madinga- bauginimo tendencija...Niekur nepasiskųsi, nes ten ryšiai, čia švogeriai...Greit suras kas ir kam skundėsi, o tada jau gero nelauk...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių