Lietuva ir Vokietija pasirašė susitarimą dėl laikino karių buvimo

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Vokietija antradienį pasirašė susitarimą dėl laikino karių buvimo viena kitos teritorijoje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Dokumentą Krašto apsaugos ministerijoje vidurdienį pasirašė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias P. Sonnas (Matthias P. Sonn).

„Šiandien padėti parašai byloja tai, kas galbūt yra tapę vienu esminių Lietuvos ir Vokietijos partnerystės elementų: drauge mes giname kolektyvinį mūsų aljansų saugumą čia, Lietuvoje, dislokavę Vokietijos karius. Tai neabejotinai truks tol, kol Lietuvai to reikės. Todėl prasminga ateičiai įforminti tai, kas jau praktikoje yra pasiteisinę. Didžiuojuosi, kad, eidamas Vokietijos ambasadoriaus pareigas mūsų sąjungininkėje Lietuvoje, esu mūsų abiejų šalių saugumui vienodai svarbaus santykio dalis“, – ceremonijoje sakė Matthias P. Sonnas.

V. Umbraso teigimu, Vokietijos karių buvimas Lietuvoje ir lietuvių dalyvavimas karinėje veikloje Vokietijoje ne tik didina Vokietijos ir Lietuvos kariuomenių sąveiką, bet ir reikšmingai prisideda prie saugumo Baltijos regione didinimo.

Šis susitarimas nustatė šalių ginkluotųjų pajėgų buvimo viena kitos teritorijoje sąlygas, suteikė pagrindą nustatyti naujas taisykles dėl karių skaičiaus ir buvimo šalyje trukmės.

Taip pat juo išspręsti aplinkosauginiai reikalavimai, telekomunikacijų naudojimo, humanitarinės pagalbos, paieškos ir gelbėjimo operacijų sąlygos bei kiti klausimai.

Susitarimas įsigalios po to, kai jį ratifikuos Seimas.

Iki šiol tokio lygmens susitarimą Lietuva buvo sudariusi tik su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karys

Karys portretas
Reik suprast Vokietija jau prašo Lt armijos pagalbos?Ameriką isein? Nu geras

ogi

ogi portretas
rytoji pasirasys kad memelis ne musu o ju?...

nordland

nordland portretas
na ir kur ta sutartis ?? ar manote, kad lietuvos pilieciams to zinoti nebutina ???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių