Lervomis užterštas vanduo Marijampolėje: greitų rezultatų nesitikima

Marijampolėje nuo balandžio tęsiantis kovai su lervomis vandentiekio vandenyje, savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis sako, kad parazitų dar kurį laiką gali būti randama.

Jis BNS teigė, kad vandenį gyventojams tiekianti bendrovė „Sūduvos vandenys“ valo vandentiekį, tačiau lervų dar gali būti randama ne vieną mėnesį. Jis prisiminė prieš kelerius metus Kretingoje buvusią panašią situaciją, kur lervų naikinimas užtruko.

„Kretinga pusę metų ar ilgiau tvarkėsi, aš įsivaizduoju, kad čia gali irgi užtrukti, taip greitai nepavyks, vienam, kitam taške išsivalo, bet kas garantuotas, kad dar kažkur kitur nepasklidę. Tikimės, aišku, kad valant tuos tinklus kuo greičiau situacija išsispręs“, – BNS pirmadienį sakė K. Podolskis.

Jo teigimu, nustatyta, kad lervų židinys – viena iš „Sūduvos vandenų“ vandenviečių, į kurią, kaip manoma, parazitai pateko dėl nesandarumo.

„Nesandarūs buvo filtrai, juose rasta, taip pat rezervuare. Dabar židinys pašalintas, bet negalime garantuoti, kad jau nieko nebus randama, kadangi tinkluose pasklidę“, – pasakojo administracijos vadovas.

Jis aiškino, kad, specialistų vertinimu, šis vanduo nėra žalingas gyventojams, tačiau dėl nepatogumų sumažintas mokestis už vandenį balandžio mėnesį, tą planuojama daryti ir gegužę.

„Pats geriu ir vaikas geria. Jeigu yra specialistų išvados, ir jie sako, kad vanduo kokybiškas, man jis tinka“, – teigė K. Podolskis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai balandį rekomendavo Marijampolės miesto gyventojams, kuriems vandenį tiekia „Sūduvos vandenys“, vartoti jį tik virintą iki atskiro Marijampolės savivaldybės pranešimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė savo ruožtu pirmadienį BNS sakė, kad su „Sūduvos vandenimis“ dar ieškoma sprendimų, kaip nustatyti galimą lervų paplitimą kuo anksčiau.

„Su lervomis nėra viskas taip paprasta. Tai antras atvejis Lietuvoje su lervomis, ir nemanau, kad turime pakankamai žinių teigti, kad ir tinkluose, ir rezervuaro dumble tų lervų neliko. Būtent dumble tie bestuburiai gali užsiveisti ir išgyventi pakankamai ilgai. Mes negalime pasakyti, kad kas nors anksčiau ar vėliau neišlįs“, – teigė I. Taraškevičienė.

Ji aiškino, kad vandens tyrimų rezultatai nerodo, jog jis būtų pavojingas, bet dabar svarbu išplauti visus užsilikusius parazitus.

„Turime nustatyti, kokias vietas reikia tirti, kad jeigu ten jau nėra, tai tikrai nebus ir vandenyje. Šiandien mes tokių vietų neturime išsigryninę, ir aš tikrai negalėčiau guldyti galvos, kad ryt kur nors lerva neišlįs“, – sakė I. Taraškevičienė.

Balandžio viduryje paskelbta, kad Marijampolės miesto gyventojams bendrovės „Sūduvos vandenys“ tiekiamame geriamajame vandenyje pastebėta bestuburių lervų.

„Sūduvos vandenys“ tuomet informavo, kad su lervomis kovojama atliekant viešai tiekiamo vandens tinklų valymą – plaunant vandentiekio tinklus ir chloru dezinfekuojant vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Už vandenį su mėsa - didesnė kaina!"

Algys

Algys portretas
"Maziau moka"-isvis neturi teises uz srutas imti,kas nezino,tos lervos yra musiu kurios tupi ant sudo-paziurekit lauko tualetuose,knibzda jos,bet nenuodingos,tik isange prades niezteti,teks tada pes gejus begti kad pakasytu!

cha

cha portretas
Tai gal galima sužinoti, kokiomis lervomis tas vanduo užterštas ? Ar tai uodų, ar vabalų, ar kirmėlių ar dar kieno ? Lervos stadiją besivystydami praeina šimtai tūkstančių įvairių bestuburių gyvūnų rūšių. O šiaip "lerva" ( kaip jūs čia rašote) gali būti vadinama ir nelabai padori moteriškė. Gal čia apie jas ir rašote ? Daug dabar tokių priviso...pilnos televizijos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių