Latvijoje – jokių rūkalų iki 20 metų: ar seksime jų pavyzdžiu?

  • Teksto dydis:

Latvija nuo kitų metų draus parduoti tabako gaminius, jo pakaitalus, elektroninius rūkymo prietaisus ir jų pildykles jaunesniems nei 20 metų asmenims. Lietuvos specialistai sveikina tokį latvių sprendimą, nes rūkymo mastai jaunuolių gretose išlieka dideli.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian pakomentavo apie Lietuvos sekimą kaimynų latvių pavyzdžiu. 

– Kokia šalis pirma pradėjo taikyti taktiką – drausti vartoti psichoaktyviąsias medžiagas asmenims, jaunesniems kaip 20 metų?

– Sakyčiau, kad tai – Lietuva. Latviai tikrai nagrinėjo Lietuvos pavyzdį, nes Lietuvoje nuo 2018 metų yra uždrausta asmenims, jaunesniems negu 20 metų, vartoti, turėti, pirkti alkoholinius gėrimus. Galime pasidžiaugti, kad parodėme tokį kelią ir labai džiugu, kad ši priemonė sulaukia labai didelio Lietuvos gyventojų palaikymo. Daugiau negu 67 proc. Lietuvos gyventojų teigiamai įvertino būtent tokį įgyvendintą draudimą.

Vertinant bendrą situaciją, susijusią su rūkymu (tabako gaminių, elektroninių cigarečių, kaitinamųjų gaminių), tai pasaulyje atsiranda įvairių iniciatyvų. 2023 metų rugpjūčio mėnesį Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas paskelbė apie ketinimą priimti įstatymą, kuriuo būtų uždrausta visiems asmenims, gimusiems po 2009 metų sausio 1 dienos, pirkti tabako gaminius, elektronines cigaretes.

– Didžioji Britanija skelbiasi norinti išauginti kartą be tabako dūmų. Ar toks dalykas kaip pilnai uždrausti tabako gaminius galėtų prigyti ir Lietuvoje ?

– Nemanau, kad toks dalykas šiuo metu svarstytinas Lietuvoje. Norėtųsi pažiūrėti, kaip seksis britams, kokie bus rezultatai, ar toks draudimas duos teigiamus rezultatus, ar nepadaugės tų pačių gaminių įsigijimo iš kitų šalių, turiu omenyje, šešėlinę ekonomiką. Kiek domėjausi britiškuoju pavyzdžiu, tai jie atliko labai paprastą pragmatinį skaičiavimą, kiek valstybės iždas gauna įplaukų iš tabako pramonės. Buvo suskaičiuota, kad įplaukos kasmet sudaro apie 10 mlrd. svarų sterlingų. Tuo tarpu išlaidos, kurias patiria valstybė, ir kurios susijusios būtent su tomis problemomis, kurias sukelia rūkymas, sudaro apie 17 mlrd. Balansas – visuomenės sveikatos nenaudai.  

– Koks rūkymo tarp jaunimo paplitimo mastas yra Lietuvoje? Kokias tendencijas toliau matote?  

– Jaunesnė grupė, tai asmenų grupė nuo penkiolikos iki 24 metų amžiaus, daugiau vartoja elektronines cigaretes, mažiau vartoja tradicinius tabako gaminius. Paplitimas nėra mažas. Ypatingai neramina tendencijos, kalbant apie dar jaunesnius vartotojus, penktų–devintų klasių mokinius, nes elektroninių cigarečių vartojimas tarp jų didėja. Jeigu skaičiuoti, kiek asmenų vartojo per paskutines 30 dienų, tai statistika yra tokia, kad vartojimas didėja. 2014 metais tokių vaikų buvo apie 12 proc., 2018 metais – apie 18 proc., 2022 metais – 21 proc.

– Jeigu tendencija – auganti, ar galėtų latvių draudimo pavyzdys būti pritaikytas ir Lietuvoje? Kontroliuoti pardavimo vietas turbūt nebus sudėtinga, nes jie turės laikytis įstatymų, bet kas kontroliuos jau suaugusį žmogų (nuo 18 iki 20 metų), kuris nebėra mokykloje, kad jis nerūkytų? 

– Dabar taip pat galioja draudimas vartoti ir turėti tiek elektronines cigaretes, tiek tradicines tabako cigaretes asmenims iki 18 metų. Jeigu bus priimtas ir tabako kontrolės įstatyme įteisintas toks draudimas, tai kartu bus priimtos pataisos ir dėl administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo, kur bus taip pat nurodyta, kad asmenims iki 20 metų – draudžiama su savimi turėti ir vartoti šituos gaminius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bbd ant kauno

Bbd ant kauno portretas
Ir lietuvoj iki 18 negalima. Bet px traukia dūmą nuo 10

Tokie

Tokie portretas
"genialus sprendimai" - prafinansuoti narkotiku karteliu. Bet,kai prezidentas gejus,o premjere pornozvaigzde - yra kur spusteleti,net perdaug neislaidaujant!

Zirga galvos ,teisingas sprendimas ...jau nemaziukai

Zirga galvos ,teisingas sprendimas ...jau nemaziukai  portretas
gali vietoj cigareciu , by...ius vienas kitam ciulpt ir kokoina su nosimis traukt..nera ko cigaretes gadint.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių