KT skelbs, ar Vyriausybė gali nustatyti kriterijus dėl mokyklų pertvarkos

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį skelbs, ar Vyriausybė gali nustatyti kriterijus, nuo kurių priklauso savivaldos mokyklų pertvarka ar likvidavimas.

Nutarimą KT skelbs išnagrinėjęs bylą pagal grupės Seimo narių kreipimąsi, kuriuo opozicijos politikai prašė įvertinti atitinkamas Švietimo įstatymo nuostatas ir Vyriausybės patvirtintas mokyklų tinklo kūrimo taisykles.

Pernai į KT kreipęsi opozicijos atstovai laikosi pozicijos, kad Švietimo įstatymo nuostata dėl pavedimo Vyriausybei nustatyti kriterijus, pagal kuriuos vertinama, ar mokykla gali vykdyti bendrojo ugdymo programas, prieštarauja Konstitucijai.

Parlamentarai tvirtina, kad Seimas negali pavesti Vyriausybei ar kitoms institucijoms poįstatyminiais aktais reguliuoti tų visuomeninių santykių, kurie pagal Konstituciją turi būti reguliuojami įstatymais.

Anot jų, savivaldybės turi teisę steigti, reorganizuoti, likviduoti mokymo ir auklėjimo įstaigas, o jų steigimo, reorganizavimo, likvidavimo tvarką gali nustatyti tik Seimas įstatymu, o ne Vyriausybė nutarimu.

Grupė Seimo narių taip pat ginčija mokyklų kūrimo tinklo taisyklių punktą, kuris nustato formalius, t. y. kiekybinius kriterijus, lemiančius mokyklų reorganizavimą ar likvidavimą.

Į KT dėl mokyklų tinklo pertvarkos pernai kreipėsi 57 parlamentarai iš opozicinių „valstiečių“, socialdemokratų, Demokratų sąjungos ir kitų frakcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių