K.Prunskienės partiją į rinkimus ves sūnus

Sunki partijos pirmininko liga – dar ne priežastis jį pakeisti. Taip nusprendė Lietuvos liaudies partija (LLP). Oficialiai jai ir toliau vadovaus Kazimira Prunskienė. O į Seimo rinkimus partiją ves politikės sūnus Vaidotas Prunskus.

Veiks toliau

Minčių partijos veiklą nutraukti nėra, pirmininkas lieka tas pats, tereikia sudėlioti kandidatų į Seimą sąrašą. Tokios yra dabartiniame parlamente neatstovaujamos LLP ambicijos.

V.Prunskus, laikinai einantis partijos pirmininko pareigas, patvirtino, kad LLP Seimo rinkimuose dalyvaus. Be to, ieško, su kuo galėtų bendradarbiauti.

„Mes apsisprendėme dalyvauti. Laiko dar turime, dar šiek tiek anksti kalbėti apie kandidatus. Manau, tai bus padaryta per artimiausius kelis mėnesius“, – tvirtino V.Prunskus.

Artimiausiu metu bus rengiamas ir LLP suvažiavimas. Partijos nariai turėtų apsispręsti ir dėl kandidatų, ir dėl partijos pirmininko. Tačiau V.Prunskus paaiškino, kad partijos vedlio keisti nesiruošiama.

„LLP pirmininkas renkamas dvejiems metams, kaip numato įstatai, o aš paskirtas laikinai eiti pareigas. Taigi, manau, partijos pirmininkas keičiamas nebus. Aš greičiausiai būsiu paliktas kaip laikinasis“, – dėstė V.Prunskus.

Buvęs Švenčionių rajono politikas nurodė, kad apie LLP valdymą bei planus nuolat informuoja ir po insulto pradedančią atsigauti K.Prunskienę.

Ieško partnerių

Sunkiai sergančios politikės sūnus neatmetė, kad LLP per Seimo rinkimus gali bendradarbiauti su kitomis politinėmis jėgomis, tačiau jų nenurodė: „Konsultacijos vyksta, tačiau šiuo klausimu nėra apsispręsta galutinai ir suderėta. Kol kas nenorėčiau įvardyti.“

Tačiau tokias K.Prunskaus kalbas paneigė kitų politinių partijų lyderiai. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad jokių kalbų apie bendradarbiavimą su K.Prunskienės partija „nėra ir nelabai gali būti“, – esą požiūriai į atominę energetiką ir kitus klausimus pernelyg skiriasi.

Socialdemokratai, su kuriais K.Prunskienė palaikė draugiškus santykius, apie galimą bendradarbiavimą taip pat teigė nieko nežiną.

K.Prunskienė mankštinasi

LLP partijos vadovo klausimas iškilo po K.Prunskienę vasarį ištikusio insulto. Politikė lig šiol gydoma ligoninėje, sunkiai kalba ir vaikšto. Artimieji sako, kad K.Prunskienės sveikata vis gerėja, tačiau supranta, kad greitai politikė nepasveiks.

„Ir kalba daugiau, ir viską supranta. Tiesa, tik žodžiai, kuriuos ji nori pasakyti, kartais “užkrenta„. Ir juda daugiau, ji fiziškai daugiau sustiprėjusi. Kol kas dar nevaikšto, tik su vaikštyne ir terapeuto pagalba mankštinasi. Sakyčiau, intensyviai. Ir tas reabilitacijos krūvis nemažas. Per dieną nuo tokių užsiėmimų ji junta fizinį nuovargį. Be abejo, mankštindamasi, sportuodama ji tikrai deda dideles pastangas. Į klausimą, kada politikės sveikata pagerės, medikai atsako, kad reikia laiko ir kantrybės“, – taip mamos sveikatos būklę apibendrino V.Prunskus.

Tačiau akivaizdu, kad dėl sveikatos būklės ir reabilitacijos kurso K.Prunskienė jau nebespės į vis artėjančių Seimo rinkimų traukinį. Rinkimai vyks jau šį spalį, kandidatai bus pradėti registruoti rugpjūtį, baigti registruoti – rugsėjo viduryje.


Komentaras


Lauras Bielinis


Politologas

Jau ir anksčiau matėme, kad K.Prunskienės vadovaujama partija nepasiekė tų rezultatų, kurie reikalingi pergalei. LLP surenka labai mažai balsų, kad būtų galima džiūgauti.

Dabar, kai K.Prunskienę ištiko tokia bėda, to dar mažiau galima tikėtis. Ji buvo pagrindinis partijos įvaizdžio elementas, savotiškas partijos rinkimų variklis. Ją keičiantys žmonės – tai jau visai kas kita, nepriklausomai nuo to, kad turi tą pačią pavardę ar politinės veiklos įdirbį.

K.Prunskienė jau pati savaime buvo stiprus įvaizdis – patrauklus ir reikalingas tam tikrai daliai rinkėjų. Ir jos nesant, nežinau, ar rinkėjai sugebės šią partiją atpažinti, identifikuoti.

Ar partija gali išnykti iš politinio žemėlapio? Taip, tokia galimybė yra. Galbūt partijos politikai turės ambicijų ir trūks plyš ją sieks išlaikyti. Tiesa, yra galimybė ieškoti sąjungininkų, su kuriais būtų galima kalbėtis ir tartis. Išeitys čia gali būti kelios: R.Karbauskio vadovaujami valstiečiai arba socialdemokratai. Nors su šiais tartis būtų sudėtingiau – tai visai kitokio svorio politinė jėga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adokfas

Adokfas portretas
reikia kažkam atidirbti už gautas babkes

m

m portretas
m-jo, lovys, kaip ir viduramžiais būdavo, tampa paveldimas...

tadas

tadas portretas
K.Prunskienės partiją į rinkimus ves sūnus ,o aš vedu savo karvę į ganyklą,tikiuosi kibiro pieno,męs beveik bendraminčiai.
VISI KOMENTARAI 32

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių