Kovoje su narkotikais – rimti užmojai: be gailesčio krės vaikų daiktus?

  • Teksto dydis:

Bandant suvaldyti svaigalų vartojimą, vis garsiau kalbama apie galimybę patikrinti vaikų asmeninius daiktus, kuprines ir spinteles be tėvų leidimo, praneša LNK.

„Valstybė turi prisiimti atsakomybę, kad vaikai, bent tuo metu, kol bus mokykloj, būtų saugioje aplinkoje“, – sakė Seimo narys Andrius Mazuronis.

Iniciatyva pateikta dar pernai buvusių Darbo partijos frakcijos narių.

„Mokykloje mes neturim pareigūnų, tai kas gali tuos daiktus tikrinti – ar mokytojas, ar klasės vadovas, ar budintis, ar socialinis pedagogas?“ – kalbėjo Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentas Dainius Žvirdauskas.

„Policija bet kada gali ateit, atidaryt visas spinteles be kažkokių tėvų sutikimų, be vaiko teisių atstovų ir visų kitų dalykų ir tiesiog patikrinti, ar mokyklose esančiose spintelėse nėra draudžiamų medžiagų. Man atrodo, normali praktika ir nieko čia blogo. Automobilius gali sustabdyt ir tikrint, ar alaus neturi“, – tvirtino A. Mazuronis.

Švietimo ministerija sako, jog kyla daug aspektų, kieno tai daiktai – berniukų ar mergaičių. Būtų tikrinamos ir asmens higienos priemonės.

„Reikia mokėt atpažint, kokios tai medžiagos, kokie dalykai pavojingi, reikia žinot, ko ieškai. Kitos psichoaktyvios medžiagos yra labai mažos, įsidedi į tušinuką vietoj kapsulės antros ir ką dabar, negi kiekvieną tušinuką išardysi?“ – teigė švietimo mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šiuo metu galimybė tikrinti mokinių daiktus numatyta, jeigu tarp mokyklos ir moksleivių tėvų yra pasirašyta sutartis.

„Mes susitikome su daug savivaldybių, matėme, kad šita problema yra sprendžiama įvairiai ir vieni leidžia tikrint, kiti ne“, – sakė NTAKD prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

Tačiau atvykusi policija jau ir dabar be sutikimo gali daiktus tikrinti kilus įtarimams. Tai galioja ir dėl kitų neleistinų daiktų.

„Ginklai, peiliai, dar kažkas. Tokiu atveju mokykla turi teisę prašyt mokinio parodyti daiktus. Mokiniui nesutikus, mokykla turi teisę kviesti policiją ir policija atvykus gali atlikti visus veiksmus“, – aiškino I. Gaižiūnas.

Vien tas žinojimas duotų labai didelį poveikį.

Tokia tvarka neabejotinai iššauktų ir tėvų reakcijas. Anot D. Žvirdausko, jau dabar kai kurie tėvai susiranda teisininkus.

Manoma, kad leidimas veiktų ir kaip prevencija.

„Vien tas žinojimas duotų labai didelį poveikį. Mokyklose esančios spintelės negali ir neturi būti saugumo oazė“, – akcentavo A. Mazuronis.

„Toks pasiūlymas skamba labiau kaip desperacinis, iš tos nevilties, kad nežinome, kaip dabar išspręsti vis labiau opėjančią, aktualią problemą“, – teigė vidaus reikalų viceministrė Agneta Ladek.

Viceministrė sako, kad būtų aiškiau, jeigu visos mokyklos veiktų pagal vienodą algoritmą. Tai esą ir ruošiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
senai reikejo tikrinti mokinius portfelius ,padaryta labai didele klaida.

gandzabasas

gandzabasas portretas
tai tik parodo kokia musu valdzia buka, tik tiek ir gali. Tokius sprendimus ir as paprastas statybininkas galiu primti, kaip kratyti mokiniu daiktus. Kalejime, kaliniam tokius budus naudoja, jie net nesistengia, jie tiesiog perims kalejimu *smonu* praktika ir perkels i mokyklas. Tokie tai protingi musu auksciausios valdzios zmones.

Pasiūlymas

Pasiūlymas portretas
gal pradžioje telegramą iškreskit artistai?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių