Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios ketvirtadienio naujienos

BNS pateikia glaustą svarbiausių dienos naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Lietuvoje patvirtinta devintoji viruso auka. Viename iš infekcijos židinių – Ukmergėje – namie mirė vyresnio amžiaus žmogus, koronavirusas patvirtintas po mirties. Tyrimų mastas viršijo 2 tūkst. mėginių per dieną – daugiau nei bet kada iki šiol. Per trečiadienį patvirtinti 68 nauji atvejai, bendras skaičius – 649. Sergančiųjų dalis tarp ištirtųjų mažėja, tačiau išlieka nerimas dėl užsikrėtusių medikų skaičiaus, infekcija pirmą kartą patvirtinta policijos pareigūnams. Galimus raidos scenarijus Vilniaus universiteto mokslininkai pristatys penktadienį.

Ginčas su Baltarusija. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Užsienio reikalų ministerija piktai reagavo į Lietuvos kritiką, kad Minskas netinkamai valdo krizę ir gali slėpti duomenis. A. Lukašenka pareiškė, kad tvarkosi geriau nei Gitanas Nausėda, ir paragino jį „užsiimti savo virusu“. A. Lukašenka sulaukė daug kritikos Vakaruose dėl nestabdomų sporto renginių ir bravūriškų pareiškimų, kad nuo viruso reikia saugotis geriant degtinę. Paskutinis skrydis iš Minsko į Vilnių įvyko trečiadienio vakarą, kiti skrydžiai atšaukti.

Konfliktas Klaipėdoje. Klaipėdoje tęsiasi ginčas dėl karščiavimo klinikos steigimo. Savivaldybė siūlė, kad karščiavimo klinika galėtų būti steigiama Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžioje Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, tačiau ligoninė pareiškė neturinti tokios galimybės. Meras Vytautas Grubliauskas paprašė centrinės valdžios įsikišimo sprendžiant šią situaciją. Ministras Aurelijus Veryga sako tikįs, kad kompromisas bus rastas penktadienį.

Lietuvių grįžimas. Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad į Lietuvą grįžti galės visi tie, kurie keltų ir lėktuvų bilietus įsigijo iki balandžio 1-osios, o paskutiniai valstybės organizuoti lėktuvai ir keltų reisai įvyks per artimiausias kelias dienas. Į Lietuvą su valstybės pagalba pastarosiomis savaitėmis grįžo per 3 tūkst. piliečių, pagalbos iš valstybės grįžti į Lietuvą tikisi 180 piliečių. Lietuvių grįžimo situaciją prezidentas Gitanas Nausėda telefonu aptarė su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Biudžeto praradimai. Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad kovo mėnesį į valstybės biudžetą gauta apie 15 proc. mažiau mokesčių pajamų nei planuota. Finansų ministras Vilius Šapoka paskelbė, kad siekiant pagreitinti  valstybės paramą nuo koronaviruso krizės nukentėjusiam verslui, dėl paskolų sąlygų jau susitarta su bankais ir po kelių dienų įmonės jau galės skolintis. Lietuvos bankas informavo, kad nusprendė atidėti pavasarį numatytą inspektavimą arba jį atlikti nuotoliniu būdu.

Sukčiavimo pavojai.  Vartotojų teisių apsaugos tarnyba teigia, kad socialiniuose tinkluose padaugėjo apgaulių, kai vartotojai užsisako, tačiau negauna prekių. Ministras Aurelijus Veryga įspėjo gyventojus nesusigundyti reklamomis pirkti vaistus, kurie pristatomi kaip gydantys nuo viruso. Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad nusikalstamumas sumažėjo apie 20 proc., sunkių ir labai sunkių nusikaltimų registruojama net perpus mažiau, tačiau policija perspėja dėl smurto šeimose galimo augimo.

BNS tema: Šalyje paskelbus karantiną, visos kultūros įstaigos buvo priverstos užsidaryti beveik mėnesiui, atšaukti koncertai, parodos. Tačiau jau pirmosiomis karantino savaitėmis pasipylė iniciatyvų, leidusių kultūrinį gyvenimą tęsti internete.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu: Prezidentas pateikė Mindaugo Macijausko kandidatūrą į valstybės kontrolieriaus pareigas, šiuo metu jis eina kontrolieriaus pavaduotojo pareigas. Teisingumo ministerija įregistravo naują partiją – filosofo Vytauto Radžvilo vadovaujamą Nacionalinį susivienijimą. Teismas paskelbė, kad Valstybės saugumo departamento teiginiai apie koncerno „MG Baltic“ įtaką Konkurencijos tarybos vicepirmininkui Elonui Šatui nepažeidė jo garbės ir orumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių