Ketvirtadienio liūtys kai kur siekė stichinę ribą, penktadienį – vėl škvalas

Ketvirtadienio vakarą siautusios stiprios liūtys su perkūnijomis kai kuriuose Žemaitijos rajonuose siekė stichinę ribą, naktis buvo ramesnė, tačiau penktadienio antroje dienos pusėje daugelyje šalies rajonų laukiama lietaus su perkūnijomis.

Savaitgalį lietaus debesys trauksis ir oro temperatūra vėl kils iki 27-32 laipsnių karščio. 

„Žemaitija ir pajūris ketvirtadienio vakaro valandomis stipriausiai gavo tų audrų – gan intensyvios liūtys praėjo su perkūnijomis, Mažeikiuose kruša iškrito, lietaus kiekis buvo labai didelis. Ne tik Mažeikiuose, bet ir kitose Žemaitijos vietose iškrito daugiau nei 30 milimetrų lietaus, pavienėse vietovėse – iki 50 milimetrų. Ši riba – yra laikoma stichine“, – BNS penktadienio rytą sakė Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Žemaitijoje stipriausi vėjai buvo iki 22 m/s Tauragėje, Laukuvoje ir Šiauliuose ketvirtadienio vakarą vėjo gūsiai siekė iki 21 m/s.

Ugniagesiai po ketvirtadienio vakarą siautusios audros gavo 92 pranešimus apie nuo vėjo ant kelių ar kitur nuvirtusius medžius, įsismarkavusi audra be elektros iš viso buvo palikusi apie 100 tūkst. gyventojų.

Anot sinoptikės, naktis buvo kiek ramesnė, nei ketvirtadienio vakaras.

„Tačiau perkūnijos gan intensyvios, vėjo greičiau jau buvo silpnesni. Ta visa juosta pamažu persislinko į centrinius ir rytinius rajonus ir vėjo greičiai pirmoje nakties pusėje šiuose regionuose buvo fiksuoti nuo 15 m/s iki 17 m/s“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Penktadienio rytą rimstantys naktiniai lietaus debesys slenka per vakarinius ir šiaurinius rajonus. Pasak sinoptikės, diena prasidės ramiau, kiek labiau debesuota bus šalies vakaruose ir šiauriniuose regionuose.

„Šalies pietuose, pietryčiuose daugiau pakepins saulė – karščiausia bus pietiniuose, pietrytiniuose ir rytiniame šalies pakraštyje. Čia temperatūra kils iki 30-31 laipsnių“, – prognozuoja specialistė.

Tuo metu pajūryje penktadienį orai turėtų trumpam atvėsti.

Pasak M. Kirkliauskaitės, centriniuose, šiauriniuose šalies rajonuose penktadienio dieną temperatūra svyruos tarp 27-29 laipsnių, o pajūryje vėjui atsisukus nuo jūros temperatūra pakils maždaug iki 22-23 laipsnių.

„Šiandien ten atsigaivinimui orai tikrai labai palankūs ir lietaus ten tikimasi mažiausiai. Dėl temperatūros kilimo ir po ketvirtadienį gautos drėgmės antroje dienos pusėje vėl formuosis trumpalaikiai lietūs su perkūnijom. Jie gal bus neis ištisinėms juostoms taip, kaip vakar, bet to lietaus klius daugeliui vietovių. Jie gal bus padrikesni, mažesnės trukmės nei ketvirtadienį, bet su perkūnijomis ir tikimasi vėl vėjo sustiprėjimo iki 15-18 m/s“, – sakė sinoptikė.

Ateinančią naktį kai kuriuose rajonuose dar gali palyti, tačiau po jos lietaus debesys iš daugelio šalies rajonų pasitrauks. Lietus prognozuojamas tik sekmadienio vakarą pietvarkariniame Lietuvos pakraštyje.

Šeštadienį oro temperatūra svyruos tarp 26-30 laipsnių karščio, sekmadienį daugelyje rajonų tikimasi, kad temperatūra kils iki 27-32 laipsnių karščio, prie jūros išliks šiek tiek vėsiau – apie 25 laipsnius šilumos.

„Tačiau net rodant termometrams tokią aukštą temperatūrą, mes visi jausimės truputį gaiviau, nes naktys bus gaivesnės, temperatūros rytais svyruos maždaug tarp 12-17 laipsnių šilumos, kai šiuo metu buvo tarp 17-22 laipsnių“, – sakė M. Kirkliauskaitė. 


Šiame straipsnyje: oraiorų prognozėaudraŠkvalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių