„Kautros“ atstovas: į tėvynę grįžtančių ukrainiečių mažėja

Dalis nuo karo pabėgusių ukrainiečių palieka Lietuvą, tačiau šiuo metu išvykstančiųjų srautai nėra dideli.

Kaip BNS sakė nuo gegužės 5-osios humanitarinius reisus į Ukrainą organizuojančios įmonės „Kautra“ rinkodaros vadovas Justinas Vadluga, šiuo metu jų autobusais per savaitę į Ukrainą grįžta 100–240 žmonių.

„Anksčiau kiekvienos dienos reisas būdavo visiškai užpildytas, šiuo metu pastebime, kad išvykstančiuose autobusuose jau yra laisvų vietų“, – sakė J. Vadluga.

Birželio mėnesį bendrovė reisų skaičių buvo padidinusi iki penkių kartų per savaitę.  Pasak „Kautros“ rinkodaros vadovo, šiuo metu yra įvykę virš 30 reisų į Lvivą, išvyko per 1500 žmonių.

„Registracijų kiekis į humanitarinius reisus yra sumažėjęs“, – teigė J. Vadluga.

Migracijos departamento liepos 7-osios duomenimis, iki šiol 1748 pabėgėliams iš Ukrainos jų prašymu nutraukta procedūra dėl laikinojo leidimo gyventi Lietuvoje.

„Palyginti su bendrais iš Europos išvykstančių ukrainiečių srautais, iš Lietuvos išvyksta labai nedidelis procentas“, – rašoma Migracijos departamento komentare BNS.

Jame nurodoma, kad paliekančiųjų Lietuvą motyvai skirtingi.

„Daugiau nei pusė grįžta namo į Ukrainą, kiti ieško palankesnių sąlygų, randa darbą kitose Europos valstybėse, išvyksta gyventi kartu su artimaisiais, draugais ir panašiai“, – teigiama departamento atsakyme.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, Lietuvoje liekantys pabėgėliai iš Ukrainos sparčiai įsilieja į darbo rinką.

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje darbą jau rado 13,2 tūkst. nuo karo Ukrainoje pabėgusių žmonių.

Tai sudaro daugiau nei trečdalį čia atvykusių darbingo amžiaus žmonių iš Ukrainos.

„Į Lietuvą atvykę karo pabėgėliai iš Ukrainos stengiasi kuo greičiau rasti darbą ir, kaip matome, jiems pavyksta. Džiaugiamės, kad sparčiai daugėja įsiliejančių į mūsų darbo rinką ukrainiečių, nes darbas yra svarbi integracijos dalis“, – pranešime spaudai cituojama ministrė Monika Navickienė.

Per visą laikotarpį Lietuvoje registruota per 58 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos. 

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeukrainiečiaiKautrahumanitariniai reisai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių