Kaunas tokios audros dar nematė

Netikėtai Kauną užgriuvusi neregėta audra išvartė tūkstančius medžių, kurie virsdami traiškė viską, kas po jais buvo.

Priminė pasaulio pabaigą

Visą šeštadienio vakarą lyg snūduriavęs dangus apie 3 val. nakties akimirksniu tapo įsiutusiu žvėrimi.

"Šeštadienį skaičiau straipsnį apie pasaulio pabaigą. Pamaniau, kad ji ir atėjo", – nakties įspūdžiais dalijosi kaunietė Roberta.

Neapsakomai gausus lietus ir stiprus vėjas niokojo visą miestą ir jo apylinkes. Kilnojosi stogai, su vandeniu ir žemėmis maišėsi ir po visą miestą blaškėsi šiukšlės, lapai, kurie užkimšo lietaus nuotekų tinklus. Be elektros energijos liko aštuoni tūkstančiai vartotojų, daug kur sutriko interneto, telefono ryšiai, televizijos transliacijos.

"Stotyje užfiksavome 26 m/sek. vėjo greitį, bet akivaizdu, kad mieste vėjo gūsiai buvo dar didesni", – sakė budinti Kauno meteorologijos stoties meteorologė.

Kauno meteorologijos stoties duomenimis, košmaras tetruko 17 minučių, tačiau kova su jo padariniais, atrodo, užsitęs ilgai. Vakar ryte į lauką nosis iškišę kauniečiai pamatė neatpažįstamai pasikeitusį miestą. Labiausiai nukentėjo medžiai ir po jais atsidūręs turtas. Kai kuriose vietose medžiai virto grupėmis, kai kur vėjas jų viršūnes rovė kuokštais.

Iki 10 val. dėl nuvirtusių ir kelius užtvėrusių, namus užgriuvusių ir elektros laidus nutraukusių medžių avarinės tarnybos sulaukė tūkstančio kauniečių skambučių. "Man sunku suvokti tokį skaičių. Neįsivaizduoju, kiek tų medžių galėjo išvirsti? Penki tūkstančiai ar daugiau?" – svarstė Kaune želdinius prižiūrinčios bendrovės "Irgita" vadovas Robertas Mačiulis.

p>Suknežino dešimtis antkapių

Per audrą labiausiai nukentėjo pietrytinė miesto dalis. Per Panemunės kapines prašvilpusio viesulo išlaužyti ąžuolai ir kiti dideli medžiai suknežino dešimtis antkapių. Kai kurie su šaknimis išvirtę medžiai su žemėmis iškėlė ir kapus.

Kol kas apie audros padarytus nuostolius kalbėti anksti. Nesuskaičiuoti visi nukelti ir apgadinti stogai, medžiais prispaustos ar nuo stogų skridusio šiferio ir čerpių apdaužytos mašinos, išvartyti stulpai, išgriautos tvoros.

Tokios audros dar nebuvo

Kai kuriose vietose vėjas ir griūvantys medžiai ne tik nutraukė elektros bei troleibusų linijas, bet ir išvartė stulpus. Tačiau nebuvo duomenų, kad Kaune audra būtų pasikėsinusi į žmogaus gyvybę.

Vakar labiausiai nuo audros nukentėjusiose vietovėse ėmė būriuotis žmonės. Daug jų buvo prie Ąžuolyno. Vydūno alėja panašėjo į džiungles. Panemunės gyventojai lyg į ekskursiją traukė prie Jono Basanavičiaus paminklo. Aplink jį kadrilį sušokusi audra nepasigailėjo nė vieno medžio.

"Šitiek medžių išvartyta dar nebuvo. Tokios audros dar nemačiau, nors gyvenime teko spręsti siaubingas situacijas", – sakė dešimtmečius miesto Civilinės saugos tarnyboje dirbantis vyr. specialistas Vaclovas Kyguolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių